Şehit eşlerine verilen haklardan aileler de yararlanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda demokratik açılım olarak değerlendirilen 'Kardeşlik ve Huzur Projesi' şehit ailelerinin de sıkıntılarını gündeme getirdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la bir araya gelen şehit aileleri 'Kürt açılımı' hakkında bilgi alırken, sıkıntılarını da aktarma imkânı buldu. Şehit aileleri dernek başkanları, Bakan Atalay'dan görev-terör şehidi ayrımın kalkması, kamuda çalışan şehit yakını sayısının ikiye çıkarılması ve çeşitli haklar konusunda talepte bulundu. Bakan Atalay'ın bu taleplere olumlu baktığı öğrenilirken Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni düzenleme yapılacağı kaydedildi.

Şehit Aileleri Derneği Adana Şube Başkanı Emine Kunt, geçen ay İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşen on dernek başkanı arasında yer aldı. 'Hiçbir anne çocuğum şehit olsa da maaşını yesem demez' diyen Emine Kunt, şöyle konuştu: "Şehitler genelde yeni evli oluyor. Askere gitmeden önce nişanlananlar da var. Resmi nikâhı yaptığı için bütün haklar o iki aylık eşe ya da resmi nikâhlı nişanlısına veriliyor. Anne, baba ve kardeş mağdur oluyor. Anne ve baba ne iş konusunda ne de maaş konusunda bir yardım alamıyor. Biz, iş hakkının birinin şehit eşine diğerini de erin kardeşine ya da ailesinden birine verilmesini talep ediyoruz. Maalesef, şehit olarak gelen, bayrağı verilip tören yapılan görev şehidi ailelere ne maaş ne de iş veriliyor."

ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARIYLA İLGİLİ KANUN ÇALIŞMASI

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan'ın da konuyla ilgi mecliste kanun teklifi bulunuyor. Gürkan, şehit ve gazi yakınlarıyla ilgili kanun çalışmasının bakanlıklarla koordineli bir şekilde yapıldığını ifade etti.

Konuya ilişkin üç kanun teklifi olduğunu belirten Gürkan şunları kaydetti: "Kanun tekliflerinden ilki; Terörle Mücadele kanununda yer alan, şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri, erbaş, geçici köy korucuları ve gönüllü köy korucularının ailelerinden bir kişiye tanınan iş hakkının ikiye çıkarılması. İkinci kanun teklifi; Harp şehitlerinin ailelerine ve harp malullerine tanınan kamuda istihdam hakkının vazife şehitleri ve vazife malullerine de tanınmasını içeriyor. Üçüncüsü ise Emekli Sandığı Kanununun 72 inci maddesinde vazife malullerine aylık bağlanması muhtaçlık şartına bağlanmıştır. İlgili madde 'Ölen iştirakçilerin, iştirakçi bulunmayan dul ve muhtaç anaları ile iştirakçi olmayan ve ölüm tarihinde muhtaç ve (65) yaşını doldurmuş bulunan babalarına sandığa müracaat tarihini takip eden ayın başından itibaren aylık bağlanır. Muhtaç babalardan çalışarak geçimini sağlayamayacak derecede malul olanlardan yaş kaydı aranmaz' şeklindedir. Yapılan değişiklikle muhtaçlık şartı kaldırılmakta ve vazife malullerinin, anayasanın ilgili maddesinde de belirtildiği gibi kendilerine yaraşır bir hayat seviyesini yakalamaları adına önemli bir adım olacaktır."

Milletvekili Fatoş Gürkan, ayrıca şehit ve gazilerin işlemlerinin, istek ve ihtiyaçlarının tek elden belirlenmesi ve yürütülmesi için Başbakanlık bünyesinde genel müdürlük veya daire başkanlığı düzeyindeki bir yapılanmaya gidilmesi ile ilgili çalışma yaptığını aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber