Aylık 400 dolar öde Kanada göçmeni ol!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Ekim 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tercihli meslek listesiyle göçmen alımını zorlaştıran Kanada'nın yeni uygulaması adayları sevindirdi. Ayda 400 $'a dil okuluna kayıt yaptıran, göçmenlik için öncelik kazanacak hem de işte çalışacak

Kanada hükümetinin göçmenlik için bekleyenlerin sayısının 1 milyona ulaşmasıyla yığılmayı engellemek için getirdiği meslek kotası uygulaması, yeni başvuracak adayların hevesini kursağında bırakırken, geçtiğimiz günlerde hayata geçen yeni uygulama göçmenler için umut ışığı oldu. Buna göre Kanada'da faaliyet gösteren Sea to Sky International Language School adlı dil okuluna kayıt yaptıranlar, bir yılın sonunda tercihli meslek listesinde olmasalar bile, doğrudan göçmenlik için başvurabilecek. Bu gelişmenin Kanada'ya gitmek isteyenler için büyük bir gelişme olduğunu belirten Kan-Da Danışmanlık Göçmenlik Şirketi Başkanı Levent Semiramis, 'Okulun en büyük özelliği, derse devam zorunluluğunun olmaması. Eğer isterseniz, çalıştığınız yerde de ders alabiliyorsunuz. Bunun için internetten ve kitaplardan yararlanabiliyorsunuz' dedi.

Çalışma izni de veriliyor

Aylık okul ücretinin 400 dolar olduğunu hatırlatan Semiramis, bu sistemin çok büyük bir avantaj olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: 'Böylece hem çalışıp hem okuyabilirsiniz. Ancak okula gitmemek demek, sınav olmayacak anlamına gelmiyor. Yıl sonunda İngilizce bilginizi ölçecek bir sınav yapılıyor. Bundan geçer not alamazsanız, göçmenlik için zaten başvuramazsınız.' Yıllığı 4 bin 800 dolar olan okul için 3 aylık peşin yatırmanın gerektiğini belirten Semiramis, 'Öğrenci vizesi alınamadığı takdirde, okul parası iade ediliyor. Ayrıca vizelerde açık çalışma müsaadesi var. Yani saat sınırlaması olmadan, dilediğiniz kadar da çalışabiliyorsunuz' dedi.

100 puan üzerinden 67 almak gerek

18 HAZİRAN 2008'de çıkan yasaya göre, 100 puan üzerinden 67 puan alarak göçmen olmaya hak kazanmak, meslek kontenjanlarına ve kotalara öncelik verildiğinden zorlaştı. Buna göre 27.02.2008 tarihinden itibaren yapılan müracaatlarda, aday gerekli olan 100 puan üzerinden 67 puan alsa bile, mesleği tercihli listede yoksa dosyası iade edilecek. Eğer adayın dosyasında 'Düzenli Hizmet Kanaat Belgesi' varsa bütün yasalardan muaf olacak. 1 Nisan 2009 tarihinde geçerli olmak kaydı ile, artık hiçbir Kanada Büyükelçiliği göçmenlik başvurusu almıyor. Kanada Nova Scotia Eyalet'inde, Sydney kentinde bulunan Başvuru Ofisi'ne yapılan başvurular, ön incelemeye tabi tutuluyor ve yasaya uygun veya muaf olanlar ait oldukları ülkelerin Kanada Büyükelçilikleri tarafından işleme konuyor. Tüm sistem 12-14 ay sürüyor.

Aylin LÖLE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber