Çocukları okuldan gelir gelmez 'ders çalış' diye zorlamayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 17:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uzmanlar, çocuğun evde severek ders çalışması için okuldan gelir gelmez aile tarafından zorlanmamasını tavsiye ediyor.

Çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı Yasemin Kaçar, çocukların okuldan geldikten sonra biraz dinlenmesine müsaade edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaçar, evde veli ile öğrenci arasında edata 'ders çalış savaşı' yaşandığını belirterek, bunun doğru olmadığını vurguladı.

Çok geç saatlere bırakılmaması kaydıyla öğrencelerin ev ödevi yapma zamanlarını kendilerinin belirlemesinin daha doğru olduğunu ifade eden Kaçar, bu konuda yapılan yanlışı şöyle özetledi: "Veliler en büyük yanlışı, çocuk okuldan gelir gelmez hemen ders başına oturtturmakla yapıyor. Zaten gün boyu okulda ders yapan çocuk eve gelir gelmez ders yapmak istemiyor. Bu sebeple evde veli ile öğrenci arasında bu konuda gerginlik yaşanıyor. Adeta evde bir 'ders çalış' savaşı yaşanıyor. Bu çok yanlış bir tutum. Çocuğu ders çalışmaya zorlamak, özellikle okuldan gelir gelmez bu baskıyı yapmak çocukları derslerden ve okuldan soğutur."

EV ÖDEVİNİ YAPMA SAATİNİ ÇOCUK KENDİ BELİRLESİN

Kaçar, çocuğa ders çalışma ve ev ödevi yapma saatini seçme özgürlüğü verilmesini tavsiye ederek şu önerilerde bulundu: "Bu çocukta sorumluluk duygusunu artırır. Zorlama ise ters teper. Çocuk okuldan geldikten sonra önce karnı doyurulmalı. Bir müddet televizyon izleme, ya da oyun oynama imkânı verilmeli. Çocuk zaten belli bir süre sonra ödevini yapmaya başlayacaktır. Eğer birkaç gün ödevini yapmadan yatıyorsa o zaman tatlı bir dille ve zorlamadan sevdirerek ödev başına oturtulması sağlanmalıdır. "

Ev ödevini yapmada çocuğa yardımcı olmanın da çocuğa ders çalışma isteğini artıracağının altını çizen Kaçar, "Çocuk ödevini kendi başına yapamıyor yardım istiyorsa mutlaka yardım edilmelidir. Eğer yardım istemiyorsa ödevini bitirdikten sonra kontrol etmek, yanlışlarını izah ederek doğrusunu yapması sağlanmalıdır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber