SGK, çalışma şartları itibarıyla gözde kuruluş haline gelecek

Haber Giriş : 21 Ocak 2005 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlikte tam yetkili memur dönemi

2006'dan itibaren faaliyete geçecek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun birimleri, banka şubesi gibi çalışacak. Vatandaşların karşısına çıkacak memurlar, tüm hizmet taleplerini karşılayacak yetkiye sahip olacak

Sosyal güvenlik reformunun en zor aşaması kabul edilen, "kurumsal dönüşüm" projesi olgunlaştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Ahmet Tuncay Teksöz, hizmet birimlerinin banka şubesine benzer şekilde çalışacağını söyledi. Teksöz, "Vatandaşın karşısına çıkan memur tüm hizmet ihtiyaçlarını karşılayacak yetkide olacak. Şefim imzalasın, genel müdür paraflasın dönemi bitecek" diye konuştu.

SGK devrede

Tuncay Teksöz, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ - Kur ile mevcut SGK'yı lağvedecek, Maliye ve Sağlık bakanlıklarının verdiği hizmetleri tek çatı altında toplayacak yeni sistemi Milliyet'e anlattı. "Emeklilik Sigortası, SGK, primsiz ödemeler, Genel Sağlık Sigortası kanunlarının aynı anda ve yılbaşında devreye girmesi gerekiyor" diyen Teksöz, kanun taslaklarını da şubatın ilk haftasında Başbakanlığa göndermeye gayret ettiklerini söyledi.

Teksöz, yeni sosyal güvenlik sisteminin 2006 yılından başlayarak 2008'in başında dönüşümünün tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti. Teksöz'ün verdiği bilgilere göre kurumsal yeniden yapılanmanın ana hatları özetle şöyle olacak:

* Halen beş ayrı koldan verilen sağlık ve emeklilik sigortası ile primsiz ödeme hizmetleri, SGK tarafından sağlanacak. Bu çerçevede Emekli Sandığı, SSK, Bağ - Kur'un işlev ve isimleri, 2006'da değiştirilecek. Örneğin primsiz ödemelerden sorumlu kuruluş eski adıyla Emekli Sandığı olacak. Eski Emekli Sandığı iştirakçileri, hizmet başvurusunda bulunduğunda ismi değişmiş ve bazı birimleri farklı biçimde yapılandırılmış Emekli Sandığı ile karşılaşacak.

* SGK merkezli yeni sistem, bugünkünden farklı olarak nüfusun tamamına hizmet verecek. Sistemin teşkilat yapısı, "tek tek Türkiye nüfusunu oluşturan 68 milyon kişiye odaklı nasıl hizmet verilir" sorusuna göre yeniden şekillendirilecek.

Tek nokta

* Yeni teşkilat yapısının işlemeye başlamasıyla birlikte vatandaşın muhatap olacağı tek nokta hizmet birimleri olacak. Bu birimler, ilk aşamada SSK ve Bağ - Kur'un 81 ildeki en az ikişer il müdürlüğü ile Emekli Sandığı'nın sekiz yerdeki müdürlüklerinden oluşacak. İhtiyaç doğdukça, hizmet birimlerinin sayısı artacak.

* SGK bünyesindeki personelin görev ve yetkileri artacak. Personelin ek ikramiye ve ödemelerle mali durum ve özlük haklarını iyileştirecek düzenlemeler devreye sokulacak. Bu düzenlemelerle SGK'nın, çalışma şartları itibarıyla "gözde kuruluş" haline getirilmesi hedefleniyor.

Tüm sistemin beyni Biltom olacak

SGK hizmet birimlerinin üstünde operasyonları yöneten ve kısaca Biltom adı verilen yeni birim bulunacak. Bütün hizmet ve operasyonları elektronik ortamda yürütecek olan Biltom, yeni sistemin kalbi olacak. Örneğin bir Bağ - Kur ya da SSK iştirakçisi emeklilik hakkı kazanıp kazanmadığını öğrenmek için aynı hizmet birimine müracaat ettikleri halde gerekli bilgiler, veri tabanını merkezileştirmiş Biltom tarafından sağlanacak.

Görevli memur, Biltom'dan elektronik ağ üzerinden ulaştırılan dökümlere bakarak kişinin gerekli prim ödeme gün sayısı, prim borcu, yaş haddi gibi şartları yerine getirip getirmediğini tespit edecek. Bu tespitin ardından "emekli olabilirsiniz ya da emekli olamazsınız" cümlesini ifade etmek, "tek başına" görevli memurun yetkisinde olacak. Bunun için çalışanlar kapsamlı eğitim çalışmalarından geçecek.

Biltom, doğrudan SGK Başkanlığı'na bağlı çalışacağı için mevcut genel müdürlük ve daire başkanlıklarına, "mevcut konumları" itibariyle gerek kalmayacak. Unvan ve yetki dağılımı ile personel profilinin tayini ve yeni yapıya adaptasyon çalışmaları hazirandan itibaren başlatılacak.

SGK Başkanlığı, kamu kuruluşları ile sendika ve diğer meslek örgütlerinden gelen 72 üyeli genel kurula bağlı çalışacak. Genel Kurul kararlarını izleme ve değerlendirme görevi, danışma kuruluna verilecek. Mevcut sosyal güvenlik kurumlarının yönetim kurulları 13 kişilik yeni bir yönetim kurulunda birleştirilecek. Yönetim Kurulu, icraatın içinde olmaktan kurtarılırken, temel görevi, uygulama preformansını takip etmek olacak.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber