İşte DTP krizini çözecek tek yol

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Hukukçusu Prof.Dr Ergun Özbudun, ortaya çıkan krizin 1982 Anayasası'ndan kaynaklandığını söyledi.Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin DTP milletvekilleri hakkında verdiği kararı değerlendiren hukukçu ve siyasetçiler, asıl sorunun mevcut anayasa olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi...

Anayasa Hukukçusu Prof.Dr Ergun Özbudun, ortaya çıkan krizin 1982 Anayasası'ndan kaynaklandığını söyledi. Özbudun, "Sorun, 1982 Anayasası'nın hükümlerini anti-demokratik olarak yazılmış olması yatıyor. 14. madde kapsamında düzenlenen suçlarda dokunulmazlık bağışıklığının işlemeyeceğini yazıyor. Son derece muğlak olan bu maddede kapsamındaki suçların neler olduğu belirtilmiyor.

Hukukun temel prensiplerinden biri olan cezaların kanuniliği bakımından kabul edilemez bir durum. 14. maddeye atıfta bulunulması dokunulmazlık bağışıklığına aykırıdır. Mevcut durumu belirsizlik yaratıyor. Dolayısıyla sorunun kökü 1982 Anayasası'nın anti demokratik hükümlerindedir" dedi.

?İfadeye gitmeliler?

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, DTP milletvekillerinin mahkemeye giderek ifade vermeleri gerektiğini söyledi. Kuzu, DTP'lilerin gündeme getirdiği Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nun toplanarak karar almasına yönelik öneriye karşı çıkarken "Bu konuda karma komisyon karar alamaz. Çünkü bu dosyalar karma komisyonlara gelmedi" dedi.

?83. madde değişmeli?

Kuzu, sorununu çözümü için Anayasa'nın dokunulmazlıkları düzenleyen 83. maddesinde değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizerek, "83. maddede değişiklik yapılarak Anayasa'nın 14. maddesine yapılan atıf kaldırılmalıdır. Bizim hazırladığımız Anayasa taslağı ile dokunulmazlık maddesinde Anayasa'nın 14. maddesine yapılan atıf kaldırılıyordu. Bu düzenlemeyi Meclis'te yaparsak bu kriz ortadan kalkar. MHP buna destek vermiyor. Ama CHP destek verirse bu Anayasa değişikliği yapılabilir. Böylece ifade krizi de ortadan kalkar" dedi.

İşte krize neden olan maddeler

83. MADDE: ?Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır.?

14. MADDE: "Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz."

Bilal ÇETİN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber