Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ekim 2009 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 Ekim 2009 CUMAResmî GazeteSayı : 27364

YÖNETMELİK

Dışişleri Bakanlığından:

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç ve kapsam

MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Dışişleri Bakanlığında görev alacak Meslek Memuru, İdari Memur, Haberleşme Teknik Personeli, Hukuk Müşaviri ve Danışmanlarda aranacak nitelikleri ve Dışişleri Bakanlığı tarafından memuriyete girişte yapılan yazılı ve sözlü sınavlar ile Başkatiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 ? (1) 24/6/1994 tarihli ve 4009 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Şartlar ve Sınavlara İlişkin Genel Esaslar

Genel şartlar

MADDE 3 ? (1) Danışmanlar, Dışişleri Bakanlığının ihtiyaç duyduğu ihtisas alanlarına öğretim programlarında ağırlıklı olarak yer verdiğine Dışişleri Bakanlığının takdiriyle karar verilen yurtiçindeki veya denkliği yetkili makamca onaylanmış yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilir.

a) Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilâtı nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinde veya Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilâtında çalıştırılacak olan NATO Uzman Danışmanlarının Dışişleri Bakanlığının ihtiyaç duyacağı yabancı dillerden en az birini, uluslararası toplantılarda belirli bir görüşü tam ve yeterli şekilde anlatabilecek düzeyde bilmeleri gerekir. Dışişleri Bakanlığına alınmaları tarihinde, NATO uzman danışmanlığı için 46, diğerleri için ise 41 yaşından gün almamış olma şartı aranır.

(2) Haberleşme Teknik Personeli, fakültelerin elektronik ve bilgisayar mühendisliği ile bilgisayar eğitimi veren bölümlerini, Teknik Eğitim Fakülteleri'nin elektronik bölümlerini veya bunlara denkliği yetkili makamca onaylanmış yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarını bitirmiş olanlar arasından seçilir. Bölümlerin tespitinde Dışişleri Bakanlığının takdiri esastır.

(3) Hukuk Müşavirleri, yurtiçindeki veya denkliği yetkili makamca onaylanmış yurtdışındaki hukuk fakültelerinden mezun olan ve Dışişleri Bakanlığının açacağı sınavın yazılı ve sözlü aşamalarında başarılı olan adaylar arasından eleme yöntemiyle seçilir.

(4) İdari Memurlar, yurtiçindeki veya denkliği yetkili makamca onaylanmış yurtdışındaki 4 yıl süreli eğitim veren yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilir.

(5) Dışişleri Bakanlığı Meslek Memurları, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya siyasal bilimler, hukuk ve ekonomi dallarına öğretim programlarında ağırlıklı olarak yer verdiğine Dışişleri Bakanlığının takdiriyle karar verilen yurtiçindeki yüksek öğretim kurumları ile denkliği yetkili makam tarafından onaylanmış yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilir.

(6) Yukarıda belirtilen kadro unvanlarına atanacak personele ilişkin sınavlara başvuru için, sınav duyurusunda belirtilen Kamu Personeli Seçme Sınavındaki ilgili puan türünden, yine sınav duyurusunda ilan edilen asgari puanı almak gerekir.

(7) Anılan kadrolara personel alımlarında Dışişleri Bakanlığınca ayrıca sınav yapılır.

(8) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesi ile 4009 sayılı Kanunun 32 nci maddesi saklı kalmak üzere Dışişleri Bakanlığının yukarıdaki maddelerde sayılan memuriyetler için açacağı sınavlara gireceklerde, sınavın yapılacağı tarihte Meslek Memurluğu, İdari Memurluk ve Haberleşme Teknik Personeli için 31 yaşından, Hukuk Müşavirliği için 36 yaşından gün almamış olmak şartı aranır. 36 yaşından gün almamış Dışişleri Bakanlığı mensupları Haberleşme Teknik Personeli ve İdari Memurluk Sınavlarına kabul edilebilirler.

Sınava başvuru

MADDE 4 ? (1) Sınava girmek isteyenlerin başvuru formu, iki adet fotoğraf, Kamu Personeli Seçme Sınavı Sonuç Belgesi, nüfus cüzdanı ve yüksek öğretim kurumu diploması veya bitirme belgesinin asılları ile ilgili birime başvurmaları gerekir. Belgelerin asılları gösterilmek suretiyle, örneklerinin Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığınca onaylanması mümkündür.

(2) Dışişleri Bakanlığı, sınav başvurularının elektronik ortamda da alınmasına karar verebilir. Bu takdirde, başvurusunu elektronik ortamda yaparak sınava kabul edilen adayların, başvuru belgelerinin örneklerini yazılı sınavdan önce Dışişleri Bakanlığına teslim etmeleri gerekir.

(3) Yazılı sınavı kazanan adayların ise, yazılı sınav sonuçlarının ilânından sonra Dışişleri Bakanlığının belirleyeceği tarihte aşağıdaki belgeleri getirmeleri zorunludur:

a) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu,

b) Erkek adaylar için, askerlik durumuna ilişkin yazılı beyan,

c) Adli sicil durumuna ilişkin yazılı beyan,

d) Her türlü iklim şartında görev yapılabileceğini belirtir tam teşekküllü hastaneden alınacak sağlık raporu,

e) (a) bendinde kayıtlı belge ile nüfus cüzdanının aslı ya da Dışişleri Bakanlığınca onaylı sureti, evli olan adayların eşlerinden de talep edilir.

Duyuru

MADDE 5 ? (1) Sınav tarihleri son başvurma tarihinden en az on beş gün önce ülke çapında tirajı yüksek gazetelerden en az birinde ve Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde ilân edilir. İlânda sınav şartlarına ek olarak boş kadroların unvanı, sınıfı, derece ve sayısı, en son başvurma tarihi ile sınavın yapılacağı yer ve tarih, sınav konuları, sınavın içeriği ve değerlendirme yöntemi de belirtilir.

Sınav kurulları

MADDE 6 ? (1) Meslek Memurluğu Yazılı ve Sözlü Sınavı ile Başkâtiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavı Kurulları, Müsteşar veya Müsteşar İdari İşler Yardımcısı başkanlığında, merkezde görevli Büyükelçi ve Elçiler arasından Dışişleri Bakanının onayıyla tayin edilecek üyelerden oluşur.

(2) İdari Memurluk, Hukuk Müşavirliği, Danışmanlık, Haberleşme Teknik Personeli Yazılı ve Sözlü Sınavları Kurulları, Müsteşar İdari İşler Yardımcısı'nın veya tevkil edeceği merkezde görevli bir Büyükelçinin başkanlığında, merkezde görevli birinci derecedeki memurlar arasından seçilecek üyelerden oluşur.

(3) Hukuk Müşavirliği Yazılı ve Sözlü Sınav Kurulu üyeleri arasında 1. Hukuk Müşaviri veya tevkil edeceği bir Hukuk Müşaviri de yer alır.

(4) Sınav Kurullarına Kurul Başkanı gerekli gördüğü takdirde, emekli büyükelçiler, üniversite öğretim üyeleri, Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirleri ve sınava göre ilgili meslek memuru ve teknik personel ile diğer ilgili kuruluş mensupları da üye olarak davet edilebilirler.

(5) Sınav Kurulları yedi asil, beş yedek üyeden oluşur ve beş üyenin hazır bulunmasıyla görev yaparlar. Sınavların düzenli şekilde yürütülmesinden Sınav Kurulu Başkanı sorumludur.

Sınavların yürütülmesi ve geçerliliği

MADDE 7 ? (1) Süresi Sınav Kurulu tarafından kararlaştırılan yazılı sınavlarda, sorular sınav günü Sınav Kurulu tarafından hazırlanır. Yazılı sınavlarda köşesi kapalı mühürlü kağıtlar kullanılır.

(2) Yazılı sınavı kazananlar, sözlü sınava alınırlar. Sözlü sınavda, adaylar, muhakeme, kavrayış, ifade yetenekleri ile genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu açısından da değerlendirilir. Bu değerlendirmede yeterli görülmeyenler başarısız sayılırlar. Sınav Kurulu, bu değerlendirmede dikkate alınmak üzere, sınava katılan adayların psikolojik teste tabi tutulmasını isteyebilir. Test sonuçları Sınav Kuruluna sunulur.

İlân

MADDE 8 ? (1) Yazılı ve sözlü sınavı kazananların listesi Sınav Kurulu tarafından Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında ilân edilir; sözlü sınavı kazanan adaylara sınav sonucu ayrıca yazılı olarak bildirilir. Atamalar boş kadro durumuna ve başarı sırasına göre yapılır.

Sınavlarda başarısız olanlar

MADDE 9 ? (1) Meslek Memurluğu, İdari Memurluk, Hukuk Müşavirliği, Haberleşme Teknik Personeli ve Danışmanlık sınavlarının sözlü aşamalarında üç kez başarılı olamayanlar bir daha aynı memurluk sınavına katılamazlar.

İtiraz

MADDE 10 ? (1) Sınava katılanlar sınav sonuçlarına yazılı olarak itiraz edebilirler. Sınav sonuçlarının yayımlanmasından itibaren on gün içinde bir dilekçeyle Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığına yapılan bu itirazlar Sınav Kurulu tarafından on gün içinde incelenir. Bu ikinci incelemeden sonra verilen kararlar kesindir.

Başarı sıralaması

MADDE 11 ? (1) Dışişleri Bakanlığına giriş için yapılan sınavlarda, adayların yazılı ve sözlü sınavlardan aldıkları puanların toplamı eşit olduğu takdirde, sözlü sınav puanı yüksek olan aday, başarı sıralamasında öne geçer. Sözlü sınav puanlarının eşit olması halinde, adayların giriş sınavına müracaat edebilmek için almaları gereken ilgili KPSS puan türünden aldıkları puana bakılır; puanı yüksek olan başarı sıralamasında öne geçer. Bu puanların da eşit olması halinde, ilgili sınava önce müracaat eden, başarı sıralamasında öne geçer.

(2) Başkatiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavında, adayların aldıkları nihai puanlar eşitse, sözlü sınavdan, sözlü sınav puanları da eşitse yazılı sınavdan daha yüksek puan alan aday başarı sıralamasında öne geçer. Adayların yazılı ve sözlü sınav puanlarının eşit olması halinde ise; sıralama, Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavındaki başarı sıralaması dikkate alınarak yapılır.

Değerlendirme

MADDE 12 ? (1) Yazılı ve sözlü sınavlarda üyelerce verilen notların aritmetik ortalaması alınır. Bu notlar arasındaki fark 20'den fazla ise, bu fark Sınav Kurulunca giderilir. Not ortalamalarındaki ondalık artanlar adayların lehine olarak tam sayıya çevrilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Meslek Memurluğu Yazılı ve Sözlü Sınavları

Sınav aşamaları

MADDE 13 ? (1) Yazılı sınav aşağıda kayıtlı bölümlerden oluşur:

a) Türkçe kompozisyon,

b) İngilizce veya Fransızca veya Almanca kompozisyon,

c) İngilizceden veya Fransızcadan veya Almancadan Türkçeye çeviri,

d) Türkçeden İngilizceye veya Fransızcaya veya Almancaya çeviri.

(2) Yazılı sınav bölümlerinde sözlük veya başka bir kaynaktan yararlanılamaz. Bu sınavlarda adayın yabancı dil bilgisi ve verilecek konuyu işleyebilme yeteneği değerlendirilir.

(3) Yazılı sınava biri esas, diğeri ikinci yabancı dil olmak üzere iki yabancı dilden girilebilir. Esas yabancı dil olarak Almancadan sınava girenlerin diğer iki yabancı dilden birinden de sınava girmeleri zorunludur.

(4) Sözlü sınav aşağıda kayıtlı bölümlerden oluşur:

a) Siyasi Tarih: Osmanlı Siyasi Tarihi, 1789'dan zamanımıza kadar Dünya Siyasi Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Uluslararası Politika,

b) Anayasa Hukuku, Siyasal Sistemler ve İnsan Hakları, Uluslararası Hukuk, Türkiye'nin Yönetim Yapısı, Hukukun Temel Kavramları ve Medeni Hukuk, Devletler Özel Hukuku,

c) Ekonomi, Uluslararası Ekonomi, Türkiye Ekonomisi, Kamu Maliyesi,

d) Genel Kültür.

(5) Sözlü sınav aşamasında adayların yabancı dil bilgisi de ölçülür.

(6) Sözlü sınav aynı zamanda, adayın, muhakeme, kavrayış, ifade yetenekleri ile genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluk açısından değerlendirildiği bir mülâkat niteliğini taşır. Bu değerlendirmede yeterli görülmeyenler, başarısız sayılırlar.

Değerlendirme

MADDE 14 ? (1) Yazılı ve sözlü sınavlarda tam not 100 olup, geçer not 70'tir. Yazılı sınavda her bölüm için ayrı ayrı değerlendirme yapılır.

(2) Almancadan yazılı sınava gireceklerin başarılı kabul edilebilmeleri için, aynı zamanda ikinci yabancı dil olarak İngilizce veya Fransızcadan en az 50 puan almaları gereklidir.

(3) İkinci yabancı dilden de sınava giren adayların, ikinci yabancı dilden aldıkları notların ortalamasının 60'tan fazlası yazılı sınav notları toplamına eklenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Başkatiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavı

Aranan şartlar

MADDE 15 ? (1) İkinci Kâtiplikte gerekli süreyi dolduran ve her derecedeki memurlara uygulanan yöntem ve düzenlemelere göre yükselmelerine ve sınava girmelerine engel durumları görülmediğine Bakanlık Komisyonunca karar verilen meslek memurları, Başkâtiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavına kabul edilirler.

(2) Sınav, gerekli koşulları taşıyan aday veya adayların var olması halinde açılır. Gerekli süreyi 1 Ocak ? 30 Haziran döneminde dolduran adaylar 30 Haziran tarihinden önce, 1 Temmuz ? 31 Aralık döneminde dolduranlar ise 1 Temmuz tarihinden sonra düzenlenecek sınavlara alınırlar. Sınav yazılı ve sözlü olarak yapılır.

Sınav aşamaları

MADDE 16 ? (1) Başkâtiplik veya Konsolosluk Yeterlik Sınavı, aşağıda belirtilen konularda üç yazılı ve bir sözlü sınavdan oluşur.

(2) Yazılı sınavların soruları, her sınavın başlamasından yarım saat önce Sınav Kurulunca saptanarak, sınav saatinde adaylara bildirilir.

(3) Yazılı sınavlar aşağıdaki bölümlerden oluşur:

a) Belirli bir konuda, nota, muhtıra, mektup, nutuk ve benzeri türde İngilizce veya Fransızca veya Almanca bir metin hazırlanması. Sözkonusu metin, böyle bir metnin özü, biçimi, dili ve gideceği makama verilip verilemeyeceği bakımlarından değerlendirilir. Bu bölümde sözlükten yararlanılabilir. Aday, İngilizce, Fransızca ve Almanca arasından belirleyeceği ikinci bir yabancı dilden de sınava girebilir. Birinci yabancı dili Almanca olanların, İngilizceden veya Fransızcadan da sınava girmeleri zorunludur.

b) Belirli siyasi veya iktisadi bir konu üzerinde Türkçe görüş veya değerlendirme. Bu yazılı görüş veya değerlendirme, içindeki bilgi, fikirlerin tutarlılığı ve savunulması ile anlatımın açıklığı bakımlarından değerlendirilir.

c) Konsolosluk, protokol ve idari işlerle ilgili sorulara Türkçe veya sınava girilen yabancı dilde yanıt.

(4) Sözlü sınavda aday, Sınav Kurulunca yöneltilecek sorulara cevaben sunuş yapar. Bu sınav, aynı zamanda, adayın öncelikle mesleki birikimi, kültür düzeyi, anlatım yeteneği ile genel davranış ve tepkilerinin de ölçüldüğü bir mülakat niteliği taşır. Sınavda, adayların yabancı dil bilgisi de ölçülür.

Değerlendirme

MADDE 17 ? (1) Her yazılı sınav ve sözlü sınav için ayrı ayrı not verilir. Yazılı ve sözlü sınavlarda tam not 100, geçer not 70'tir.

(2) Sınavda başarılı olan adayların, ikinci yabancı dilden aldıkları notun 60'tan fazlası sınav notları toplamına eklenir.

(3) Almancadan yazılı sınava gireceklerin başarılı kabul edilebilmeleri için, aynı zamanda, ikinci yabancı dil olarak Fransızca veya İngilizceden de en az 60 almaları gereklidir.

(4) Sınavda başarılı olan adayların başarı sıralaması, adayların dört bölümün toplamından oluşan notlarına son 6 yılda aldıkları sicil notları ortalamasının da eklenmesi suretiyle belirlenir.

(5) Sınavda başarılı olamayanlara birer sene aralıkla iki hak daha tanınır. Sonuncu sınavda da başarılı olamayanlar, kadro durumu uygun olduğunda, idari memur kadrosuna alınırlar. Ancak bunlar İkinci Kâtip veya Muavin Konsolos görev ve unvanlarını korurlar.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Meslek Memurluğu Dışında Kalan Diğer Memuriyetlere Ait Sınavlar

Sınavların niteliği

MADDE 18 ? (1) Dışişleri Bakanlığı meslek memurluğu dışında kalan, aday memur yazılı ve sözlü sınavları, memuriyetleri icabı yurtdışında görevlendirilecekler için yurtdışında görevlendirileceklerin tabi oldukları yabancı dil ve mesleki ehliyet sınavı niteliğini de taşıyacak biçimde tanzim olunur. Bu sınavları kazanarak memuriyete kabul edilenler ayrıca yurtdışına atanmak için sınava tabi tutulmazlar.

Sınavlar

MADDE 19 ? (1) Dışişleri Bakanlığı memur ihtiyacının karşılanması amacıyla memuriyet çeşitlerine göre ayrı ayrı olmak üzere giriş sınavları açar. Giriş sınavları yazılı ve sözlü olarak yapılır.

(2) Dışişleri Bakanlığı'na girişte yazılı ve sözlü sınavlarda tam not 100 olup, geçer not 70'tir. Yazılı sınavlarda her sınav için ayrı ayrı değerlendirme yapılır.

(3) Giriş sınavlarında hangi yabancı dillerden aday kabul edileceği ve bu dillerden hangileri için başvuru sırasında, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde sayılan belgelere ilaveten, adayın Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az C düzeyinde yeterliliğe sahip olduğunu belgelemesinin isteneceği, Dışişleri Bakanlığı tarafından sınav ilanlarında belirtilir. Giriş sınavlarında başarı gösterenler arasından, kadro imkânlarının elverdiği sayıda aday, başarı sıralarına göre memuriyete kabul edilir.

İdari Memurluk yazılı ve sözlü sınavları

MADDE 20 ? (1) Yazılı sınav şu bölümlerden oluşur:

a) Türkçe kompozisyon,

b) Yabancı dilden Türkçeye çeviri,

c) Türkçeden yabancı dile çeviri,

d) Matematik.

(2) Dışişleri Bakanlığı yabancı dil bilgisinin ölçüldüğü sınavı kendisi yapabileceği gibi, sınavın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılmasını da kararlaştırabilir. Dışişleri Bakanlığı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınavında başarılı olmuş adayları, göreve uygun düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olup olmadıklarının tespiti amacıyla, ayrıca yazılı sınava tabi tutabilir.

(3) Sözlü sınavda aday Sınav Kurulunca yöneltilecek sorulara cevap verir. Bu sınav, aynı zamanda, adayların kabul edilecekleri göreve uygunluklarının ölçüldüğü bir mülâkat niteliği taşır. Sınavda ayrıca, adayların yabancı dil bilgileri ölçülür.

Hukuk Müşavirliği yazılı ve sözlü sınavları

MADDE 21 ? (1) Yazılı sınav aşağıda yer alan mesleki konulardan oluşur:

a) Türkçe hukuki görüş bildirme: Adaydan, Sınav Kurulunun belirleyeceği bir konuda hukuki görüş bildirmesi istenir. Aday, sınavda, Sınav Kurulunun vereceği kaynaklar dışında bir kaynağa bakamaz.

b) Yabancı dilde hukuki görüş bildirme: Adaydan, Sınav Kurulu'nun belirleyeceği bir konuda, sınava girdiği dilde hukuki görüş bildirmesi istenir.

c) Türkçeden yabancı dile çeviri.

d) Yabancı dilden Türkçeye çeviri.

e) (b), (c) ve (d) bentlerinde yer alan sınav aşamalarında, aday, sözlük veya başka bir esere bakamaz.

(2) Sözlü sınavda adayın;

a) Genel Hukuk,

b) Uluslararası Hukuk,

c) Devletler Özel Hukuku,

d )Anayasa Hukuku,

e) İdare Hukuku,

f) İnsan Hakları,

g) Ceza Genel Hukuku,

h) Ceza Yargılaması Hukuku dallarındaki bilgisi ölçülür. Sözlü sınavın bir kısmı yabancı dilde yapılır.

Danışmanlık sınavları

MADDE 22 ? (1) Yazılı sınav aşağıda yer alan mesleki konulardan oluşur:

a) Danışmanların ihtisas dallarına göre mesleki sorular,

b) Yabancı dilde kompozisyon,

c) Türkçe Kompozisyon,

d) Aşağıdaki konu başlıklarından oluşan test sınavı:

1) Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılâp Tarihi,

2) Temel Yurttaşlık Bilgisi,

3) Türkiye ve Dünya Coğrafyası,

4) Türk Kültür ve Medeniyetleri,

5) Matematik.

(2) Sözlü sınav mülâkat şeklinde yapılır. Sınavda adayların ihtisaslarına göre bilgileri ölçülür. Mülâkatın bir bölümü yabancı dilde yapılır.

Haberleşme Teknik Personeli sınavları

MADDE 23 ? (1) Yazılı sınav aşağıdaki konulardan oluşur:

a) Mesleki konular: Bu sınavda, adayların, programlama mantığı, işletim sistemleri, bilgisayar ağları, ağ güvenliği, yerel ve geniş alan ağları, .NET platformu, web uygulamaları, iletişim güvenliği, teorik elektrik ve temel sayısal elektronik alanlarındaki bilgileri ölçülür.

b) Çeviri: Teknik bir metnin yabancı dilden Türkçeye çevirisi.

c) Türkçe kompozisyon.

d) Aşağıdaki konu başlıklarından oluşan test sınavı:

1) Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılâp Tarihi,

2) Temel Yurttaşlık Bilgisi,

3) Türkiye ve Dünya Coğrafyası,

4) Türk Kültür ve Medeniyetleri,

5) Matematik.

(2) Sözlü sınav, adayın göreve yatkınlığı ve uzmanlık alanına hâkimiyetini tespit etmek üzere mülâkat şeklinde yapılır.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler

MADDE 24 ? (1) 28/9/1976 tarihli ve 15718 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı İdari Memur Sınav ve Atama Yönetmeliği; 18/11/1973 tarihli ve 14716 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirlerini Seçme ve Atama Yönetmeliği; 8/8/1981 tarihli ve 17422 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı Meslek Memur Adayları Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 25 ? (1) Bu Yönetmeliğin,

(a) 9 uncu maddesi 1/1/2010 tarihinde,

(b) Diğer maddeleri Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 26 ? (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dışişleri Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber