'Devlet sırrı'nı açıklayan yandı

Haber Giriş : 24 Ocak 2005 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağında, hangi bilgi veya belgenin devlet sırrı olduğuna karar verecek makamlar da belirtildi. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar Kurulu ve bakanlıklar, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu ve Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ve misyon şefleri, kendi görev alanlarına giren konulardaki bilgi ve belgeler için 'devlet sırrı' kararı verebilecekler.

NELER DEVLET SIRRI

Devlet sırrı kapsamına alınacak bilgi ve belgede, açıklanması halinde devletin güvenliği, milli varlığı, bütünlüğü, anayasal düzeni ve dış ilişkilerini tehlikeye düşürecek nitelikte olması şartı aranacak. Açıklanması halinde devletin ulusal ekonomik politikasının yürütülmesine zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi ve belgeler de 'devlet sırrı' kapsamına alınabilecek. Devlet sırrı kapsamındaki bilgi ve belgeler tüzel kişiler tarafından açıklanırsa, tüzel kişiliği temsil eden yetkili sorumlu olacak.

Yargı organlarınca talep edilen devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerden, 'gizli' dereceli olanlar, yargı organlarına gönderilecek. Yargının, 'çok gizli' dereceli devlet sırlarına ilişkin talepleri ise devlet sırrını belirleme yetkisine sahip makamlarca, gerekçesi belirtilerek geri çevrilebilecek. Bilgi ve belgelerin sır niteliğinin devam edip etmediği, yetkili makamların iki yılda bir yapacağı inceleme ile belirlenecek. Devlet sırrı niteliğini kaybeden bilgi ve belgelerin, gizlilik derecesi kaldırılacak. Aksi bir karar alınmadığı sürece 'çok gizli' dereceli bilgi ve belgeler 30 yıl, 'gizli' dereceli bilgi ve belgeler ise 10 yıl sonra devlet sırrı kapsamından kendiliğinden çıkacak.

PARA CEZASI DA GELİYOR

'Çok gizli' veya 'gizli' dereceli bilgi ve belgeleri herhangi bir şekilde elde eden kişiler, bunları derhal en yakın mülki amire veya kolluk kuvvetlerine, yurtdışında ise büyükelçilik ve konsolosluklara, teslim etmekle yükümlü olacaklar. Bilgi ve belgeler, hiçbir şekilde korundukları yerlerden alınamayacak.

Devlet sırlarını, yetkili olmadıkları halde elde eden, açıklayan veya üçüncü kişilere nakledenler ile korunması ve saklanmasına ilişkin yükümlülükleri ihlal edenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Bu eylemler tüzel kişiler tarafından işlenirse, tüzel kişiliği temsil eden sorumlu hakkında da aynı ceza uygulanacak, ayrıca tüzel kişi hakkında 10 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar para cezası uygulanacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber