Bitkisel tedavide karmaşa var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2009 14:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, eczacıların görevinin aktarın elinde olduğunu belirterek, "Bitkisel tedavide yetkili yok, karmaşa var." dedi.

Prof. Dr. Ekrem Sezik, internetteki tıbbi bilgilerin tüketiciyi yanlış yönlendirdiğini ileri sürerek, hayvanlar üzerinde bilimsel testleri yapılmamış ürünlerin dahi insanlara ilaç olarak tavsiye edildiğini aktardı.

Merkezi Adana bulunan Anadolu Eczacılar Grubu Derneği'nin, Mardin Eczacı Odası ve Mardin Artuklu Üniversitesi ile düzenlediği "Bitkilerin Sağlık Alanında Kullanılışı ve Eczacıların Görevleri" konulu konferans Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, günümüzde eczacının görevleri arasında yer alan ancak başkaları tarafından yapılan bitkisel tedavi konularını anlattı.

Sezik, 'Bitkiler her derde devadır, zararı, yan etkileri yoktur' ya da 'Bitkiler işe yaramaz, tıbbi tedavide kullanılmaz' şeklinde bitkisel tedaviye bakışın ikiye bölündüğünü söyledi.

Tüketicinin bu iki görüş arasında yoğun bir bilgi kirliliği içinde kaldığını anlatan Prof. Dr. Sezik, "Bitkilerin tıpta kullanılmasında aktarlar, doktor ve eczacının görevini yapıyor. Aktardaki bir tıbbi bitkinin kalitesine, hijyenine, o bitkiyi satan aktarın bilgisine, eğitimine bakılmıyor. Dolayısıyla aktarın tüketiciye sunduğu tıbbi bitkinin etkisi, yan etkisi, zararı bilinmiyor. Günümüzde yoğun bir medya tıbbı da var. Gazete, televizyon ve radyo haberleri ile topluma sağlık bilgisi sunulmaya çalışılıyor. İnternet tıbbı bu alanda tüketiciyi yanlış yönlendirmede daha beter. İşin uzmanı olmayanlar tıbbi bitkide şifa arayan hasta veya hasta yakınlarına profesörün sunmadığı reçeteleri sunuyor. Ortaya ciddi bir kavram karmaşası çıktı. Henüz hayvanlar üzerinde bilimsel testleri yapılmamış ürünler bile insanlara ilaç olarak tavsiye ediliyor. Tüketici eczacı ve doktor dışında herkesten yalan yanlış bilgi alıyor. İş tüketiciye tedavide takviye rolü üstlenecek ürün vermekten çıkıp ticarete dökülmüş durumda." dedi.

Konferansa Anadolu Eczacılar Grubu Derneği'nin organizasyonu ile Adana'dan katılan eczacı, eczacı teknisyenleri, güzellik uzmanları Mardin'de Kasımiye Medresesi, Kırklar Kilisesi, Ulu Cami, Deyrul Zafaran Manastırı, Midyat'ta Sıla dizisinin çekimlerinin yapıldığı Kaymakam Konukevi, eski Midyat sokak ve evlerini, bir süre sonra Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak Hasan Keyf'i de gezme fırsatı buldu.

Anadolu Eczacılar Grubu Derneği Başkanı Mehmet Emin Temizer, farklı illerin eczacı odaları ile işbirliği yaparak meslektaşlarının mesleki alanda bilgilenmesi, hem de birbiriyle kaynaşması için önümüzdeki dönemde sosyal etkinlikler yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber