Anayasa Mahkemesi'nin kararı piyasaları karıştırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2009 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Anayasa Mahkemesi, yerli ve yabancı yatırımcıların menkul kıymetler piyasası kazançlarının eşit vergilendirilmesinin önünü açan bir karar aldı.

Mahkeme, yabancılara bu tür kazançlar için sıfır stopaj öngören düzenlemeyi iptal etti.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz ve CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ile birlikte 116 milletvekilinin 2006 yılında yaptığı ve o yıl çıkarılan ''5479 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''un bazı hükümlerinin iptali başvurusu üzerine Anayasa Mahkamesi kararı iptal ederek, yabancı yatırımcılara sıfır stopaj uygulaması kaldırıldı.

Yabancı yatırımcıların borsa ve Hazine kağıdı gibi yatırım araçlarından elde ettikleri kazancın yerli yatırımcılar gibi vergilendirilmesinin önü açıldı.

Şu anki uygulama kapsamında yerli yatırımcıya yüzde 10 stopaj uygulanıyor. Mahkeme, hükümete bu konuda yeni düzenleme için 9 aylık süre tanıdı.

Mahkemenin verdiği kararla birlikte faizler yüzde 8.50 seviyesine kadar yükselirken, ABD Dolar'ı 1.45 TL'ye ve Euro'da 2.17 yükseldi. Borsa ise geriledi.

BORSADA STOPAJ DALGASI

Yerli ve yabancı yatırımcıya stopajın eşitleneceğine yönelik haberlerle borsa dalgalandı. İlk seansta kayıp yüzde 0.68 oldu.

Yerli ve yabancı yatırımcılara stopajın eşitleneceği yönündeki haberlerin ardından 50 bin 500 seviyelerine kadar gerileyen İMKB 100 Maliye yetkililerinin piyasalarda sorun yaratmayacak bir düzenleme yapılacağı açıklamalarının ardından hafif toparlandı.

İMKB'deki dalgalanma ikinci seansta da sürerken endek 50.200'ün altına kadar geriledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber