Cep telefonundaki tehlike uzmanları böldü

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 17 Kasım 2009 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emre ÖZTÜRK / VATAN HABER MERKEZİ

Cep telefonu kullanımının beyin tümörüne neden olduğu iddiasını VATAN Türk uzmanlara sordu. Kimisi ?Bilimsel kanıtı yok?, bazıları ise ?Cep telefonunun manyetik dalgalarının beyinde kalıcı hasar oluşturduğunu düşünüyoruz ? dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dünya genelinde 13 ülkede yaptığı en büyük cep telefonu araştırmasının ilk sonuçları Times gazetesinde yayımlandı. Gazetenin haberine göre araştırma yapılan 13 ülkeden bazılarında sık cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü oluşumu arasındaki bağlantı konusunda ciddi verilere ulaşıldı. Ancak bazı ülkelerde bağlantı saptanamayınca son karar DSÖ'nün Bilim Kurulu'na havale edildi. Nöroloji uzmanlarına göre ise cep telefonunun aşırı kullanımı ve beyine yakın tutulması gibi etmenlerin beyin üzerinde kötü etkiler oluşturması muhtemel. İşte uzmanların konu hakkındaki görüşleri:

Opr. Dr. Cengiz Aslan: Her gün iki saat konuşmayın

?Beynin en habis tümörünün rafineride çalışan işçilerde arttığı ispatlandı ancak cep telefonlarının beyinde tümör yarattığına ilişkin o kadar çalışma yapılmasına rağmen ortaya net bir bağlantı konulamadı. Evet radyo dalgalarını yüksek ölçüde ve kulağımızın yakınından alıyoruz. Ben hekim olarak radyo dalgalarını işitme siniri yakarken ya da bel fıtığı tedavilerinde kullanıyorum. Radyo dalgaları tümör yaratmaz, yakıcı bir etkisi vardır. Eğer cepe telefonun beyinde tümör yaptığı, işitme ve denge kayıplarına yol açtığı iddiası doğru olsaydı on milyonlarca insanın sağır, tümörlü ya da denge kaybına uğramış olması gerekirdi. Gazi Yaşargil de 10 yıl önce bunun aksi yönünde bir öngörüde bulunmuş ancak bu biraz da doz ile alakalı. Yani bir Aspirin baş ağrısına iyi gelir ancak dozu fazla olursa mide kanaması yaratır. Bir insan 10 yıl boyunca aralıksız 1-2 saat görüşmeler yapıyorsa elbette manyetik etkiden dolayı zarar oluşur. Ancak günde 30 saniye ile 2 dakika arasında olan toplam 15-20 görüşme sonucunda tümör oluşmaz.

Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Gökmen: Negatif manyetik etki alıyoruz

?Benim öngörüm cep telefonlarının beyin tümörü oluşmasında en büyük etkiyi yarattığıdır. Sadece beyin tümörü değil vücutta kalıcı hasarlara da yol açar. Çünkü cep telefonlarımızda ciddi bir negatif manyetik etki alıyoruz. Bu etki beyine doğrudan tesir ediyor. Bunun dışında gün içinde aşırı yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve uyku düzensizliği gibi ciddi problemler de yaratıyor. Ben evimde cep telefonunu mutfakta tutuyorum. İnsanlar cep telefonunu mümkün olduğu kadar kendilerinde uzak tutarak konuşmalı, kulaklık kullanmalı ve kalp ya da baş gibi manyetik alandan kolay etkilenebilecek bölgelerimizden uzak tutmalı. İnsanların hastalanmalarının sebebi dış etmenlerdir. Manyetik kirlilik de bu etmenler içerisinde büyük bir yer tutuyor. Manyetik etkilerin özellikle beyindeki etkisi ise tümör gibi kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Bu noktada cep telefonları manyetik kirliliğin en büyük taşıyıcıları durumunda.?

Vakıf Gureba Hastanesi beyin cerrahı Doç. Dr. Nezih Özkan: Bazı hastalarıma yasaklıyorum

?Her ne kadar bilimsel anlamda ispatlanmamış olsa da cep telefonlarından çıkan manyetik dalgaların özellikle beyinde kalıcı hasarlar oluşturduğunu düşünüyoruz. Ben bir cerrah olarak özellikle beyin ameliyatı olanlar, endoskopik rahatsızlıkları olanlar ve özellikle sara hastalarının cep telefonu kullanmamalarını öneriyorum. Henüz tümörlerin neden oluştuğunu bilmiyoruz. Ancak beyin dalgalarının cep telefonundan çıkan dalgalarla uyumlu olduğunu biliyoruz ve cep telefonu dolayısıyla oluşan manyetik alanın beyin dalgalarını ciddi şekilde etkilediğini biliyoruz. Cep telefonu kullanımı örneğin sara hastası olanlarda sara nöbetlerini tetikliyor. Korunmanın aslında en etkili yolu cep telefonu kullanmamak. Bu elbette mümkün değil, dolayısıyla en azından uzaktan konuşarak ve cep telefonlarını vücudumuzdan uzakta tutarak bir ölçüde korunabiliriz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber