TSK'dan İsrail'e one minute

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Kartalı'nın uluslararası ayağı neden iptal edildi?

İsrail Ordusu açıkladı: ?Bize Gazze'yi bombalayan uçaklar, Türkiye'de tatbikata katılamaz dediler?

İsrail ordusu Türkiye'nin İsrail uçaklarını ?Anadolu Kartalı? Hava Tatbikatı'ndan çıkardığını, ABD ve İtalya'nın bu duruma tepki olarak tatbikattan çekilmesi üzerine Anadolu Kartalı'nın uluslararası ayağının iptal edildiğini açıkladı. İsrail basınına konuşan dışişleri ve ordu kaynakları, ?Türk askeri yetkilileri 'Gazze'yi bombalayan uçaklar tatbikata gelmesin'diyerek bizi dışarda bırakmak istedi? açıklaması yaptı.

İsrail ordusu, Türk Genelkurmayı'nın bu hafta ABD, İtalya, NATO ve İsrail hava kuvvetlerinin de katılımıyla yapılması öngörülen ?Anadolu Kartalı? tatbikatını iptal etmesinin gerisinde İsrail'i tatbikata dahil etmeme isteği olduğunu ileri sürdü. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan resmi açıklamada Türkiye'nin tatbikata günler kala kendilerine İsrail'in tatbikat dışı bırakıldığına ilişkin bilgiyi ilettiğini, İsrail'in de NATO ile ortak anlaşmalarından doğan haklarını korumak için Türkiye'nin tavrını ABD'ye şikayet ettiğini duyurdu. Ordunun açıklamasında ABD'nin İtalya ile birlikte bu gelişmeye tepki olarak tatbikattan çekildiği, Türk Genelkurmayı'nın da bu yüzden tatbikatı iptal etmek zorunda kaldığı iddia edildi.

?İptal sürekli mi belli değil'

Yedioth Ahronot gazetesine konuşan İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Amit Zarouk, tatbikatın iptal edildiğini doğrularken kararın, sadece bu defa için mi, yada sonraki yıllar için de geçerli olup olmadığının bilinmediğini söyledi.

Jerusalem Post'a konuşan İsrailli askeri yetkililer ise, İsrail'e ?siz katılmıyorsunuz? şeklindeki mesajın Türk ordu yetkilileri tarafından iletildiğini, gerekçe olarak da İsrail'in, tatbikata göndereceği uçakların, ?Gazze Operasyonu sırasında Hamas hedeflerini bombalamış olması olasılığını? gösterdiğini kaydetti.

İsrail uçakları 1 yıldır gelmiyor

Gazede, ?Anadolu Kartalı? ilk olarak Türkiye, İsrail ve ABD'nin katılımıyla 2001 yılında icra edildiğini, İsrail'in tatbikatta son olarak Eylül 2008'de yer aldığı ancak İsrailli uçakların, iki ülke arasında yükselen gerginlikler nedeniyle Gazze operasyonundan bu yana Türkiye'de uçmadığını yazdı.

ABD ve İtalya da protesto etti

Ülkenin saygın gazetelerinden Haaretz de, Türkiye'nin ?Anadolu Kartalı? tatbikatı iptal etmesine ilişkin haberinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in tatbikattan dışlanması için ?baskı altında? olduğunu öne sürdü.

İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde Haaretz, İsrail'in ABD yetkililerinin nezdinde girişimlerde bulunduğunu kaydederek, ?Bunun sonucunda da ABD ve İtalya protesto olarak tatbikattan geri çekildi, bu da tüm tatbikatın iptal edilmesine yol açtı? diye yazdı.

Türk Dışişleri kaçamak yanıt verdi

Haaretz'in haberinde, ?Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türk askeri yetkililerinin kısa bir süre önce İsrail silahlı kuvvetlerine, İsrail'in tatbikata katılmaktan, Gazze'teki faaliyetlerinden dolayı kaçınması yolundaki şaşırtıcı talebi iletti. İsrail de, bilgi edinmek üzere, Türk Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı girişimlerde kaçamak yanıtlarla karşılaştı. Türk taleplerinin ışığında İsrail, ABD yetkililerinin nezdinde girişimlerde bulunarak bunun pek rastlanmayan ve İsrail'in NATO tatbikatlarına katılmasına ilişkin mutabakatı ihlal eden bir adım olduğunu vurguladı. Bunun sonucunda ABD ve İtalya protesto olarak tatbikattan geri çekildi, bu da tüm tatbikatın iptal edilmesine yol açtı? ifadeleri yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber