Sosyal yardımlarda yeni dönem: Fakirler 7 saniyede belirleniyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2009 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı sosyal yardıma ihtiyacı olan vatandaşların bilgisayar ortamında 7 saniyede belirlendiğini söyledi. Sosyal Yardım Bilgi Sitemi (SOYBİS) ile kurumlar arasında veri alışverişi yapıldığını söyleyen Yazıcı, mükerrer yardım alanlarında bu şekilde önleneceğini belirtti. Yazıcı, söz konusu projede eylül ayında 840 bin sorgulama yapıldığı bilgisini verdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü bütçesini sunan Yazıcı, e-devlet uygulaması çerçevesinde hayata geçirdikleri SOYBİS hakkında bilgi verdi. Sosyal güvenceden yoksun kimselerin daha önce istenen belgeleri tamamlamak için kurum kurum dolaştığını aktaran Devlet Bakanı, bir taraftan Tarım Bakanlığı'ndan, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan maaş almadıklarını ispat ederken diğer taraftan 10 ayrı kuruma başvuruda bulunmak zorunda olduklarını ve toplam 24 sorunun cevabını getirmek zorunda kaldıklarını anlattı. Yazıcı, "Sosyal güvenceden yoksun fakirlere fakirliğini ispat et diyorduk. Onun fakirliğinin ispatını artık biz yapıyoruz." diye konuştu.

SOYBİS ile kamu idarelerinin bilgisayarlarla birbirlerine bağlandığını aktaran Yazıcı, "İçişleri Bakanlığı MERNİS'den adres bilgileri, İŞKUR veri tabanında kuruma kayıtlı olup olmadıkları, işsizlik maaşı alıp almadıkları, Vakıflar'dan iş yardımı alıp almadığı, SHÇEK'ten ev yardımı, şartlı nakit transferi alıp almadıkları, SGK'dan sigortası olup olmadığı bilgiler derleniyor. Gelir İdaresi Veri tabanında üzerinde kayıtlı arazi olup olmadığı, Tapu'dan sahibi olduğu malı olup olmadığı, Sağlık Bakanlığı'nda yeşil kartı, Tarım Bakanlığı'nda küçükbaş büyük baş hayvanı olup olmadığı 7 saniyede sonuçlanıyor." dedi.

Bu sistemin Eylül ayında 840 bin defa kullanıldığını söyleyen Yazıcı, bunun başvuru anlamına gelmediğini söyledi. Bu arada CHP'li komisyon üyelerinin Bakan Yazıcı'ya, "840 bin yoksul olduğu anlamına mı geliyor?" diye sormaları salonda tansiyonu yükseltti. AK Parti'li üyeler soruya cevap vermek isteyince tartışma yaşandı. Yazıcı'nın açıklamasından sonra tartışma bitti.

ARTIK KİTAPLAR SIRALARIN ÜSTÜNDE

Yoksullara yapılan yardımlar hakkında da bilgi veren Hayati Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan 0-6 yaş grubu çocukların hastanelerde sağlık kontrollerinin yapılması, aşılarının yapılması için destek verildiğini kaydetti. Çocuklarını okutamayan vatandaşlara maddi yardım yapıldığını, bu yardımların Türkiye'nin geleceğine yatırım olduğunu ifade etti. Yazıcı, "Çünkü bu yatırımlarla Türkiye'nin geleceğini oluşturan çocuklar daha sağlıklı daha bilgili olacak." dedi.

Bu arada CHP'li komisyon üyeleriyle Bakan Yazıcı arasında sözlü atışma oldu. Hiçbir ayrım yapmadan öğrencilerin masalarının üzerine kitaplarını bıraktıklarını söyleyen Yazıcı, kitap dağıtma uygulaması başlamadan önce İstanbul Cağaloğlu'ndan Sirkeci'ye kadar kitap alma kuyruğu oluştuğunu söyledi. Bu kuyruklara son verildiğini ifade eden Yazıcı, "Sosyal devlet budur. Masalarının üzerinde kitap elde ediyorlar. Öğrenciler eğitim öğretime bakıyorlar." şeklinde konuştu. Bakan Yazıcı, bireylere Fon'dan verilen kredilerin 8 yıl vadeli verildiğini ve faizsiz kredi olduğunu söyledi. Yazıcı, bu kredilerin geri dönüşünün yüzde 30 civarında olduğunu kaydetti.

MÜKERRER YARARLANMALARA TEMİZLENECEK

Bütünleşik Sosyal Hizmet Projesi hakkında da bilgi veren Yazıcı, sosyal yardım yararlanıcılarına ait sağlıklı verilere sahip olacaklarını, yaş, cinsiyet, yerleşme yeri, özür durumunun saptanacağını aktardı. Yazıcı, "Mükerrer yararlanmalara bunlar temizlenecek. Hane yaklaşımını geçilecek. Ulaşılamayan yoksul kesimle ulaşılacak." dedi. Sosyal yardımlaşma vakıflarının internet üzerinden ücretsiz telefon görüşmesine başlayacağını aktaran Yazıcı, eşi vefat eden kadınlara dönük olarak da yeni bir çalışma yaptıklarını belitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber