Ekonomik sıkıntılar, ağız ve diş sağlığını doğrudan etkiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2009 21:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türk insanının yaşadığı sağlık sorunları arasında yer alan ağız ve diş sağlığının, ekonomik sıkıntılarla doğrudan ilgili olduğu belirtiliyor.

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Alkan, ekonomik durgunluk ile toplum ağız diş sağlığının doğrudan bağıntılı olduğunu, gittikçe bozulan mali dengeler karşısında halkın dişlerini tedavi ettirecek ekonomik ya da moral gücünün kalmadığını dile getirdi.

Prof. Alkan, ekonomik dengelerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dalgalı seyretmesi nedeniyle, halkın mevcut diş sorunlarını ikinci plana attığını ya da diş çekimi gibi ucuz ve günü kurtaracak tedavileri tercih ettiğini kaydetti. Prof. Alkan, "Ancak bu tercih, ilerleyen dönemde hastada daha karmaşık ve masraflı olabilen tedavilerin yapılmasını zorunlu kılabiliyor. Dişlerinin tamamını veya büyük bir kısmını bu sebeple erken yaşlarda çektiren bir bireyin çene kemiğindeki erime, ileride klasik bir diş protezi dahi yapmaya engel teşkil edebilir" uyarısında bulundu.

Kaybedilen diş veya dişlerin yerine yerleştirilen ve halk arasında 'vidalama' olarak bilinen diş implantlarının pahalı bir tedavi seçeneği olduğunu anlatan Prof. Dr. Alkan, diş hekimliği tarihinin en önemli buluşu olan diş implantlarının yüksek maliyetleri yüzünden devlet tarafından ödenmediğini ifade etti.

Bu sebeple, sadece gelir düzeyi daha iyi kişiler tarafından yaptırıldığını kaydeden Alkan, Erciyes Üniversitesi'nde yakın zamanda kurulacak olan Biyoteknoloji ve Klinik Mühendisliği Merkezleri'nin açılması ile diş implantı ve benzeri diş malzemelerinin Türkiye'de ileri teknoloji ile üretilmesi için çaba göstereceklerini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber