Erdoğan'dan, 'Başbuğ'u görevden almam' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2009 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı'nın, "niye istifasını istemiyorsunuz, gereğini yapmıyorsunuz gibi görüşlerin" hatırlatılması üzerine, "Bu tür şeyler karşısında biz de darda, zorda kalıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, TRT-1'de canlı olarak yayınlanan "Politik Açılım" programına katılarak çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.

"Asker-sivil ilişkileri konusunda Türkiye'nin bir türlü demokratik rahatlamaya erişemediği, müdahaleci, vesayetçi anlayıştan çıkamadığı, sorunun ne olduğu ve bunu nasıl aşmayı düşündüğü" yönündeki bir soru üzerine Erdoğan, Türkiye'nin 1923'ten bu yana bir değerlendirmesini yapmaya kalktıklarında, gerek tek partili, gerekse çok partili dönemde en önemli sıkıntısının "demokrasiyi hazmedememek veya demokrasinin içini tam manasıyla inanarak doldurmamak" olduğu yönünde bir tespitin olduğunu söyledi.

ASKER SİVİL İLİŞKİSİ

Başbakan Erdoğan, asker sivil ilişkisi konusunda da şunları kaydetti:

"Asker sivil ilişkilerine baktığımız zaman, orada da beklenen, arzu edilen ordunun konumu netleştirilmemiş. Bugüne kadar Anayasal bir kurum olarak o da yerine dört dörtlük oturtabilmiş değil. Ama son dönemlerde bu konuda bana göre olumlu gelişmelerin olduğunu da söylemeden geçemeyiz. Bizim bu 7 yıllık süreç içinde birçok kurumsal değişikliklerin yapılması ve atılan adımlar noktasında, bir defa iktidar-ordu ilişkilerinde çok daha olumlu bir sürecin içine girdik. En azından sorgulama karşısında ordunun çok daha olumlu bir yaklaşım içinde olduğunu, bu sorgulanmalarda gerekli cevabı kamuoyuna da, bize de verdiğini görüyorum. Bunu da çok açık ve net söylemem gerekir. Şu son gelişmelerde ben Genelkurmay Başkanımızla görüşmelerimde, Genelkurmay Başkanımızın bu konudaki hassasiyeti çok açık ve nettir. 'Ben hukuka ters bir yapıyı, hukuka ters davranan, gerçekten orduma ve ülkeme zarar verecek bir subayı ordumun içinde yaşatamam', bunun bana kendisi söylemiştir. Yeter ki bunu yargı içinde süratlendirelim ve orada netice alalım. Burada biz yürütme olarak üzerimize ne düşerse yapmak durumundayız ve şu ana kadar bunu yaptık. Açık söylüyorum. Bundan sonra da yaparız. Bunu bırakamayız."

-"RUTİN TOPLANTILARI BİZ BAŞLATTIK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Genelkurmay Başkanı ile arınızda bir güven sorunu olmadığını sizin bu sözlerinizden çıkarabilir miyiz?" sorusu üzerine, "Hayır. Burada aramızda böyle bir sorun söz konusu değil. Eskiden Başbakan Genelkurmay Başkanı arasında haftalık rutin toplantılar yoktu. Biz bu süreci de başlattık" diye konuştu.

"Size göre Genelkurmay karargahında albay düzeyinde de olsa bir çalışma, cuntalaşma eğilimi normal mi? Sayın Başbuğ, belge çıktığında 'bu haliyle kağıt parçası' demişti. 'Ama artık darbeleri de bu devirde savunamayız barındırmayız' diye kendi ifadeleri olmuştu" şeklindeki hatırlatma üzerine Başbakan Erdoğan, "O tür ifadeleri bana da ifade etmiştir. 'Hiçbir zaman bunun tarafı olmam.' Bu süreci, bizim de çalışma ve gayretlerimizle yargıya sevk etmiş olmak, artık sürecin yargıda devamı anlamındadır ki, yargıda olan bir süreçte siyasiler için konuşmak daha zor. Medya için daha rahat" dedi.

"7 ARALIK ZİYARETİNİ (ABD) ÖNEMSİYORUM

Konuşmasında ABD ziyaretine değinen Erdoğan, "7 Aralık ziyaretini önemsiyorum. Bu ziyarette çok daha farklı bir şekilde konuları masaya yatıracağız. Orada kendileriyle bunları görüşeceğiz. Müşterek yapmamız gereken çalışmalar var. Şu anda her ne kadar 2011 çekilme (Irak'tan) diye ifade ediliyorsa da bu ne denli doğrudur. Şu anda söylemek çok peşin bir karar olur ki yanlıştır diye düşünüyorum" dedi.

"DTP'NİN SİYASİ ROLÜ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP'nin bölücü terör örgütü üzerinde etkinliğinin bulunmadığını belirterek, "Tam aksine ne diyor; 'İmralı'yı muhatap alsınlar'. Böyle bir şey olur mu ya? Bu nasıl konuşulur. Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuş birisiyle siyasi irade muhatap olacak. Öyle saçmalık olur mu? Bunu söylemek onların nerede olduğunu gösteriyor" dedi.

"ASLA TAVİZ VERMEYİZ"

Terörle mücadeleden asla taviz veremeyeceklerini, terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürme durumunun bulunduğunu belirten Erdoğan, "Ana muhalefet partisi bizim demokratik açılım sürecini sadece Kürt sorunu olarak görüyor. Orada öyle şeyler söylüyor ki bazıları bizim kabullenemeyeceğimiz şeyler. Çok daha ileri şeyler söylüyor" diye konuştu.

GAZZE'YLE DARFUR KARIŞTIRILMASIN

Recep Tayyip Erdoğan, Gazze olayı ile Darfur'u birbirine karıştırmamak gerektiğini, kendisinin Başbakan olarak Darfur'a gittiğini, orada ifade edildiği gibi soykırım tespitini kendilerinin yapamadıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber