Özel Okullar yönetmeliğinde değişiklik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2009 13:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Özel öğretim kurumlarında uygun bulunan yerde Atatürk inkılap ve ilkelerini içeren anlamlı bir kompozisyon oluşturacak şekilde "Atatürk Köşesi" düzenlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bakanlıkça açılması uygun görülen tüm özel okullara 5 iş günü içinde kurum açma izni verilecek. Raporda eksiklikler belirtilmiş ise bu eksikliklerin giderilmesi için kurucu veya kurucu temsilcisinin taahhüdü doğrultusunda valilikçe en fazla 60 gün ek süre verilebilecek. Verilen ek süre içinde eksikliklerini tamamlayamayan kuruma ait belgeler, kurucu veya kurucu temsilcisine iade edilecek.

Daha önceki yönetmelikte yer alan "Ruhsat alma" başlıklı madde, "Atatürk Köşesi" başlığı ile değiştirildi. Buna göre, özel okul öncesi eğitim kurumlarında, eğitim etkinliklerinin yapıldığı alanların dışında uygun bulunan bir yerde, Atatürk inkılap ve ilkelerini içeren anlamlı bir kompozisyon oluşturacak şekilde Atatürk köşesi düzenlenecek. Özel ilköğretim okullarında Atatürk köşesi, okul binasının girişinde, uygun bir yerde temiz, düzenli, Atatürk'ün hayatını, inkılaplarını yansıtacak ve anlamlı bir kompozisyon oluşturacak şekilde düzenlenecek.

Özel ortaöğretim okulları ile diğer özel öğretim kurumlarında ise yönetimin bulunduğu binanın girişinde kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulacak. Atatürk köşesine zeminden yüksekte, Atatürk'ün büstü veya maskı konulacak. Atatürk'ün fotoğrafı, Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi uygun biçimde asılacak. Atatürk köşesinde madalyon, gravür, fotoğraf, Atatürk'ün eğitimle ilgili sözleri ile kitap, tablo ve levhalara da yer verilebilecek.

Bedensel özürlü bireylere ait öğretim programı uygulayan özel e ğitim okulu açılacak binaların, giriş katının üst veya alt katı olması halinde binada bedensel özürlü bireylerin kullanımı için gerekli standartlara uygun asansör bulunması gerekecek.

Okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumlarının belirli b ölümleri birlikte kullanarak aynı binada başka bir özel öğretim kurumu açılmayacak.

Kurum, valilikçe yapılacak inceleme sonucunda kurumda öğrenim gören öğrenci veya kursiyer bulunmadığı, eğitim personeli ve diğer personelin özlük ve benzeri hakları açısından ilişiğinin kalmadığı ve kurum açma izni veren merci tarafından da uygun görüldüğünde, öğretim yılı sonu veya dönem sonundan önce de kapatılabilecek.

Özel eğitim okullarının örgün eğitim birimleri dışındaki özel eğitim ve rehabilitasyon birimlerinde görevli öğretmenler aylık karşılığı haftada en fazla 20, ders saat ücret karşılığı en fazla 20 olmak üzere haftada toplam 40 saate kadar derse girebilecek. Usta öğreticiler ile özel eğitim okulu ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri dışındaki diğer kurumlarda görevli eğitim personeli ise aylık karşılığı en fazla 20, ders saat ücret karşılığı da en fazla 20 olmak üzere haftada toplam 40 saate kadar derse girebilecek.

Önceki yönetmelikte yer alan "Kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunları, özel okul öncesi eğitim ve özel eğitim kurumlarında usta öğretici olarak görevlendirilebilir" hükmü ise yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmelikte belirtilen nitelik ve şartları taşımayan ancak, yönetmeliğ in yürürlüğe girdiği tarihten önce kurumlarda yönetici olarak çalışmakta olanlar ile görev almak istediği türdeki özel öğretim kurumunda en az bir yıl yöneticilik yaptıklarını belgelendirenlerin özlük hakları saklı kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber