Tarım Bakanı, GDO konusuna ne kadar hakim?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 10 Kasım 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanı 'cahiller' diyor ama..

Özlem ERMİŞ BEYHAN / VATAN

GDO tartışılırken Tarım Bakanı Eker, ?Domateste GDO yok, cahiller zihin bulandırıyor. Sadece mısır, kanola, soya ve pamukta var? diyerek akılları karıştırdı. Çünkü Eker'in başında olduğu bakanlığın hazırladığı 'GDO analizi yapılmadan giremeyecek' 27 ürünlük listede muz, elma, domates gibi pek çok meyve sebze var

Tarım Bakanı Mehdi Eker genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünler tartışmasında, ?Cahiller zihin bulandırıyor, domatesin GDO ile ne alakası var? dedi ama Bakanlığın hazırladığı listede domates, ?GDO analizi yapılmadan ülkeye sokulmayacak ürünler? arasında yer alıyor. Eker, ?İstanbul Hububatçılar Odası'ndan yapılan açıklamada limanlarda buğdayların da GDO testi için sırada beklediği söyleniyor. Buğdayda da GDO var mı?? sorusuna ise ?GDO buğdayda yok ki. Onun başka bir sebebi olabilir? diye cevap vermişti. Oysa Mehdi Eker'in başında olduğu Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı listede buğday da bulunuyor. Yani Türkiye'ye 26 Ekim'den beri gelen buğday GDO analizine gönderiliyor.

Marula GDO analizi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Cumartesi günü yaptığı açıklamada genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren gıda tartışmasında 'cahillerin zihin bulandırdığını' söyledi. Bakan Eker, ?GDO, dünyada sadece mısır, kanola, pamuk ve soyada kullanılıyor. Türkiye'de ise GDO'dan bahsedilince domates gösteriliyor. Üreticiye en büyük zulüm bu. Domatesin, biberin, patlıcanın, meyvenin GDO ile ne alakası var? diye sordu. Oysa Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı ve ?Bundan sonra bu ürünler veya bileşeninde bu ürünleri bulunduran tüm ürünler ülkeye sokulmadan GDO analizi yapılacak? denilen listede domatesten bal kabağına, erikten tatlı bibere, marula ve muza kadar pek çok meyve ve sebze bulunuyor. Bu ürünler yazıda belirtilen üç GDO analiz laboratuvarından birinde analiz edilip ?GDO yoktur' yazısı alınmadan Türkiye'ye sokulmuyor.

?Gıda ve amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimine dair yönetmelik? 26 Ekim tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha sonra Tarım Bakanlığı 81 ildeki müdürlüklerine 30 Ekim'de gönderdiği yazıda 27 adet ürünün ve bunları içeren gıda ve yem maddeleri için GDO analizi yaptırılmasını, analiz sonucunda GDO tespit edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti. O tarihten bu yana yönetmelikte belirtilen listede bulunan 27 ürünün ülkeye girişi fiilen yasaklandı. Bu ürünleri getiren gemilerden örnekler alınarak analize gitti, mallar gemilerde analiz sonuçlarını beklemeye başladı. Henüz bu ürünlerden alınan numunelerden analizi tamamlanan hiçbir örnek olmadığı, Türkiye'de sadece Bursa, Adana ve Ankara'da bulunan üç GDO analiz laboratuvarında çok ciddi bir yığılma yaşandığı belirtiliyor..

Limanlarda bekliyor

Maliyeti firmalara yüklenen bu analizler 15 gündür sürdüğü için tüm ürünler gümrüklerde bekliyor. Bu tartışma sürerken Tarım Bakanı'nın ?GDO meyve sebzede yok, zihin bulandırmayın? açıklaması ithalatçıları şaşkınlığa uğrattı. Zira hazırlanan listede pek çok meyve ve sebze bulunuyor. İthalatçılar, ?Madem bu ürünlerde GDO yok, neden bize analiz yaptırılıyor?? diye soruyor.

İşte analiz zorunluluğu gelen 27 ürün

TarIm Bakanlığı'nın gönderdiği yazı, ?Önceden yapılan analizlere ilave olarak, ektedeki listede yer alan ürünler veya bileşiminde listede belirtilen ürünler bulunan, bu ürünlerden üretilen veya bu ürünlerden üretilen bileşen içeren gıda ve yem maddeleri için GDO analizi yapılması, analiz sonucu GDO tespit edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemesi gerekmektedir? diyor. İşte o liste:

1. Mısır

2. Soya

3. Kanola

4. Patates

5. Pamuk ürünleri

6. Çeltik-pirinç

7. Buğday

8. Ayçiçeği

9. Nohut

10. Mercimek

11. Tatlı patates

12. Manyok(Tapiyoka)

13. Muz

14. Elma

15. Papaya

16. Radika (Karahindiba)

17. Balkabağı

18. Erik

19. Domates

20. Şeker Kamışı

21. Bebe havucu

22. Tatlı biber

23. Şeker Pancarı

24. Yonca

25. Marul

26. Sakız kabağı

27. Bakteri veya maya kültürleri veya bunlardan elde edilen

ürünler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber