Anestezi riskli işlem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2009 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı (TARD) Prof. Dr. Ülkü Aypar, anestezinin risk taşıyan bir işlem olmasına rağmen, bu riskin uzman bir hekim tarafından yapılması halinde, bir insanın karşılaşabileceği trafik kazası riskinden daha fazla olmadığını bildirdi.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği 43. Ulusal Kongresi Antalya'da başladı.

TARD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Aypar, kongrenin açılışından önce kongre genel sekreteri ve HÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altan Şahin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, anestezi uzmanlarının birer hekim olduklarını, anestezistlerin cerrahi operasyon geçirecek hastayı uyutmak ve uyandırmakla görevli olduklarını söyledi.

Aypar, anestezistlerin, yoğun bakım servislerindeki durumu kritik bazı hastaların bakımları için uyutulması, kanser ağrısı çeken hastaların uyutulması, solunumu durmuş hastaların yeniden canlandırılması işlemlerini de üstlendiklerini kaydetti.

Anesteziyi "ölümle yaşam arasındaki ince bir çizgi" olarak tanımlayan Prof. Dr. Aypar, anestezi uzmanının bulunmadığı bazı hastanelerde, cerrahın gözetiminde, bu konuda eğitimli hemşirelerin ya da sağlık teknisyenlerinin de anestezi verebildiklerine işaret etti.

ANESTEZİDEN ÖLÜMLER

Anestezi hatalarından ölümlere ilişkin Türkiye'de bir istatistik tutulmadığına da değinen Prof. Dr. Aypar, şu bilgileri verdi:

"Örneğin Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde geçen yıl 27 bin operasyon yapıldı, anestezi hatasından ölen olmadı. ABD'de, 1996-2000 yılları arasında hastaneye sağlıklı olarak müracaat edip operasyon geçiren 200 ile 300 bin hastadan ancak biri anestezi hatasından hayatını kaybetmiş. Türkiye'de bu konuda sağlıklı bir istatistik bulunmuyor. Anestezi risk taşıyan bir işlemdir ama ehil eller tarafından yapılırsa bu risk trafik kazası riskinden daha fazla değildir. Her hasta anestezi alabilir. Artık, hamileler de hamileliklerinin ilk üç ayından sonra anestezi alabiliyorlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber