PTT önce özerkleşecek sonra özelleştirilecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Eylül 2009 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlık, son yıllarda kârlılığıyla kamuda giderek yıldızı parlayan PTT'nin daha özerk bir yapıya kavuşturulması için harekete geçti

KIYMET SEZER ANKARA

Son yıllarda artan kârlılığıyla kamu kuruluşları arasında yıldızı parlayan ve Hazine'yi ihya eden PTT'ye özerklik geliyor. PTT'nin özelleştirilmesinin bir hedef değil proje olduğunu söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, PTT'yi biraz daha özerk hale getirmek üzere gereken adımları atacaklarını bildirdi. ?PTT'nin özelleşmesi bir hedef değil, proje? diyen Yıldırım, PTT'nin son yıllarda zarar etmekten kurtularak yüksek kâra ulaştığına dikkat çekti. Yıldırım, özel sektörle yarışan kurumun, işlerini daha iyi yapabilmesi için, biraz daha özerkleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Yıldırım, kamu sınırlamalarını biraz daha azaltacaklarını, PTT ile ilgili konularda özel sektörle kamu sektörünün ilişkilerini düzenleyecek bir ?Düzenleyici Birim'in kurulacağını bildirdi.

PTT'ye yönelik projeler arasında, bankacılık, posta, kargo gibi hizmet alanlarının ayrı ayrı organize edilmesi de bulunuyor. Halen PTTBank'larla bankacılık alanında havale, fatura, kira ve trafik cezası ödeme, döviz işlemleri, posta çeki işlemleri, emekli aylıkları dahil 100'ün üzerinde işlemi on-line yapabiliyor. Özerklik, PTTBank'ları kamu bankalarıyla yarışır hale getirecek.

REKABETÇİ OLACAK

PTT Genel Müdürü Osman Tural da kamu sınırlamalarının kaldırılmasıyla daha rekabetçi yapıya ulaşacaklarını kaydetti. Tural, kurumun kamu sınırlamaları nedeniyle özel şirketlerle rekabette zorlandığını anlattı. PTT'nin maksimum kârlılıkla çalıştığını ifade eden Tural, özerkliği arttıran çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte pazarda daha güçlü bir PTT olarak yerlerini alacaklarını belirtti.

PTTBank Ziraat'ten sonra ikinci

PTT, 2003'ten beri hızla büyüdü. 4 bini aşkın işyeri bulunan PTT, şubelerin PTTBank haline getirilmesiyle bankacılık sistemindeki toplam şube sayısının yarısına yakın şubeye sahip oldu. PTTBank'larda yapılan aylık işlem 20 milyona ulaştı. PTTBank, 75 milyar TL'lik cirosu ile Ziraat'ten sonra ikinci büyük kamu bankası konumuna yükseldi. Bu durum, soyguncuların da iştahını kabarttı. PTTBank'lar, 6 yılda 800 kez soyuldu. 7 gün 24 saat hizmet sunan Gişematik'i devreye sokan kurum, bu yıl 171 Gişematik'le hizmet vermeyi hedefliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber