Siyasi partiler bayramlaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2009 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkent Ankara'da siyasi partiler bugün bayramlaşıyor. Bayramlaşma ziyaretlerinde en yoğun trafik Ak Parti binasında yaşanırken, DTP en az ziyaretçisi olan parti oldu. Bayramlaşmaların tek ana gündemi vardı.

AK PARTİ'DEKİ BAYRAMLAŞMA

Partilerdeki bayramlaşma Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)'nde başladı. Bayramın ikinci günü AK Parti'ye ilk olarak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bayramlaşma heyeti geldi. MHP heyetini karşılayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan, partiler arası bayramlaşmanın güzel bir gelenek olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Merkezi'ndeki bayramlaşma töreninde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Zeynep Karahan Uslu, kabul heyetinde yer aldı.

İLK GELEN MHP HEYETİ OLDU

AK Parti'ye ilk olarak MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici başkanlığındaki heyet geldi. Ayalan burada yaptığı konuşmada, bayramın kardeşlik ve beraberlik olduğunu belirterek, ''İnşallah ağız tadında bir bayram olur'' dedi. Bunun üzerine Ekici, 'Bayram tadında' lafını çok tuttuğunu belirterek, yeni dönemde Meclisin gündeminin yoğun olacağına işaret etti.

MHP'NİN ZİYARETİNDE AÇILIM KONUŞULDU

AK Parti'nin MHP'ye yaptığı bayramlaşma ziyaretine 'demokratik açılım' tartışması damgasını vurdu.

Bayramın ikinci gününde her yıl olduğu gibi geleneksel partiler arası bayramlaşmalar gerçekleşti.

MHP Genel Merkezi'nde parti adına bayram ziyaretlerini MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, MHP Genel Muhasibi İstanbul Milletvekili Ümit Şafak, MHP Sekreter Yardımcısı Bülent Didinmez'den oluşan heyet kabul etti. MHP'ye ilk ziyaret AK Parti ile başladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli başkanlığındaki AK Parti heyeti MHP Genel Sekreteri Paçacı tarafından kabul edildi. Paçacı'nın odasındaki kabulde çikolata ve kolonya tutulmasının ardından misafirlere çay ikramı yapıldı.

Çaylar içilirken MHP ve AK Parti heyeti arasında koyu bir sohbet başladı. Demokratik açılım kapsamında AK Parti'ye kapılarını kapatan MHP yönetimine AK Partili Gedikli bayramı fırsat bilerek ''Demokratik Açılımı'' anlatmaya başladı. Ancak Paçacı bu konudaki karşı görüşlerini tekrar hatırlatarak bölünme uyarısı yaptı.

Gedikli ise parti olarak 81 ilde milletvekili çıkardıklarını hatırlatarak bölen değil birleştiren bir parti olduklarını, buna da MHP'den katkı beklediklerini belirtti. Paçacı ise bu görüşlere karşı çıkarak, demokratik açılımda AK Parti'nin ortaya koyduğu tutumun yanlış olduğunu söyledi. Paçacı kapalı oturum tartışmalarını da eleştirdi. Gedikli, MHP'ye Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ve sorunları çözebilecek güçte olduğunu anlatarak, buna herkesin inanması gerektiğini vurguladı. Demokratik açılım sohbetinin ardından AK Parti heyeti MHP'deki ziyaretini tamamlayarak partiden ayrıldı.

BBP'NİN MHP ZİYARETİNDE "MUHSİN YAZICIOĞLU" KONUŞULDU

AK Parti'den sonra MHP'yi BBP heyeti ziyaret etti. BBP'nin MHP ziyaretinde ise merhum Muhsin Yazıcıoğlu konuşuldu. MHP'li Paçacı, Yazıcıoğlu'nun helikopter kazası sırasında yanlış bilgilendirmeleri eleştirdi. BBP heyeti ise "Ölüm Allah'ın taktiri, ancak kazada yaşanan ihmallerin takipçisiyiz." dedi

DSP'NİN ZİYARETİNDE KOALİASYON GÖNDEME GELDİ

MHP'nin ardından Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit başkanlığındaki DSP heyeti AK Parti'yi ziyaret etti. Macit, iktidar ve muhalefet partilerinin arasındaki görüş ayrılıklarının yaşanabileceğini, ancak bayramların bu gerginliklerin yok olması, sevgi ve kardeşliğin ön plana çıkması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Macit, içerisinde bulunulan süreçte Türkiye'nin sorunlarının çözülmesi noktasında uzlaşma kültürünün ön plana çıkmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, buna örnek olarak merhum Başbakan Bülent Ecevit'in MHP ile 1999 yılında kurduğu koalisyonu örnek gösterdi.

AK Parti'li Ayalan ise bayramların sevginin, kardeşliğin somutlaştığı ve her zaman devam ettirilen bir gelenek olduğunu bildirdi.

''MEKTUBU DA ALIP GÖTÜRECEĞİZ''

DSP'nin ardından CHP Genel Saymanı ve Sözcüsü Mustafa Özyürek başkanlığındaki heyet AK Parti'ye geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayalan, CHP heyetinin kendilerine çiçek ve çikolata getirdiğini kendilerinin de CHP'ye çiçek ve çikolata götürdüklerine işaret ederek, ''Artık bundan sonra tatlı yiyip tatlı tatlı konuşacağız'' şeklindeki sözleri üzerine, Mustafa Özyürek, çikolata ile beraber arkadaşlar bize bir de mektup verecekler herhalde, o mektubu da alıp götüreceğiz. Bakalım sonra ne cevap verilecek hep beraber göreceğiz'' diye konuştu.

Özyürek, üslubun çok önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

''Siyasi partiler doğal olarak farklı düşünen örgütlerdir. Ama üsluba çok dikkat etmek lazım. Tabi bu konuda adım atması gereken de iktidar partisidir. Geçmişte iktidar partileri daha yumuşak götürüyorlardı. Ama bu dönemde sizler daha sert bir üslupla götürüyorsunuz.

Herhalde politik olarak onun getirisinin daha fazla olduğunu düşünüyorsunuz. Ama sertlikten kimseye fayda gelmez. Bir de tevazudan kimse kaybetmemiştir. Onun için gayet mütevazi davranmak gerekiyor. Görüşlerimizi herkesin anlayacağı şekilde dile getirmek gerekiyor. Çok önemli şeyler var, toplumda gelişmeler var. Bunları TBMM açıldığında konuşarak bir çözüme kavuşturacağız.''

Ayalan da konuşmasında şunları söyledi:

''Bayramda sevgi, kardeşlik, memleketin birliği, beraberliği, insanlar arasındaki kardeşliğin tesisi için hep beraber çalışacağız. Bundan hiç kimsenin kaygısı, kuşkusu olmasın. Memleketimizde bütün siyasi partiler memleketin birliği beraberliği insanlarımız arasındaki kardeşliği pekiştirmek için çalışmaktadır. Elbette zaman zaman siyasi görüş farklılıkları ortaya çıkacaktır. Bu da zaten farklı siyasi partilerin olmasının gereğidir. Bundan hiç kimsenin huzursuzluk duymaması gerekir.''

Bu arada, CHP'li Özyürek partiden ayrılırken gazetecilerin, ''Mektup alıp almadıkları'' yönündeki soruları üzerine, mektup konusunda espri yaptığını belirtti.

SHP'NİN HEDİYESİ: DEMOKRATİK AÇILIM RAPORU

AK Parti'ye bayramlaşma ziyaretinde bulunan SHP heyeti ilginç bir hediye ile geldi. SHP heyeti adına Bedri Demir, AK Parti'ye "Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri" başlıkla bir rapor sundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan ise misafirlerine teşekkür etti.

Demokrat Parti bayramlaşmasında ise Ayalan, bayramlaşma heyetine CHP'ye söylediği 'Tatlı yiyip tatlı konuşacağız.' sözünü hatırlattı. DP heyetindekiler "Güçlü ve iyi çalışan muhalefet olursa iktidar da iyi çalışır." karşılığını verdi.

Saadet Partisi ziyaretinde de karşılıklı bayramlaşma ve iyi dilekler ifade edildi..

AK Parti'de misafirleri Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan, halkla ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Karahan Uslu ile Ankara Milletvekili Faruk Koca karşıladı. Misafirlere çikolata ve kolonya ikram edildi.

CHP'DEKİ BAYRAMLAŞMA'DA AK PARTİ TARTIŞILDI

CHP'de Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partilerin bayramlaşması başladı. CHP'nin ilk konukları SHP ve DSP oldu. Bayramlaşmanın ana konusunu ise AK Parti oluşturdu.

CHP'de konukları, Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Parti Meclisi üyesi Nesrin Baytok ve Yücel Artantaş karşıladı. Karşılıklı bayramlaşmanın ardından sözlerine

"Kutsal günlerde yalan söylemek de doğru değil." diyerek başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, insanların aç olduğunu savundu. Bu insanların devlet kesesinden kömür dağıtılıp susturulmaya çalışıldığını savunan Selvi, ekonominin çöktüğünü, hukuk ve demokrasinin tahrip edildiğini ileri sürdü.

SHP ve DSP heyeti ise konuşulmayan ekonomiyi ülke gündemine taşımak istediklerini ifade ederek, asıl sıkıntıyı dar gelirli vatandaşların çektiğine dikkat çekti. Dar gelirlileri gören bir iktidar istediler.

MHP ve CHP'nin boykot ettiği DTP'ye ilk ziyaret DP-ANAP ortaklığından

MHP ve CHP'nin bayram ziyaretinde bulunmayacağı DTP'de partiler arası bayramlaşma, Demokrat Parti (DP) ve Anavatan Partisi'nin (ANAP) ortak ziyaretiyle başladı. DTP Genel Merkezi'nde parti adına ziyaretleri DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve DTP MYK üyesi Hatice Çoban kabul etti. Demokrat Parti-Anavatan Partisi ortak ziyaretinde ise DP'den Ufuk Söylemez ANAP'tan ise Dursun Akdemir yer aldı.

Bayramlaşma ziyaretinde konuşan Hasip Kaplan, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile avukatlık bürolarının komşu olduğunu ve DP'nin tarihçesinin uzun uzun kendisinden dinleme fırsatı bulduğunu dile getirdi. DP/ANAP heyeti ise bayramlaşmaların, siyasi gerginliklerin bir süreliğine de olsa kenara bırakılmasını sağladığını dile getirdi.

SAADET PARTİSİ GÖNÜLLÜ BİRLİKTELİĞİ SAVUNDU

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu, hükümetin ''Demokratik Açılım'' çalışmalarıyla ilgili, ''Biz bunu 'gönüllü birliktelik' diye tanımladık. Bu konudaki çalışmalar bir etnik anlayış üzerine oturtulmamalı'' dedi.

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek başkanlığındaki CHP heyetinin, Saadet Partisi'ne yaptığı bayram ziyaretinde, ''Demokratik Açılım'' çalışmaları gündeme geldi.

Özyürek, hükümetin çalışmalar konusunda destek istediğini, ancak çalışmaların içeriğinin hala net olmadığını belirterek, ''Anayasa'dan Türklük kavramının çıkarılması, anadilde eğitim konuları gündeme geldi. Bunlar ayrılık tohumları'' dedi.

''Demokratik Açılım'' çalışmalarının ucu açık ve geniş bir konu olduğunu ifade eden Özyürek, öncelikle soruna bir çerçeve çizilmesi gerektiğini söyledi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Karamollaoğlu da kendilerinin bu konudaki yaklaşımlarının net olduğunu belirterek, ''Biz bunu 'gönüllü birliktelik' diye tanımladık. Bu konudaki çalışmalar bir etnik anlayış üzerine oturtulmamalı'' diye konuştu.

Karamollaoğlu, partiler arasında çekişme olsa da görüşmelerin sürmesi gerektiğini dile getirdi.

Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici başkanlığındaki MHP heyetinin ziyaretinde de aynı konu konuşuldu. Ekici, MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi konularda serinkanlı davrandığını, ancak bu konuda hükümetin çalışmaların adını koyamadığını bildirdi.

MHP'li Ekici, ''Olaylar etnisiteye bağlı ele alınmaya başladığında birlik ve bütünlüğü sağlamamız mümkün değil. Dünyada toplumsal yapılar müştereklikler üzerine inşa ediliyor'' dedi.

-''SİYASETTE GÖRÜŞMEME OLMAZ''-

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli başkanlığındaki AK Parti heyetinin ziyaretinde ise ''Demokratik Açılım'' çalışmaları konusunda, muhalefet partilerinin yaklaşımı ile ekonomi konuşuldu.

Gedikli, muhalefet partilerinin görüşmeye yanaşmadığını öne sürerek, ''Siyasette görüşmeme olmaz. Bayramdaki kısa görüşmeler bile çok faydalı oluyor. Adı üzerinde bir açılım bu. Meseleye yaklaşım önemli. 'Varsa projeleriniz getirin' diyoruz'' şeklinde konuştu.

Saadet Parti'li Karamollaoğlu ise ''Bu kadar kavga olduğuna göre bizim TBMM'ye girmemiz lazım. Yoksa bu iş çözülemeyecek'' dedi.

Ekonomiyle ilgili de konuşan Karamollaoğlu, ekonominin dışişlerindeki konuları da etkilediğini, borç yönetiminin çok önemli olduğunun altını çizdi. Karamollaoğlu, alınan borçların yüzde 90'ının sosyal yatırımlara ya da eski borçların ödenmesinde kullanıldığını savundu.

Temel Karamollaoğlu, borçların yatırımlara kullanılmaması nedeniyle istihdam sorununun çözülemediğini, dış ticaret ve bütçe açığının arttığını öne sürdü.

AK Parti'li Gedikli ise dış borçların kendi dönemlerinde 5-6 milyar dolar civarında arttığını, dış borçlanmanın artık daha çok özel sektör tarafından yapıldığını söyledi. Özel sektörün, borçları yatırımlar için kullandığını anlatan Gedikli, bölgede hem ekonomik, hem de siyasi anlamda etkin olabilmek için dış yatırımlara da önem vermek gerektiğini dile getirdi.

Bu arada, BBP, İP ve SHP heyetleri de Saadet Partisi'ne bayram ziyaretinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber