Mülki İdare Amirleri Atama, Değerlendirme ve Yerdeğiştirme Yönetmeliği kapsamında yer alan 7 ilçenin sınıfı değiştirildi

Haber Giriş : 02 Temmuz 2003 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mülki İdare Amirleri Atama, Değerlendirme ve Yerdeğiştirme Yönetmeliği kapsamında yer alan 7 ilçenin sınıfı değiştirildi

Resmi Gazetenin 2.7.2003 tarihli nüshasında sınıfları değiştirilen yerler aşağıdaki gibidir

Mülki İdare Amirleri Atama, Değerlendirme ve Yerdeğiştirme

Yönetmeliğinin Eki Cetvelde Değişiklik

Yapılması Hakkında Tebliğ

(Tebliğ No: 2003/2)

Madde 1 ?Bakanlar Kurulunun 86/10782 sayılı kararı ile kabul edilen ve 16 Temmuz 1986 gün ve 19166 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mülki İdare Amirleri Atama Değerlendirme ve Yerdeğiştirme Yönetmeliğinin İlçelerin sınıflarını düzenleyen (EK: 11) cetveli aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

İLİ İLÇESİ ESKİ SINIFI YENİ SINIFI
BALIKESİR Dursunbey 4 3
MUĞLA Kavaklıdere
5 4
ŞANLIURFA Hilvan 6 4
KÜTAHYA Hisarcık 5 4
RİZE Çamlıhemşin 6 5
KARAMAN Başyayla 5 6
- Sarıveliler 5 6

Madde 2 ?Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3 ?Bu Tebliğ hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.


MÜLKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA, DEĞERLENDİRME VE YERDEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 24.6.1986, No: 86/10782

Dayandığı Kanunun Tarihi :

Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 16.7.1986, No: 19166

Yayımlandığı Düsturun Tertibi : 5 Cildi: 26, S. 1167

I. BÖLÜM

AMAÇ,KAPSAM VE TANIMLAR

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmelik;

a. Kapsamına giren meslek mensuplarının atanma,değerlendirme ve yerdeğiştirme esaslarını; Hizmet gerekleri,sicil,liyakat ve kıdem gibi krıterler dikkate alınarak obıektif ve gerçeğe uygun bir şekilde düzenlemek,

b. Meslek mensuplarına yurdun çeşitli bölgelerinde görev yapma imkan ve mecburiyeti getirmek,

Amacı ile hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2 - Bu yönetmelik;

a. Müşteşar,Müsteşar Yardımcısı,Genel Müdür ve bu seviyedeki Birim Başkanları,Mülkiye Müfettişleri ve Kaymakam Adayları dışında kalan Meslek Mensuplarının; atanma,değerlendirme ve yerdeğiştirmelerine esas olacak şartları,il ve ilçelerin sınıflandırılmasını,coğrafi bölgelerin tesbitini,hizmetlerin gruplandırılmasını,

b. Meslek mensuplarının; coğrafi bölgelerde ve hizmet gruplarındaki hizmet sürelerini,il ve ilçe ile eşdeğer görevler arası atanma ve yerdeğiştirmelerindeki şekil ve şartlar ile bunlarla ilgili çeşitli hükümleri,

Kapsar.

Deyimler

Madde 3 - Bu yönetmelikte geçen;

A. "Bakanlık" deyimi, İçişleri Bakanlığını,

B. "Bakan" deyimi, İçişleri Bakan`ını,

C. "Yönetmelik" deyimi, bu yönetmeliği,

D. "Meslek Mensupları" deyimi,kapsam maddesinde belirtilen Mülki İdare Amirliği Hizmetleri sınıfından olanları,

E. "Coğrafi Bölge" deyimi, (Ek-III) de belirtilen bölgeleri,

F. "Sınıf" deyimi, il ve ilçelerin nitelikleri dikkate alınarak sınıflandırılmasını,

G. "Grup Hizmeti" deyimi, (Ek-IV) deki eşdeğer görev cetvelinde eşdeğer görevleri gösteren hizmet gruplarını,

H. "Grup Kıdemi" deyimi,meslek mensubunun grup kıdem tablosundaki yerini,

İ. "Eşdeğer Görev" deyimi,atama ve yerdeğiştirmelerde birbirine denk tutulan vali yardımcılığı,kaymakamlık,hukuk işleri müdürlüğü ve merkez teşkilatındaki görevleri,

J. "Eski Yönetmelik" deyimi, 5/11/1981 gün ve 17505 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mülki İdare Amirleri Atama,Değerlendirme ve Yerdeğiştirme Yönetmeliğini,

K. "Grup Kıdem Tablosu" deyimi,aynı grup içinde yer alan meslek mensuplarının kıdem ve başarı durumları esas alınarak üst grup hizmete atanmalarındaki öncelik sırasını göstermek üzere düzenlenen tabloyu,

İfade eder.

II. BÖLÜM

İL VE İLÇELERİN SINIFLANDIRILMASI VE COĞRAFİ BÖLGELER

İl ve İlçelerin Sınıflandırılması

Madde 4 - Sosyal,kültürel,coğrafi ve ekonomik şartlar ile hizmet gerekleri dikkate alınmak suretiyle,

A. İller,meslek mensuplarının (Vali yardımcısı ve hukuk işleri müdürlerinin) atanma ve yerdeğiştirmelerine esas olmak üzere; birinci,ikinci,üçüncü ve dördüncü sınıf olarak dört sınıfa ayrılmıştır. İllerin sınıfları ekli (I) sayılı cetvelde gösterilmiştir.

B. İlçeler,meslek mensuplarının atanma ve yerdeğiştirmelerine esas olmak üzere; birinci,ikinci,üçüncü,dördüncü,beşinci ve altıncı sınıf olarak altı sınıfa ayrılmıştır. İlçelerin sınıfları ekli (II) sayılı cetvelde gösterilmiştir.

İl ve İlçelerin Sınıflarının Değiştirilmesi

Madde 5 - Her beş yılda bir il ve ilçelerin niteliklerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler incelenir,gerekiyorsa sınıf değiştirmeleri yapılır.

İl ve ilçelerde sınıf değişikliğini gerektiren önemli durumlar meydana geldiğinde bu süre beklenmeksizin değişiklik yapılır.

Valiler, İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü il ve ilçelerin sınıf değişikliğini gerektiren durumları,

Bakanlığa duyurmakla görevlidirler.

Coğrafi Bölgeler

Madde 6 - Meslek mensuplarının atanma ve yerdeğiştirmelerine esas olmak üzere,Türkiye beş coğrafi bölgeye ayrılmış olup,bunlar iller itibariyle ekli (III) sayılı cetvelde gösterilmiştir.

Coğrafi Bölge Hizmeti

Madde 7 - Meslek mensupları imkanlar nispetinde ve gerektiğinde fasılalarla en az:

Birinci Coğrafi Bölgede 5 yıl,

İkinci Coğrafi Bölgede 5 yıl,

Üçüncü Coğrafi Bölgede 5 yıl,

Dördüncü Coğrafi Bölgede 5 yıl,

Beşinci Coğrafi Bölgede 5 yıl,

Hizmet yapmakla mükelleftirler.

III. BÖLGE

MESLEK MENSUPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Değerlendirme

Madde 8 - Meslek mensuplarının sicil amirleri,her yıl doldurmakla mükellef oldukları tezkiye varakalarında o meslek mensubunun halen ifa ettiği görevdeki başarı derecesini belirtmekle beraber,bulunduğu grup hizmetinde hangi görevi daha başarılı olarak yürütebileceği,üst gruba yükselmeğe muktedir olup olmadığı ve hangi üst görevi daha başarılı şekilde yürütebileceği hususlarında kanaatlerini belirtmek zorundadırlar.

Meslek mensuplarının sicil amirleri; her yıl doldurmakla mükellef oldukları tezkiye varakalarından ayrı olarak,her yıl sicil amiri oldukları meslek mensubu hakkında (ek-VI) daki forma uygun "Değerlendirme Raporu" düzenleyerek Bakanlığa gönderirler.

Mülkiye Müfettişleri,teftiş ettikleri meslek mensubu hakkında,gizli sicil raporu düzenleyerek birinci fıkrada sözü edilen hususlarda gözlem ve kanaatlarını bildirmekle mükelleftirler.

Değerlendirmeye Esas Olacak Unsurlar

Madde 9 - Meslek mensupları grup hizmetlerinin son yılında veya gerekli görülduğü zamanlarda,o grupda çalıştığı süre içinde gizli tezkiye varakaları,sicil amirlerince düzenlenen değerlendirme raporu ve mülkiye müfettişlerince düzenlenen gizli sicil raporundaki notlar ile özlük dosyasındaki diğer bilgi ve belgelere göre Personel Genel Müdürlüğünce değerlendirilir.

Değerlendirme Sonuçları

Madde l0 - Personel Genel Müdürlüğü 9 uncu maddede belirtilen değerlendirme unsurlarını ve notlarını dikkate alarak meslek mensuplarını 100 tam not üzerinden değerlendirir.

Bu değerlendirmede;

85-100 Üstün Başarılı,

70-84 Başarılı,

60-69 Yeterli,

0-59 Yetersiz.

Sayılır.

IV. BÖLÜM

EŞDEĞER GÖREVLER-ATAMA VE YERDEĞİŞTİRME

Eşdeğer Görevler

Madde 11 - Meslek mensuplarının ifa ettikleri görevlerden denk olanlar bir grupta toplanarak; beş "Grup Hizmeti" teşkil edilmiş ve gruplara giren görevler (Ek-IV) deki eşdeğer görev cetvelinde gösterilmiştir.

Her grup hizmeti için tespit edilen en az hizmet süresi; o grup içindeki görevlerden birisinde geçirilebileceği gibi birden çok görevlerde de geçirilebilir.

Ancak,bütün meslek mensupları en az iki yıl vali yardımcılığı yapmakla mükelleftirler.

İlk Defa Kaymakamlığa Atanma

Madde 12 - Kaymakamlık kursunu başarı ile bitiren kaymakam adayları adçekmeile beşinci sınıf ilçe kaymakamlığına atanırlar.

Yeteri kadar 5 inci sınıf ilçe bulunmaması halinde 4 üncü sınıf ilçelerden uygun görülenler adçekmeye dahil edilirler.Bu şekilde 4 üncü sınıf ilçelere atananlar,boşalan 5 inci sınıf ilçelere nakledilebilirler. 4 üncü sınıf ilçelerde geçen süreler 5 inci sınıf ilçe hizmetinden sayılır.

6 ncı Sınıf İlçelere Atanma

Madde 13 - 5 inci sınıf ilçe hizmetini tamamlayan kaymakamlar kıdem tablosundaki sıraya göre 6 ncı sınıf ilçelere atanırlar.

Kaymakamların 6 ncı sınıf ilçe hizmeti 2 yıldır.

(Değişik: 31/7/2000 - 2000/1122 K.) 5 inci sınıf ilçede hizmet süresini bitiren kaymakam bulunmaması halinde, 5 inci sınıf ilçelerde geçirdikleri süre esas alınarak 5 inci sınıf ilçelerde görev yapan kaymakamlardan 6 ncı sınıfa dahil ilçelere atama yapılabilir.

Bu durumda eksik kalan 5 inci sınıf ilçe hizmet süresi, 4 üncü grup hizmet süresine eklenir.

Üst Grup Hizmete Atanma

Madde 14 - Gerekli şartları haiz olmak kaydıyla;

A. Eşdeğer görev cetvelinde grup dışı olarak gösterilen 6 ıncı sınıf ilçede hizmet süresini tamamlayan meslek mensupları (IV) numaralı grup hizmetindeki görevlerden birine atanırlar.

B. Eşdeğer görev cetvelinin (IV) numaralı grup hizmetinde bulunan meslek mensupları,burada en az dört yıllık hizmet sürelerini tamamladıkları takdirde (III) numaralı grup hizmetindeki görevlerden birisine atanırlar.

C. Eşdeğer görev cetvelinin (III) numaralı grup hizmetinde bulunan meslek mensupları,burada en az beş yıllık hizmet sürelerini tamamladıkları takdirde (II) numaralı grup hizmetindeki görevlerden birine atanırlar.

D. Eşdeğer görev cetvelinin (II) numaralı grup hizmetinde bulunan meslek mensupları,burada en az beş yıllık hizmet sürelerini tamamladıkları takdirde (I) numaralı grup hizmetindeki görevlerden birisine atanırlar.

E. Eşdeğer görev cetvelinin (I) numaralı grup hizmetinde bulunan meslek mensuplarının buradaki hizmet süresi beş yıldır. Diğer grup hizmetleri ile birlikte (I) numaralı grup hizmetindeki hizmet süresini bitirmiş olanlar en çok beş yıl görev yapmak üzere;

a. (II) numaralı grup hizmetindeki herhangi bir göreve,

b. İstekleri üzerine daha alt grup hizmetlerindeki görevlere,

c. Ancak (I) numaralı grup hizmetindeki süresini üstün başarılı olarak bitiren meslek mensupları hizmet gerekleri ve ihtiyaca binaen (I) numaralı grup hizmetindeki diğer eşdeğer görevlere,

Atanabilirler.

F. E fıkrasında belirtilen hizmet sürelerini de tamamlayan meslek mensupları, eşdeğer görev,sınıf ve coğrafi bölge esasına bakılmaksızın Bakanlıkça uygun görülen yer ve görevlere atanabilirler.

Yerdeğiştirme Zamanı

Madde 15 - Hizmet gerekleri ve idari zorunluluklar dışında yer değiştirmeler yılda bir defa yapılır. Yerdeğiştirme kararnamesi; yerdeğiştirecek meslek mensuplarının en geç Eylül Ayı içinde yeni yerlerinde görevlerine başlayabilecek zamana göre düzenlenir.

Üst Grup Hizmete Geçiş Sırası

Madde 16 - Her grup hizmeti için bir "Grup Kıdem Tablosu" düzenlenir. Üst grup hizmete geçişte ehliyet ve liyakat ve "Grup Kıdemi Tablosu"ndaki sıra esastır.

Grup Kıdem tablosu; o grup hizmetinde,hizmeti en çok olandan en az olana doğru sıra ile meslek mensuplarını gösterir. 0 grup hizmetinde bulunan her görev için ayrı bir kıdem tablosu tanzim edilir.Üstün başarılı olarak değerlendirilenler hizmet süreleri aynı olan meslek mensuplarının önünde yer alır.

Üst Grup Hizmete Atanmada Yeterlilik

Madde l7 - a. Görev ifa ettikleri grup hizmetinde; süresini tamamlayan ve "Üstün Başarılı" veya "Başarılı" veya "Yeterli" olarak değerlendirilen meslek mensupları üst grup hizmete atanmaya hak kazanırlar.

Üst grup hizmete atanmada öncelik sırası "Üstün Başarılı", "Başarılı" ve "Yeterli" şeklindedir.

b. Görev ifa ettikleri grup hizmetinde; üst üste veya aralıklı olarak iki yıl "Yetersiz" olarak değerlendirilen meslek mensupları aynı grup hizmetinde eşdeğer bir göreve atanırlar. Atandıkları görevde de "Yetersiz" olarak değerlendirilenler,Bakanlık Encümeninin teklifi ve Bakan`ın onayı ile Genel İdare Hizmetleri Sınıfından bir göreve atanabilirler.

c. 6 ncı sınıf ilçe hizmeti sonunda "Yetersiz" olarak değerlendirilen meslek mensupları, IV. grup hizmetindeki hukuk işleri müdürlüğüne atanırlar. Atandıkları görevde de "Yetersiz" olarak değerlendirilenler hakkında "b" fıkrası hükümleri uygulanır.

d. 6 ncı sınıf ilçe hizmetini yapmış olmak şartıyla görev ifa ettikleri grup hizmetinde süresini tamamlayan ve "Üstün Başarılı" olarak değerlendirilen meslek mensupları bir üst grup hizmetine atanabilirler. Atandıkları grup hizmeti, kendileri için kazanılmış hak teşkil eder.

Bulunulan Grup Hizmetinde En Az Hizmet Süresi Tamamlanmadan Üst Grup Hizmete

Atanma

Madde 18 - Üst grup hizmetlere atanmak üzere; bulunduğu grup hizmetinde süresini tamamlamış ve 17. maddenin (a) bendindeki şartları haiz meslek mensubu bulunmaması hallerinde, Bakanlıkça duyulacak ihtiyaç ve hizmet gereklerine binaen; grup kıdemi tablosundaki sıraya göre bulunduğu grup hizmetinde en az iki yıl çalışmış ve "Üstün Başarılı" olarak değerlendirilmiş meslek mensupları, üst grup hizmetlere atanabilirler.

Bu maddenin tatbiki suretiyle üst grup hizmete atananların bu grup hizmetindeki süreleri; önceki grup hizmetinde eksik kalan süre kadar uzatılır.

Vali Yardımcılığına Atanma

Madde 19 - Vali Yardımcılığına atanabilmek için 6 ıncı sınıf ilçe hizmetini yapmak şarttır.

Meslek mensupları; 5 inci coğrafi bölgede en az iki yıl Vali Yardımcılığı yapmakla mükelleftirler.

Ancak; 7. madde mucibince 5 inci coğrafi bölgedeki beş yıllık hizmet süresinin tamamını Kaymakam olarak ifa eden meslek mensupları, 5 inci coğrafi bölge dışındaki illerde en az iki yıl Vali Yardımcılığı yapmakla mükelleftirler.

Hukuk İşleri Müdürlüğüne Atanma

Madde 20 - Meslek mensupları, istek, sağlık nedenleri veya hizmet gerekleri dikkate alınarak 6 ıncı sınıf ilçe hizmeti şartı aranmaksızın hukuk işleri müdürlüğüne atanabilirler.

İstek ve sağlık nedenleri dışında meslek mensuplarının hukuk işleri müdürlüğüne atanabilmesi için; son iki yıla ait tezkiyelerinden kaymakamlıkta veya vali yardımclığında başarılı olamadıklarının anlaşılması veya İl Valisinin veya Mülkiye Müfettişinin bu yönde gerekçeli teklifinin bulunması şarttır.

Hukuk işleri müdürleri Vali veya mülkiye müfettişlerinin teklifleri ve Bakanlığın kabulü üzerine tekrar kaymakamlık veya vali yardımcılığına atanabilirler.

İstek ve sağlık nedeniyle hukuk işleri müdürlüğüne atananlar için yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

Merkez Teşkilatındaki Görevlere Atanma

Madde 21 -(Değişik: 31/7/2000 - 2000/1122 K.) 6 ncı sınıf ilçe hizmetini yapmış meslek mensupları 6 yıl fiilen kaymakamlık veya vali yardımcılığı yapmış olmak kaydıyla, Bakanlıkça duyulacak ihtiyaca binaen merkez teşkilatındaki görevlere atanabilirler.

Merkez teşkilatındaki görevlere atamalarda üstün başarılı veya başarılı olarak değerlendirilenler tercih edilir.

Merkezdeki bir görevde en çok hizmet süresini bitiren meslek mensupları bulunduğu grup hizmetindeki diğer eşdeğer görevlere atanırlar.

Aynı Grup İçinde Yerdeğiştirmeler

Madde 22 - Aynı grup hizmeti içinde yerdeğiştirmeler aşağıdaki şekilde yapılır.

A. İki yıldan önce

Bulunulan İl, İlçe ve Merkez görevlerinde en az iki yıl hizmet görmek mecburidir. Bu süre bitmeden;

a. Sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmiş sağlık durumu ve eş durumu özür gruplarının gerekli kıldığı hallerde,

b. Valinin (Ek-V) de gösterilen forma uygun olarak gerekçeli mütalaası üzerine,

c. Bakanlıkça Mülkiye Müfettişine yaptırılacak inceleme veya soruşturma sonucu Müfettişin gerekçeli raporu üzerine,

Bulunulan grup hizmetindeki aynı veya eşdeğer görevlere yerdeğiştirme suretiyle atama yapılabilir.

B. İki yıldan sonra

Bulunulan görevde yapılan hizmetin iki yılı aşmış olması halinde meslek mensubunun isteği ve Bakanlığın uygun görmesi veya hizmet gerekleri ve Bakanlıkça duyulan ihtiyaç üzerine; o grup hizmetindeki aynı veya eşdeğer görevlere yerdeğiştirme suretiyle atama yapılabilir.

C. Savaş, Sıkıyönetim, umumi hayata müessir afetler ve diğer olağanüstü hallerde ihtiyacı karşılamak amacıyla ülke çapında, herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın meslek mensupları arasında yerdeğiştirme yapılabilir.

V. BÖLÜM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Mani Hal

Madde 23 - Meslek mensupları;

a. Kendisinin veya eşinin, nüfusa kayıtlı oldukları,

b. Kendisinin veya eşinin, yatırım veya ticari faaliyet niteliğinde maddi ilişkisinin bulunduğu,

c) (Ek: 31/7/2000 - 2000/1122 K.) Nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri,

Yerlere atanamazlar.

(Son fıkra mülga: 1/9/1994 - 94/6195 K.)

Grup Hizmetinde Fazla Geçirilen Süreler

Madde 24 - Grup hizmetleri için tespit edilen en az hizmet süresini doldurarak üst grup hizmetlere geçmek için gerekli şartları haiz olan meslek mensuplarının; herhangi bir sebeple üst grup hizmetlere atanamaması halinde, bulundukları grup hizmetinde geçirdikleri fazla süreler; I. grup hizmet hariç diğer üst grup hizmetlerinden sayılır.

Eksik Yaptırılabilecek Hizmet

Madde 25 - 6 ncı sınıf ilçe hizmeti ve diğer grup hizmetleri idari nedenlerle en çok iki ay eksik yaptırılabilir.

Coğrafi Bölge ve Grup Hizmetlerinden Sayılacak Hizmet Süreleri

Madde 26 - A. Yıllık ve mazeret izinlerinin tamamı; yılda toplam 30 günü geçmeyen sağlık izinleri; görevi nedeniyle yararlananların gerek tedavi kurumlarında gerekse raporlu olarak geçirdikleri sürelerin tamamı; toplam süresi 60 günü geçmeyen ve Bakanlıkça uygun görülen kurs, konferans, seminer süreleri; geçici bir görevin yerine getirilmesi amacıyla grup veya coğrafi bölge dışında geçirilen süreler ile tabii afetler dolayısıyla geçici olarak görevlendirilmelerde geçirilen sürelerin tamamı; coğrafi bölge ve grup hizmetlerinden sayılır.

B. TODAİE ve Devlet Memurları Yabancı Diller Okulunda başarılı olmak kaydıyla geçen süreler; staı veya eğitim ve öğrenim amacıyla yurtdışında geçirilen süreler; Yurt-içi eğitim ve öğretim kurumlarında akademik öğrenim için geçirilen süreler grup hizmetlerinden sayılır. Ancak bu süreler 6 ncı sınıf ilçe hizmeti ve 5 inci coğrafı bölge hizmetinden sayılmaz.

Başka bir Göreve Atanan Meslek Mensuplarının Bu Yönetmeliğe Tabi GörevlereTekrar Atanmaları

Madde 27 - Mülkiye Müfettişliğine; Emniyet Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığının merkez veya taşra teşkilatındaki görevlere; 1700 Sayılı Dahiliye Memurları Kanununun değişik 3. maddesinin (C) bendinde yazılı kurumlardaki görevlere atanan meslek mensuplarından; bu yönetmeliğe tabi görevlere dönmek isteyenler;

A. 6 ncı sınıf ilçe hizmetini yapmamış ise 6 ncı sınıf ilçeye,

B. 6 ncı sınıf ilçe hizmetini yapmış ise yukarıda sayılan görevlerde geçirdikleri süreler ayrıldıkları grup hizmeti üzerine ilave edilerek yükselmesi gereken grup hizmetindeki görevlere,

Atanabilirler.

Birinci fıkranın (A) bendine göre yapılan atamalarda; 6 ncı sınıf ilçe hizmetinin bitişinden itibaren önceki görevlerde geçirilen süreler değerlendirilir.

Ancak, Birinci fıkrada sayılan görevlerde geçirilen süreler 5 inci coğrafi bölge hizmetinden sayılmaz, diğer bölge hizmetlerine eşit olarak bölünür.

Çekilenlerin, Naklen Bakanlık Teşkilatından Ayrılanların ve Emekli Olanların Tekrar Göreve Alınmaları

Madde 28 - Çekilerek veya emekli olarak veya naklen Bakanlık teşkilatından ayrılanlar tekrar göreve dönmek istedikleri takdirde; ayrıldıkları grup hizmetinde eşdeğer görevlerden birisine atanabilirler.

(Mülga: 31/7/2000 - 2000/1122 K.)

İstek Üzerine Alt grup Hizmetlere Atanma

Madde 29 - Meslek mensupları istedikleri ve Bakanlığın uygun görmesi üzerine bulundukları grup hizmetinden, alt grup hizmetlere atanabilirler. Bu durumda, alt grup hizmetlerde geçen süreleri ayrıldıkları grup hizmetinden sayılır.

Askerlik Görevinden Sonra Atanma

Madde 30 - Bulundukları İl veya ilçede hizmet sürelerini bitirmeden askerlik görevini yapmak üzere silah altına alınanlar, askerlik süresince ücretsiz izinli sayılırlar. Terhislerinden sonra açık olması halinde herhangi bir atama işlemine gerek kalmaksızın aynı göreve başlarlar. Ayrıldıkları görevin açık olmaması halinde de aynı grup hizmeti içindeki bir göreve atanırlar.

Askerlik hizmetinde geçen süreler, grup hizmetlerinden sayılmaz.

Yerdeğiştirmelerde Gözönünde Tutulacak Özürler

Madde 31 - Yerdeğiştirmelerde gözönünde tutulacak özürler aşağıda gösterilmiştir.

A. Sağlık

Tam teşekküllü devlet hastahanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile kendisinin, eşinin veya çocuklarından birinin sağlık durumunu tehlikeye koyacağını belgeleyenler, bu özürleri sebebiyle nakil isteğinde bulunabilirler.

Atama isteğine esas olan sağlık kurulları raporlarının geçerliliği iki yıldır.

İkinci ve daha sonraki raporlar, Bakanlığın uygun göreceği Ankara`daki bir devlet hastahanesinden alınır. Bu hususta başka yerlerden alınan raporlar geçerli sayılmaz.

Gerektiğinde, ilk defa alınan sağlık raporlarının da, Bakanlığın uygun göreceği bir devlet hastahanesinden alınması istenebilir.

B. Eş Durumu

Meslek mensuplarında, kocaya bağlı olarak atanma asıldır.

Coğrafi bölge ve grup hizmetlerini aksatmamak kaydıyla meslek mensubu eşi sebebiyle nakil isteğinde bulunabilir.

Sağlık veya eşdurumu özürleri nedeniyle vaki olan nakil istekleri imkanlarnisbetinde yerine getirilebilir.

Atama ve Yerdeğiştirmelerde Müracaat Usulü

Madde 32 - Atama sırası gelenler ile herhangi bir nedenle yerdeğiştirmek isteyenlerin dilekçeleri, sicil amirleri kanalıyla ve amirlerin kanaat ve mütalaaları eklenerek her yıl en geç Şubat ayının sonuna kadar Bakanlığa gönderilir.

Zamanında ve usulüne uygun yapılmayan müracaatlar işleme konulmaz.

Yönetmelik Eki Cetvellerde Değişiklik Yapma Yetkisi

Madde 33 - Yönetmelik eki cetvellerde, değişiklik yapmaya İçişleri Bakanlığı yetkilidir.

Geçici Hükümler

Geçici Madde 1 - Meslek mensuplarının coğrafi bölgelerde yaptıkları eski hizmetler bu yönetmeliğe göre değerlendirilir.

Geçici Madde 2 - Eski yönetmelik hükümlerine göre sınıf ve meslek grup hizmetlerini tamamlamış olanlar, bu yönetmelikte eşiti bulunan grup hizmetlerini bitirmiş sayılırlar.

Geçici Madde 3 - Eski yönetmeliğe göre alt sınıf hizmetlerde eksiği kalmış olan meslek mensupları, eksik kalan sürelerini, bu yönetmeliğe göre bulundukları grup hizmetinde tamamlarlar.

Geçici Madde 4 - Bu yönetmelik ile sınıfı değişen ilçelerde halen hizmet görenlerin o ilçede geçirdikleri süre eski sınıfından sayılır.

Kaldırılan Hükümler

Madde 34 - 5/11/1981 gün ve 17505 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mülki İdare Amirleri Atama, Değerlendirme ve Yerdeğiştirme Yönetmeliği ve bunun ek ve tadilleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 35 - Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 36 - Bu yönetmeliği İçişleri Bakanı yürütür.

Ek: I

İLLERİN SINIF LİSTESİ

I. Sınıf İller

Adana Edirne Konya

Ankara Eskişehir Manisa

Antalya Gaziantep Sakarya

Aydın Hatay Samsun

Balıkesir İçel Tekirdağ

Bursa İstanbul Trabzon

Denizli İzmir Zonguldak

Kayseri Yalova

Kırıkkale

Kocaeli

II. Sınıf İller

Afyon Giresun Kahramanmaraş

Malatya

Aksaray Isparta Muğla

Bartın Karabük Nevşehir

Bilecik Kırklareli Ordu

Bolu Kırşehir Osmaniye

Burdur Kütahya Sinop

Çanakkale Sivas

Çankırı Tokat

Çorum Uşak

Diyarbakır

Düzce

Erzurum

III. Sınıf İller

Amasya

Batman Kastamonu

Elazığ Niğde

Erzincan Rize

Karaman Şanlıurfa

Kars Van

Yozgat

IV. Sınıf İller

Adıyaman Bitlis

Ağrı Gümüşhane Siirt

Ardahan Hakkari Şırnak

Artvin Iğdır Tunceli

Bayburt Kilis

Bingöl Mardin

Muş

Ek: II

.....

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber