Yargıtay'dan telefon dinlemeye ön inceleme

Haber Giriş : 12 Kasım 2009 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay'dan Telefon Dinlemeye Ön İnceleme

AA - Yargıtay Başkanlar Kurulu, Yargıtay telefonlarının dinlenildiğine ilişkin Sincan Cumhuriyet Başsavcılığından gelen belge üzerine ön inceleme kararı aldı.

Yargıtay Birinci Başkanlığı, Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yapılan inceleme sonunda hazırlanan raporu Sincan Cumhuriyet Başsavcılığından istemişti.

İstenen belgelerin Yargıtay'a ulaşmasının ardından, bugün saat 13.30'da başlayacağı bildirilen Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısı erken saate alındı.

Toplantıda, konuyla ilgili ön inceleme yapılmasına karar verildi. Kurul, ön inceleme raporunun tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde yeniden toplanacak.


Dinleme kararını kimin verdiği ortaya çıktı

Yargı'da dinleme kararı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Dinleme kararını kimin verdiği ortaya çıktı.

Karar 3 Kasım 2008'de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş.


Yargıtay'ın dinlendiği kesinleşti

Hürriyet - Yargıtay'ın dinlendiği iddialarının doğru olduğu ortaya çıktı. Telekomünikasyon ve İletişim Başkanlığı, yaptığı inceleme sonucunda yüksek yargının dinlendiğini doğruladı. Bu skandal, bir raporla Yargıtay Başkanlar Kurulu'na iletildi. Şimdi gözler ancak 1. Başkanlar Kurulu kararı ile dinlenmesi mümkün olan Yargıtay'ın 13.30'da yapacağı toplantıya çevrildi. Toplantıdan sert bir açıklama gelmesi bekleniyor...

Türkiye'nin bu haftaki gündemine damga vuran telekulak skandalında son noktaya gelindi. Telekulak raporu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay'a gönderildi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın doğruladığı raporla, ?Yargıtay santralinin dinlendiği? belirlendi.

Telekulak raporu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda, Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimi Hayri Keskin ve beraberindeki üç bilirkişi tarafından 4.5 saatlik incelemenin ardından hazırlandı.

DİNLEME KARARI AĞIR CEZA'DAN

Yargıtay santralini dinleme kararı, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alındı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi bu kararı 3 Kasım 2008 tarihinde aldı.

Yargıtay Başkanlar Kurulu, Yargıtay telefonlarının dinlendiğine ilişkin Sincan Cumhuriyet Başsavcılığından gelen belge üzerine ön inceleme kararı aldı. Yargıtay tarafından yazılı ve sözel bir açıklamanın yapılmayacağı belirtildi.

TAKİPSİZLİK KARARI KALDIRILDI

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun kendisi ve derneğe ait telefonların dinlenip dinlenmediği yönünde başvuru yapmış, Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan ise takipsizlik kararı vermişti.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise verdiği kararla dinlendiğinden şüphe duyanların yasal veya yasadışı yollarla dinlenip dinlenmediğinin araştırılmadan takipsizlik kararı verilemeyeceğine dikkat çekerek, takipsizlik kararını kaldırmıştı.


Özbek: Yargı Şu Anda Savunma Konumunda

ANKARA (A.A) - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, "Yargı şu anda savunma konumundadır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, kuvvetler ayrılığı sistemini değerlendirdiğimizde yargının savunma konumuna düşürülmüş olması son derece sıkıntı vericidir" dedi.

Özbek, kurulun seçilmiş üyeleriyle yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Seçilmiş üyelerle son günlerde gündeme gelen telefonların dinlenilmesi iddialarını görüştüklerini belirten Özbek, konuya ilişkin yazılı bir açıklama da yapılacağını belirtti. Özbek, "Yargı şu anda savunma konumundadır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, kuvvetler ayrılığı sistemini değerlendirdiğimizde yargının savunma konumuna düşürülmüş olması son derece sıkıntı vericidir. Bunu, tüm yargı mensupları olarak hep beraber yaşıyoruz. Umarım ki bundan sonra yargıyla ilgili konularda son derece duyarlı ve dikkatli davranılır. Çünkü bu Türkiye'nin, sistemin geleceğiyle doğrudan bağlantılı bir durumdur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber