Polis zanlı avukatını, mesafe ve ulaşım hesabına göre bekleyecek

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'ndeki bazı ifadeleri iptal etti. Buna göre zanlının sorgusuna katılması için avukatına mesafe ve ulaşım imkanları dikkate alınarak süre verilecek.

Polis, gözaltına aldığı şüphelinin avukatını artık ?makul bir süre' beklemeyecek. Danıştay; Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'ndeki, ?Avukat makul süre beklenir? ifadesini iptal etti. Polis, bir şahsı gözaltına aldığında, avukatın bulunduğu yer ile ifade alınacak yer arasındaki mesafe ve ulaşım imkanlarını hesaba katarak avukatın sorguya katılmasını bekleyecek. Avukatın sorguya katılmak için polisin yapacağı mesafe ve ulaşım hesabını aşması halinde polis, avukatı beklemeden savcının talimatıyla sorguya başlayacak. Danıştay 10. Dairesi; Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'ndeki bazı maddeleri iptal etti.

Yönetmelikteki ?Yakalanan kişiye avukat gelmesi için makul bir süre beklenir, gelmezse bu husus tutanağa kaydedilerek ifade alma işlemine başlanır.' maddesindeki ?Makul bir süre beklenir? ifadesi kaldırıldı. Danıştay 10. Daire'nin aldığı bu kararın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü de polisin sorguya başlaması için şüphelinin avukatının ne kadar bekleneceğine açıklık getirdi. Buna göre, gözaltına alan birim bundan sonraki uygulamalarda avukatın gelebilmesi için gerekli olacak süreyi tespit edecek. Bu süre, avukatın bulunduğu yer ile ifade alınacak yer arasındaki mesafe, ulaşım imkanları ve varsa önceden tespit edilebilecek diğer etkenler de göz önüne alınarak belirlenecek. Polis bu süre tespitinde azami derecede şüphelinin avukattan yararlanabilme hakkını göz önünde bulundurarak, avukatın gelmesini bekleyecek. Ancak soruşturmanın gecikme ihtimalinin doğması veya soruşturmanın selametinin tehlikeye düşmesi halinde ise durum cumhuriyet savcısına bildirilecek ve savcının talimatı doğrultusuna işlem gerçekleştirilecek.

Danıştay aynı yönetmeliğin 10. maddesindeki ?Doktor raporu dört nüsha halinde düzenlenir. Bu nüshalardan birisi gözaltı biriminde muhafaza olunur.? ifadesini de iptal etti. Dört nüsha halinde düzenlenen raporlardan biri gözaltı biriminde muhafaza edilirken, biri gözaltı biriminden çıkışta şüpheliye veriliyor, biri soruşturma dosyasına ekleniyor, diğeri de sağlık kuruluşunca saklanıyordu.

Danıştay kararına göre artık gözaltı biriminde doktor raporu tutulmayacak. Yakalama ve adliyeye sevk işlemleri sırasında alınan doktor raporları yine kolluk güçlerince alınacak ve soruşturma dosyasına eklenerek adli mercilere ulaştırılacak. Danıştay, doktor raporlarının nezarethanelere konulanlar hakkında tutulan deftere kaydedilmesinin de önüne geçti. Danıştay yine yönetmelikte yer alan, ?Girişte alınan doktor raporunun verildiği makam, tarihi, sayısı ve özeti?, ?Çıkışta alınan doktor raporunun verildiği makam, raporun tarihi, sayısı ve özeti? nezarete alınanların kaydına ait deftere yazılır maddelerini iptal etti. Bundan sonra artık nezarethaneye alınanların doktor kayıtları nezarethane defterine kaydedilmeyecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber