'Hemşireler, ölüm süreci konusunda özel eğitimden geçirilmeli'

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hemşirelerin, almış oldukları eğitimle, bireylerin hastaneye gelişlerinden nihai sona gidişlerine kadar her adımda yanlarında olan profesyonel meslek üyeleri olduğunu belirten Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ayşegül Bilge, "Bu nedenle, psikiyatri hemşirelerinin, ölüm ve ölme süreci konusunda özel eğitimden geçmeleri gerekmektedir" dedi.

Ölüm olgusunun, bireyler tarafından kayıp sürecini hem hastaya hem de aile üyelerine yaşatan bir son olarak kabul edildiğini açıklayan Bilge, "Bu bireylere bakım veren hemşirelerin kayıp sürecinin inkar, öfke, depresyon ve son olarak da kabullenme basamağından oluştuğunu bilmesi gerekmektedir.

Bireyler kayıp sürecinden dolayı, ölüm süresi boyunca bazı duygusal değişiklikler yaşar. Bunlar üzüntü, depresyon, öfke, suçluluk, güçsüzlük, içe kapanma ve rahatlama şeklindedir. Bu dönemde hasta ve aile yaşamın anlamını sorgular, acı ve kaybı yaşar. Bazı aileler ise dinlerine karşı bir bağlılık hisseder. Hemşire bunların farkında olarak, mesleki etkinliklerinin bir aracı olan hemşirelik sürecini fiziksel, entelektüel, sosyal boyutta hazırlamalıdır" diye konuştu.

Hemşirelerin duyguları, davranışları ve kişisel değerleri olan sağlık çalışanları olduğunu ifade eden Bilge, "Her gün çok çeşitli ve birbirine hiç benzemeyen kişilerle ilişki kurmak zorundadırlar. Ölüm, zaman zaman çok yoğun olarak tüm derinliğiyle yaşadıkları günlük olaylardan biri olup, insanların sağlığını geliştirmeyi ve iyi bir şekilde yaşatmayı amaç edinen bir mesleğin insanı olarak hemşireleri etkilemektedir" dedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber