Kamu yöneticileri afetler konusunda bilgisiz yetiştiriliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 10:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Son zamanlardaki sel felaketleri, kamu yöneticilerinin afet konusunda ne kadar eğitimli olduğu sorusunu gündeme getirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zerrin Toprak, profesyonel yönetici durumunda olan mülki amirleri yetiştiren okullarda, bu alanda eğitim verilmediğine dikkat çekti.

Prof. Toprak, yaptıkları araştırmada, Türkiye'de sadece kendi okullarında 'Doğal Afetlerde Bütünleşik Yönetim' içerikli lisans ve lisans üstü ders verildiğini saptadıklarını söyledi.

Prof. Toprak, birçok şehrin potansiyel afet riskleri taşıdığını belirterek, bunların yaşanabilirlik, sürdürülebilirlik ve bu bağlamda güvenliği olumsuz etkilediğine işaret etti. Toprak, kendi bölümünde verdikleri söz konusu dersin, depremler başta olmak üzere diğer doğal afet tiplerini ve özelliklerini tanıma, köy ve şehir yerleşim alanlarındaki etkilerini bilme, uygulanabilecek yönetim stratejilerini tespit etme konularında yönetici adaylarına faydalı bilgiler sağlayabileceğini aktardı. Toprak, şöyle dedi:

"Gerek kamu yöneticisi olacak öğrencilerimizin, gerekse üst kademe yöneticilerinin bu konuda da yetkinliklerinin arttırılması için mevcut derslerin yetmediği anlaşıldı. Bu sebeple, dört sene önce program değişikliği yapılarak, doğrudan bu içerikte bir ders ihtiyacı, lisans ve lisansüstü seviyesinde karşılandı."

Zerrin Toprak'ın verdiği bilgiye göre, dersin amacı; afetlere ilişkin kriz ve risk konularında yeni yönetim stratejilerindeki gelişmeleri ve kamu yönetiminde çağdaş yaklaşımları tanıtmak, acil durumlar için uygulanabilir yönetim teknikleri hakkında bilgi vermek, doğal afetlere ilişkin risk ve kriz senaryoları geliştirmek. Bu konuda tecrübe kazanmış ülkeleri inceleyerek Türkiye'nin konumunu değerlendirmek, yerel ve ulusal düzeyde uygulanabilir modeller geliştirip geleceğin sürdürülebilir ve yaşanabilir şehirlerini tanımlamak.

Prof. Dr. Toprak, dersin, teknoloji kullanılarak görüntülü unsurlarla da desteklendiğini ifade etti. Prof. Toprak, "Ders sürecinde öğrencilerimiz, geçmişte yaşadığımız afetler öncesi ve hemen sonrasında kamu yöneticilerinin hata ve eksikliklerini görebilme, hızla doğru stratejileri üreterek çözümleme ve davranışlarında risk algısı önceliği kazandı. Bu sebeple dersin amacına ulaştığını ve diğer üniversitelerin ilgili bölümlerinde de bu kapsamda derslerin yaygınlaştırılmasının, ülkemiz açısından önemli bir kazanım olacağını düşünüyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber