Türkiye'de 1,7 milyon öğrenci satranç dersini seçti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2009 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de son 5 yılda 1,7 milyon öğrenci seçmeli ders olarak satranç okudu. Antalya'daki 370 bin öğrenciden 84 bini seçmeli ders olarak satrancı seçti.

Satrancın seçmeli ders olarak okutulmaya başlandığı 2005 yılından bu yana Türkiye'de en büyük satranç takımı dağıtımı Antalya'da yapıldı. Türkiye Satranç Federasyonu, Antalya'daki okullarda dağıtılması için bin adet satranç tahtası ve taşı bağışladı. Satranç takımlarının dağıtımı için Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki Erünal Sosyal Bilimler Lisesi seçildi. Eğitime geçen yıl kazandırılan okuldaki dağıtım töreninde konuşan Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, 2009-2010 eğitim öğretim senesini 'Satranç Yılı' ilan ettiklerini söyledi.

Sürekli göç alan Antalya'da öğrencilerin kendine güvenen ve istikrarlı bireyler olarak yetişmesini istediklerini, satrancın da buna imkan tanıdığını anlatan Osman Nuri Gülay, öğrencilerden boş zamanlarını satranç ve sporla doldurmalarını istedi. Antalya'da satranç dersi vermeleri için bin 51 öğretmenin yardımcı antrenörlük kursunu başarıyla tamamladığı bilgisini veren Gülay, "Çocuklarımızın satranç öğrenmesini istiyoruz. Türkiye Satranç Federasyonu'nun bağışladığı satranç takımlarını 846 okulumuza 10'arlı guruplar halinde dağıtacağız. Her okulda satranç kulübü oluşturacağız. Türkiye ve dünya şampiyonalarına katılacağız." dedi.

Törene katılan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı da 2005'te seçmeli hale gelen satranç dersini aynı yılın eylül ayında, bu senenin haziranına kadar 1,7 milyon öğrencinin ders olarak okuduğunu söyledi. Antalya'da ise seçmeli satranç dersi alan öğrenci sayısının 84 bin olduğu bilgisini veren Yazıcı, "Antalya, Türkiye'deki en büyük satranç şehirlerinden birisi. Arapların petrolü, Rusların doğalgazı var. Biz Türklerin de Antalya'sı var. Antalya en büyük şanslarımızdan birisi. Satrançta, Antalya'dan başarılı öğrenciler çıkmasını istiyoruz. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu eğitim senesini Satranç Yılı ilan etmesinden iftihar duyuyorum." diye konuştu.

Döşemealtı Kaymakamı İbrahim Hayrullah Sun'un da hazır bulunduğu törenin ardından satranç takımı dağıtımına geçildi. Döşemealtı'ndaki 7 okula 200 satranç takımı hediye edildi. Hediyeleri, okulları adına öğrenciler aldı. Dağıtılan takımların parasal değerinin 12 bin TL civarında olduğu öğrenildi.

Türkiye'de satranca en fazla ilgi gösterilen illerin başında gelen Antalya'da 6 bin lisanslı satranç oyuncusu bulunuyor. 16 satranç kulübünün bulunduğu Antalya, her yıl dünya ve Avrupa şampiyonalarına ev sahipliği yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber