Bütçe açığı ilaçla tedavi edilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Eylül 2009 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçeye ağrı kesici!

Hazal ATEŞ

Hükümet 63 milyar liraya ulaşması beklenen bütçe açığını ilaçla tedavi edecek. İlaç firmalarıyla kıran kırana pazarlık başlatmaya hazırlanan hükümetin amacı ilaçtan 1.5 milyar liralık tasarruf

Hükümet, 63 milyar lirayı aşması beklenen bütçe açığını ilaçla tedavi edecek. Sağlık harcamalarında 2010'da 3 milyar liralık önlem almaya hazırlanırken, ilaçta da 1.5 milyar lira tasarrufa gidilecek. İlaç alınırken 5 Avrupa ülkesinin fiyatından oluşan tavan ücret dikkate alınırken, bu oranlar orijinal ilaçta yüzde 80'e, eşdeğer ilaçta da yüzde 60'a çekiliyor.

'ÖZEL'E DAYATMA YOK

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, tasarrufa giderken sağlık hizmetlerinin kapsamı, niteliği ve erişimiyle ilgili herhangi bir kısıtlamaya gitmeyeceklerini söyledi. Dinçer, "Hizmet, ilaç ve ürün aldığımız sektörlerle görüşme yapacağız. Grip olan bir vatandaşın sadece ilaç yazdırmak için sağlık ocağına gitmesi ile hastaneye gitmezinin bize maliyeti çok yüksek. Küçük dengelemelerle bu maliyetlerin kısılabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Bakan Dinçer, özel hastanelerde global bütçe uygulamasına geçmek istediklerini anlatırken, "Özel hastanelerin gönül rızası önemli. Dayatmacı bir anlayışla yapmak istemiyoruz. Çalışmalarımız sürüyor" değerlendirmesini yaptı.

HİZMETLER PARALI HALE GELDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun önceki gün yayınladığı tebliğle sağlık hizmetlerinin tamamı paralı hale geldi. 2010 yılında alınacak önlemler şöyle:

Sağlık hizmeti ve ilaç alımında tutumlu olunacak. İlaç sektörüyle sıkı pazarlık dönemi başlıyor.

Özel hastanelerde global bütçe uygulamasına geçilecek. Böylece ilaç ve hastanelere verilecek ödenek sınırlanacak.

Hastanelerden alınacak fark ücretleri hizmet kalitesine, uzmanlık alanlarına göre sınıflandırılacak.

Hastaneler 5 sınıfa ayrılacak. Hasta katılım payı hastanenin kalitesine göre yüzde 30'dan başlayıp yüzde 70'e kadar çıkabilecek.

İlaç alımında 5 ülkede oluşan tavan fiyat dikkate alınıyor. Bu tavan fiyat, orijinal ilaçta yüzde 100'ü, eşdeğer ilaçta yüzde 80'i dikkate alınarak belirleniyor. Oranlar orijinal ilaçta yüzde 80'e, eşdeğer ilaçta yüzde 60'a çekilecek.

Eşdeğer ilaçlarda kamuya indirim sağlanmasına ilişkin uygulanan indirim oranları birinci ve ikinci basamakta yüzde 60'a çekilecek.

İlaç firmaları ile masaya oturulacak. Orijinal ve eşdeğer ilaçlarda kamuya yüzde 60 indirim yapılması ile 1.5 milyar liralık tasarruf sağlanacak.

Hastaneler toplu malzeme alımı yapacak, fazla stok bulundurmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber