Yoksul ve muhtaçlar için 'Primsiz Ödemeler Yasa Taslağı' hazırlandı.

Haber Giriş : 18 Ocak 2005 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca, "Sosyal Güvenlik Reform" çalışmaları çerçevesinde, yoksul ve muhtaç kesimlere yönelik sosyal yardım ödemelerine ilişkin "Primsiz Ödemeler Yasa Taslağı" hazırlandı.

Taslağa göre, "primsiz ödemelerden ve sosyal yardımlardan yararlandırılan kişilerin en kısa sürede kendi imkanlarıyla geçinebilecekleri ve kendilerine yeterli olabilecekleri bir duruma gelmeleri ve muhtaçlıktan kurtulmalarını sağlayacak tedbirler alınacak".

Primsiz ödemeler ve sosyal yardımlar, insan şahsının haysiyet ve değerine saygı içerisinde, özel hayatın mahremiyetini ve kişilik haklarını ihlal etmeksizin yapılacak.

Primsiz ödemeler ve sosyal yardımlara ilişkin ulusal strateji ve politikaların tespit edilerek uygulanması gereken sosyal yardım programları ve verilmesi gereken sosyal yardımlar hakkında hükümete öneride bulunmak üzere "Sosyal Yardım Yönlendirme Kurulu" oluşturulacak. Yılda 4 kez toplanacak kurul, yıllık uygulamaları izleyecek ve sonuçları hakkında kamuoyunu bilgilendirecek.

Primsiz ödemelerin miktarının belirlenmesinde, "kişisel yaşam düzeyi", "aile yaşam düzeyi" ve "asgari yaşam düzeyi" dikkate alınacak. Taslağa göre, primsiz ödemeler, "aile ödeneği", "yaşlı aylığı", "özürlü aylığı", "Genel Sağlık Sigortası Kurumu'na sağlık yardımlarının karşılanması amacıyla yapılacak prim ödemesi" ve "özürlü çocuklara yapılacak eğitim ve rehabilitasyon yardımı" ödemelerinden oluşacak.

Primsiz ödemeler, Hazine Müsteşarlığı'nca karşılanacak. Ödenen aylıkların bağlanma şartlarının kaybedilmesine rağmen bunu bildirmeyenlerden, yersiz olarak ödenen tutarlar yasal faiziyle geri alınacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber