Merkez Bankası'ndan hükümete mektup

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2009 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası, 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 6.5 olarak belirlenmiş olan belirsizlik aralığı alt sınırının aşağısında kalması nedeniye hükümete açık mektup gönderdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a gönderilen mektupta, enflasyondaki sapmanın nedenleri ile hedefe tekrar ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemlerin yer aldığı enflasyon raporuna yer verildi.

Merkez Bankası enflasyonun belirlenmiş olan belirsizlik aralığı alt sınırının aşağısında kalması nedeniyle kanun gereği Hükümete açık mektup gönderdi. Merkez Bankası'nın Babacan'a gönderdiği açık mektupla beraber, enflasyonun hedeflenen patikadan belirgin olarak sapmasının nedenleri ile orta vadeli hedeflere ulaşmak için alınan ve alınması gereken önlemleri açıklayan 27 Ekim 2009 tarihli Enflasyon Raporu da sunuldu. Merkez Bankası'nın açık mektubunda, Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyonun, yüzde 5.27 olarak gerçekleştiği ve enflasyonun 2009 yılının üçüncü üç aylık döneminin sonu için yüzde 6.5 olarak belirlenmiş olan belirsizlik aralığı alt sınırının aşağısında kaldığı belirtilerek, enflasyonun hedeflenen patikadan belirgin olarak sapmasının nedenleri ile orta vadeli hedeflere ulaşmak için alınan ve alınması gereken önlemler vurgulandı.

"HESAP VERME SÜRECİ DEVREYE GİRİYOR"

Merkez Bankası'nın açık mektubunda, 2006 yılı başından bu yana enflasyon hedeflemesi rejimi uygulandığı anımsatılarak, ?Bu rejim çerçevesinde Merkez Bankası, temel amacı olan fiyat istikrarı konusundaki gelişmeler ile bu amaç doğrultusunda uygulanan politikalara ilişkin kamuoyuna hesap verme yükümlülüğü taşımaktadır. Bu çerçevede, enflasyon hedefinden belirgin olarak sapıldığında veya sapma olasılığı ortaya çıktığında Merkez Bankası Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca hesap verme süreci devreye girmektedir? denildi.

2009 yıl sonu enflasyon hedefinin Hükümet ile birlikte yüzde 7.5 olarak Belirlendiğine dikkat çeken Merkez Bankası'nın mektubunda, 16 Aralık 2008 tarihinde yayımladığı ?2009 Yılında Para ve Kur Politikası? baslıklı politika metninde, hesap verme yükümlülüğünün uygulanabilmesine yönelik olarak, üçer aylık dönemlerin sonu için oluşturulan yıl sonu hedefiyle uyumlu patikayı ve bu patika etrafındaki belirsizlik aralığının alt ve üst sınırlarını kamuoyu ile paylaşıldığı belirtildi. Bu çerçevede, enflasyonun yıl içinde belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda, sapmanın nedenleri ile hedefe tekrar ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemlerin üç ayda bir yayımlanmakta olan Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılacağı yıl sonu itibarıyla belirgin bir sapma olması durumunda ise Hükümet'e bir açık mektup yazılacağının belirtildiği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber