Karakollara 'Aile İçi Şiddet Olayları Kayıt Formu' geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2009 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı, aile içi şiddete karşı yeni bir dönemi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

İki bakanlığın 21 Ekim Perşembe günü imzalayacakları protokolle, karakollara "Aile İçi Şiddet Olayları Kayıt Formu" geliyor. Formda yer alan ayrıntılı sorularla, mağdur için risk değerlendirmesi yapılacak. Töre/namus tehlikesi taşıyanlar her zaman "Yüksek Risk Grubu"ndan işlem görecek. Yüksek risk grubundaki mağdur, karakoldan gitmek isterse, formu 'kendi isteğiyle ayrıldığına' ilişkin imzalayacak. Forma yalnızca mağdur değil, işlem yapan polis memuru da rütbesi ve sicilini yazarak imza koyacak. Böylece polis de sorumluluk altına girmiş olacak.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı, 22 Ekim 2009 Perşembe günü "Aile İçi Şiddet Mağdurlarına ve Mağdur Çocuklara Yönelik Verilen Hizmetlerin Kurumsal Kapasitesinin Artırılması Ve İşbirliğinin Geliştirilmesi Protokolü"nü imzalayacak. Protokol, Başbakanlık merkez bina 2 numaralı salonda saat 11.00'de İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın katılımıyla imzalanacak. Protokolle, aile içi şiddet mağdurları ve mağdur çocuklara verilen hizmetlerde uygulamadan doğan sorunların giderilmesi ve işbirliğinin artırılması amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ortak hareket edecek.

Protokolle, ülke genelinde bütün polis merkezlerinde yeni bir uygulama hayata geçecek. Kayda dayalı standart bilgi oluşturmak, ilgili kurum ve kuruluşları takip etmek ve mağdurlara yönelik sağlıklı risk değerlendirmesi yapabilmek için hazırlanan "Aile İçi Şiddet Olayları Kayıt Formu" bundan böyle tüm karakollara dağıtılacak ve aile içi şiddet olaylarında kullanılacak.

Bir aile içi şiddet vakasında, bundan sonra görevli polis memuru, ad-soyad, rütbe ve sicil numarasını da yazarak "Aile İçi Şiddet Olayları Kayıt Formu"nu imzalayacak. Böylece, olayda polis de sorumluluk almış olacak. Formda, olayın hangi il veya ilçe emniyet müdürlüğü ya da polis merkezine intikal ettiği, olayın ismi ve numarası gibi bilgiler de yer alıyor. Mağdur, şüpheli ve yaşananlara ilişkin ayrıntılı soruların bulunduğu form sayesinde, "Risk Değerlendirmesi" de yapılabiliyor. Yüksek risk taşıyan mağdurlar söz konusu olduğunda, anında SHÇEK'le irtibat kuruluyor ve buna göre işlem yapılıyor. Namus/töre riski altındakiler bu gruba giriyor. Yüksek risk grubundaki mağdur, SHCEK birimine gitmek yerine polis merkezinden kendi isteğiyle ayrılmak isterse de formun ilgili bölümünü imzalıyor. Görevli polis memurunun dolduracağı bölümde ise, "Mağdura risk durumuna ilişkin bilgi verildi mi?" gibi yapılan işlemlere dair ayrıntılı sorular yer alıyor.

"Aile İçi Şiddet Mağdurlarına ve Mağdur Çocuklara Yönelik Verilen Hizmetlerin Kurumsal Kapasitesinin Artırılması Ve İşbirliğinin Geliştirilmesi Protokolü" ile aile içi şiddet mağduru ve mağdur çocuklara 24 saat hizmet veren SHÇEK'in "Alo 183" çağrı merkezine gelen telefonlar da polise bildirilecek. Mevcut tüm kadın konukevi ve sığınma evleri arasında oluşturulacak bilgi ağı sayesinde ise 7 gün 24 saat koordineli hizmet verilebilecek. Protokolle ayrıca her ilde SHÇEK'e bağlı hizmet verecek ilk kabul istasyonları, kadın konukevleri ve irtibat kurulacak kişilerin iletişim bilgileri de gerektiğinde kullanılmak üzere polisin elinde olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber