Toplu intihar girişiminde bulunan öğrencilerin aileleri şokta

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2009 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde önceki gün meydana gelen toplu intihar girişimi vakasının yankıları sürüyor.

Pazar günü aynı mahalledeki 7 öğrenci bir evde toplanarak hap içmek suretiyle toplu intihar girişiminde bulunmuştu. Çocukların intihar girişiminden dolayı şoka giren okul yönetimi ve ailelerin olayın şaşkınlığını henüz atlatamadığı öğrenildi. Olayın meydana gelmesinin ardından Kütahya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, intihar girişiminin kaynağını öğrenmek için aileler ve çocuklarla özel olarak görüşüyor. İntihar teşebbüsünde bulunan öğrenciler ise yaptıklarından dolayı pişman olduklarını dile getirdi.

İntihar girişiminde bulunan F.E isimli öğrenci 6 arkadaşıyla birlikte cumartesi günü kendi evlerinde bir araya geldiklerini ve pazar günü tekrar buluşmak üzere M.S.'nin babaannesinin evinde toplandıklarını söyledi.

Sınavlardan dolayı yaşadıkları stres yüzünden gergin olduklarını kaydeden F.E. "Okulumuzda sınav dönemi olduğu için hepimizde sınav kaygısı vardı. Ayrıca SBS sınavları da ayrı bir stres oluşturuyor. Bunun yanında ailelerimizden de ders çalışma nedeniyle zaman zaman tartıştığımız oluyor. İçimizde bulunan bir arkadaşımız 'hap içelim' dedi. Bütün arkadaşlar evlerinden hap alıp geldi. Bunları da tabak karıştırarak önce 11'er tane içtik. Biz hapları içer içmez bir şey olmayınca kalan 4-5 hapı da içtik. Diğer arkadaşlarımla olayın bu boyuta geleceğini tahmin edememiştik. Şimdi yaptığımızdan çok pişmanız." dedi.

BABA YAŞAR E: EVLATLARIMIZA BASKI UYGULAMIYORUZ

F.E.'nin anne ve babası da olayın ardından öncelikle çocuklarına bir şey olmadığına şükrettiklerini dile getirdi. Baba Yaşar E. "Ekonomik olarak herhangi bir sıkıntımız yok. Evlatlarımıza ciddi baskı da uygulamıyoruz. Olayı duyduktan sonra tüm ailelerle birlikte şoka girdik. Arkadaş yönlendirmesinden kaynaklanabileceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Okul yönetimi ise öğrencilerin dersleriyle ilgili bir sıkıntısı olmadığını açıkladı. Çocukları 8 yıldır tanıdığını söyleyen bir idareci, "Meydana gelen vaka bizi oldukça şaşırttı. Çocukların gerek arkadaş çevresiyle gerekse dersleriyle ilgili ciddi sıkıntısı yok. Olayın şokunu atlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Kütahya Sosyal hizmetler İl Müdürlüğü'nde konuyu araştırmak üzere gelen yetkili de "Çocukların herhangi bir ailevi sorunu yok. Ekonomik olarak da durumları çok kötü değil. Biraz sınav stresi biraz da ilgi çekmek ön plana çıkıyor. Bir öğrencinin yönlendirmesiyle arkadaşlık birlikteliği de bunu desteklemiş. Kendileriyle görüştüğümüzde televizyonlarda yayınlanan okul dizilerini izlediklerini söylediler. Burada televizyon kültürü de etkili olmuş olabilir." ifadelerini kullandı.

ACAR: OLAYIN TEMELİNDE KENDİNİ KANITLAMA DUYGUSU VAR

Psikolojik Danışman Ali Acar, yapılan olayın temelinde ilgi çekmek, intikam alma ve kendini kanıtlama duygusunun yattığını kaydetti. Ali Acar, çocukların daha fazla ilgi için böyle bir olayı gerçekleştirmiş olabileceğinin altını çizerek, "Çocuklar dediklerini yaptıramayınca ya da bazı engellerle karılaşınca hemen öç alma duygusu gelişir. Yemek yememe, ders çalışmama ya da ileri boyutunda kendisini cezalandırıp vücuduna zarar verme. Buradaki amacı karşısındaki kişiyi acı çektirmektir. Ancak burada kendi çektiği acının farkında değildir. Buralarda aile içi iletişimsizlik ve derslerindeki başarısızlık ile ergenlik psikolojisiyle grupta varlığını devam ettirebilme arzusu ön plana çıkmış görünüyor. Şiddeti önleme amaçlı hazırlandığı söylenen bazı dizilerde kız-erkek arkadaşlığını özendirme, disiplinsiz hareket etme ve şiddete meyil gibi sahneler de öğrencileri yönlendirebiliyor."

Ergenlik dönemindeki çocukların alay edilme korkusundan dolayı grup psikolojisine uyma duygusuyla hareket edebileceklerini aktaran Acar, "Burada uygun modelleri göremeyen çocuklar televizyon kültüründe gördüklerini model almaya çalışıyor. Burada ailelere düşen en önemli görev değişik seminerlere katılması ve çocuklara dikkatli davranması lazım. İzlediği televizyon, internet ve cep telefonu gibi iletişim araçlarına ve arkadaş gruplarına dikkat etmesinin yanında sıkıntıya düştüklerinde de bir uzmandan yardım almaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber