Adalet Bakanlığı Personeli Öğrenim Durumundan Dolayı Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilir

Memurlar.net'te daha önce yapmış olduğumuz açıklamalarda, 657 sayılı Kanunda ve Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Genel Yönetmelikte, öğrenim durumu özrü adı altında bir özür hakkı olmadığını, ancak bazı kurumların kendi personeline öğrenim durumundan dolayı nakil isteme hakkı tanıdığını belirtmiştik. Öğrenim durumundan dolayı kendi personeline nakil isteme hakkı tanıyan kurumlardan birisi de Adalet Bakanlığıdır. Başta koruma güvenlik görevlisi, infaz koruma memuru ve zabıt katibi olmak üzere tüm Adalet Bakanlığı personelini ilgilendiren bu önemli dosyamız için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 23 Ocak 2005 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanlığı Personeli Öğrenim Durumundan Dolayı Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilir

Adalet Bakanlığının öğrenim durumundan dolayı nakil izni tanıdığı unvanlar şunlardır:

Memur, ambar memuru, sekreter, satınalma memuru, emanet memuru, tebligat memuru, veznedar, tahsildar, silah muayene memuru ve santral memuru, ütercim, biyolog, sosyal çalışmacı, sosyal hizmet uzmanı, mühendis, mimar, istatistikçi, pedagog, antropolog, psikolog, kimyager, eczacı, öğretmen, doktor, cezaevi tabibi, daire tabibi, diş tabibi, diyetisyen, tekniker, çocuk eğitimcisi, eğitim uzmanı, kütüphaneci, programcı yardımcısı, çözümleyici yardımcısı, koruma güvenlik görevlisi ile infaz ve koruma memuru,zabıt katibi, cezaevi katibi ve daktilograf, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför, kaloriferci, aşçı, hemşire, laborant, sağlık memuru, hayvan sağlığı memuru, teknisyen, teknik ressam, teknisyen yardımcısı, otopsi teknisyen yardımcısı, laborant yardımcısı, sağlık teknisyen yardımcısı, gemi adamı, mübaşir, hizmetli ve bekçi, idare memuru, cezaevi öğretmeni..

Adalet Bakanlığı personelinin nakil durumu 10/07/2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği" ile belirlenmiştir. Bu yönetmeliğin 27'inci maddesi ile de "Öğrenim Durumu Nedeniyle Atama" hususları düzenlenmiştir.

Bu maddeye göre iki husustan dolayı Adalet Bakanlığı personeli, kadro durumunun elverişli olması şartıyla, öğretim kurumlarının bulunduğu yere veya yakınına atanabilirler.

1- Çocukları, eşi veya kendisi yüksek öğretim kurumlarında okuyanlar.

2- Bulunduğu yerde çocukları, eşi veya kendisinin öğrenim düzeyine uygun ilk veya orta öğretim kurumu bulunmayanlar.

Durumları yukarıda belirtilen iki durumdan birine uyanlar öğrenim durumundan dolayı nakil isteyebilirler.

Burada şöyle bir soru akla gelebilir: Acaba görülen yüksek lisans veya doktoradan dolayı da yer değişikliği istenebilir mi? Yönetmeliğin 27'inci maddesinde yüksek öğretim terimi kullanılmıştır. bu terimden ne anlaşılması gerektiği ise mevzuatımızda sadece 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunununda açıklanmıştır. Bu Kanunun tanımlar başlıklı 3. maddesinin (a) bendinde "Milli eğitim sistemi içinde, ortaöğretime dayalı, en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim - öğretimin tümüne" yükseköğretim denmiştir. Bu tanıma göre ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik ve tıpta uzmanlık yüksek öğretimdir. Buna göre kendisi, eşi veya çocuğu yüksek öğretimde okuyanlar kadro durumunun elverişli olması şartıyla, öğretim kurumlarının bulunduğu yere veya yakınına atanma isteğinde bulunabilirler.

Çocuğu Fen Lisesi veya Anadolu Lisesini kazananlar da öğrenim durumundan dolayı nakil isteyebilir mi? Yukarıda maddelerin ikincisi bu soruya cevap oluşturmaktadır. Buna göre, bulunduğu yerde çocukları, eşi veya kendisinin öğrenim düzeyine uygun ilk veya orta öğretim kurumu bulunmaması halinde memur öğrenim durumundan dolayı nakil isteyebilecektir. Bir başka anlatımla çocuğun örneğin başka bir ildeki anadolu veya fen lisesini kazanması halinde baba nakil isteyebilecektir.

Yukarıdaki açıklamlara göre atananlar, öğretim kurumları ile ilişkilerinin devam ettiğini her öğretim yılı başında öğretim kurumlarından sağlayacakları belge ile kanıtlamak zorundadırlar. Bunların öğrenimlerini tamamlamaları veya öğretim kurumlarıyla ilişkilerinin kesilmesi halinde önceki görev yerine veya başka bir yere ataması yapılabilir.

Öğrenim durumu nedeniyle naklen atamalarda istenecek belgeler nelerdir:

1- Dilekçe,

2- Bağlı olduğu adalet komisyonunun muvafakat kararı,

3- Öğrenim belgesi ile görev yaptığı yerde kendisinin, eşinin veya çocuklarının öğrenim düzeyine uygun okul bulunmadığına dair belge,

4- Hizmet cetveli,

5- Adli ve idari soruşturma ve cezalar ile sair bilgileri kapsayan sicil özeti,

6- Ceza infaz kurumları ve tutukevleri personeli için son beş yıl, diğerleri için son üç yıla ait sicil ve denetim elemanı raporları,

7- Varsa disiplin cezalarına dair karar, iddianame veya kesinleşme şerhini içeren mahkeme kararı örnekleri,

8- Son iki yıl içerisindeki askerlik, aylıksız izin, raporlu ve açıkta geçen süreleri gösteren belge,

Nakil İçin Belirli Süre Çalışma Şartı Var mıdır?

Yukarıda sıralanan maddelerin 8'incisi problemlidir. Zira özür durumlarını düzenleyen 24'üncü maddede "Bu Yönetmelik kapsamındaki personel; sağlık, eş durumu, öğrenim durumu ve can güvenliği nedenleri ile 22 nci maddedeki şartlar aranmaksızın istekleri üzerine naklen atanabilirler." hükmü yer almaktadır. Bu hükümde geçen 22'inci maddede ise 2 yılllık çalışma şartı bulunmaktadır. Buna göre aslında özür durumundan dolayı nakillerde 2 yıllık çalışma şartının aranmaması gerekmektedir. Ancak istenen belgelerden sekizincisinde "Son iki yıl içerisindeki askerlik, aylıksız izin, raporlu ve açıkta geçen süreleri gösteren" bir belgenin istenmesi, Adalet Bakanlığının özür durumundan dolayı nakillerde de iki yıllık çalışma şartı aradığını ortaya koymaktadır. Ancak memurlar.net olarak bizler sadece hukuki durumu ortaya koymakla yetinebiliyoruz. Adalet Bakanlığı Personel Daire Başkanlığının bu maddeyi yorumlayış tarzı memurun lehine de olabilir. Ancak bu konuya ilişkin bir bilgimiz bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber