10 yargı mensubu Ergenekon'dan dolayı soruşturuluyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Kasım 2009 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı mensupları arasında iddia edildiği gibi çok sayıda telefon dinlemesinin yapılmadığını açıkladı.Haber-İzlenim/Erhan BAŞYURT

Gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle dün İstanbul Sarıyer Hakimevi'nde toplantı yapan Bakan Ergin, son beş yılda dinlenmesine izin verilen yargı mensubu sayısının sadece 69 olduğunu ifade etti. Bunların 56 tanesinin de Ergenekon soruşturması kapsamında tek dosyada dinlendiğini kaydetti. Bakan Ergin, bu 56 yargı mensubundan 46 tanesi için Adalet Müfettişleri'nin kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde görüş bildirdiğini kendilerinin de bu tavsiyeye uyduklarını vurguladı.

10 yargı mensubunun durumu

Bakan'ın bu açıklamaları, Ergenekon soruşturması kapsamında 10 yargı mensubunun konuşmalarında "suç unsuru" taşıyacak içerik olduğunu da ortaya koydu. Ergenekon soruşturması kapsamında dinlenen 56 yargı mensubu arasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in de bulunduğunu teyit eden Adalet Bakanı, ancak Cengiz'in dosyası kapatılan 46 kişi arasında mı, yoksa suç unsuru taşıyan 10 kişi arasında mı yer aldığına dair bir değerlendirmede bulunmadı. Bakan Ergin, "Yargıtay santralinin dinlendiği ve Yargıtay üyeleri hakkında soruşturma yapıldığı" iddialarının da doğru olmadığını kaydederek, "Bir Yargıtay Cumhuriyet Savcısı'nın Başsavcılık binasındaki odasında kendisine tahsisli telefonla ilgili mahkemece verilmiş bir karardır. Kararda şeklen ve usulen de bir eksiklik görülmemektedir" diye konuştu.

Yargıtay'ın iznine gerek yok

Hâkim ve savcılar için soruşturma başlatılmasının Adalet Bakanlığı iznine tabi olduğunu vurgulayan Bakan Ergin, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun izninin söz konusu olmadığını belirtti. Ergin, izinden sonra adalet müfettişleri ve muhakkiklerin yasalar kapsamında soruşturmayı yürüttüğünü, hangi usulle ve ne tür deliller toplayacaklarına da kendilerinin karar verdiğini söyledi. Geçmişte de Yargıtay tetkik hâkimleri ve Cumhuriyet Savcıları hakkında Adalet müfettişleri marifetiyle soruşturmalar yürütüldüğünü anlatan Ergin, bir Yargıtay Cumhuriyet Savcısı'nın Yargıtay binası içerisindeki telefon ve faks kayıtlarının incelendiğini hatırlattı. Bakan Ergin, söz konusu Yargıtay Cumhuriyet Savcısı'nın bir suç örgütünün liderinin avukatı ile telefonda görüştüğü tespit edildiği için, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten çıkartıldığını belirtti. Bir kişinin Yargıtay binasında çalışıyor olmasının, ona Yargıtay üyelerinin tabi olduğu soruşturma usullerinden yargılanma imkânı vermeyeceğine dikkat çeken Bakan Ergin, Yargıtay hizmet binalarına ilişkin olarak da özel bir soruşturma usulü bulunmadığını söyledi.

Hakim ve savcılar baskı altında değil

Bakanlığının, gerekli gereksiz soruşturmalara izin vererek yargı mensuplarını tedirgin ettiği iddialarını da reddeden Bakan Ergin, 2009 yılında şu ana kadar 4 bin 500 şikâyette bulunulduğunu, bunun yüzde 54'ünün işleme konulduğunu, soruşturma izni verilenlerin de sadece 210 olduğunu kaydetti. Bakan Ergin, 2001 yılında ise 2 bin 900 şikâyette bulunulduğunu, yüzde 95'inin işleme konulduğunu ve 380 soruşturma ve kovuşturma izni verildiğine dikkat çekti. Yine 2001'de HSYK'ya tevdi edilen dosya sayısı 307 iken, 2009'da bu sayının 170'e indiğini belirtti. Bütün bu işlemlerde azami dikkat gösterdiklerini vurgulayan Bakan Ergin, 2005-2009 arasında gerçekleşen soruşturmaların 217'sine hakim ve savcılar tarafından itiraz edildiğini, bir kısmının hakimler tarafından Bakanlığın aleyhine sonuçlandığını dile getirdi. "Bu durumun, müfettiş işlemleri aleyhine dava açılabildiğini, hâkimlerin de Bakanlık aleyhine özgürce karar verebildiğini gösterdiğini" kaydetti.

Şikâyeti yapan, kararı veren, baskını yapan Ergenekon'dan dinlenmiş

Telekulak" tartışmaları, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun "dinlendiği" gerekçesiyle Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz başvurusu üzerine başladı. Hâkim Osman Kaçmaz, bu başvuru üzerine dinlemeleri yapmakla yetkili Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) incelenmesi kararı verdi. Bu karar üzerine de Ankara Birinci Sulh Ceza Hâkimi Hayri Keskin incelemeyi bir heyetle gerçekleştirdi.

O üç isim, 56 kişinin arasında

Medyada geniş yer alan baskında herhangi bir yasadışı duruma rastlanmadı. Ancak Eminağaoğlu'nun Yargıtay binasındaki hattının da dinlenmesi talebi, kamuoyuna Yargıtay'ın da dinlendiği şeklinde yansıtıldı. TİB Başkanı Fethi Şimşek, Eminağaoğlu'nun dahili hattının santral yapısı nedeniyle izlenmesi mümkün olmadığı için, gerçekleştirilmediğini açıkladı. Haklarında meslekten ihraç talebi bulunan Savcı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Hakim Osman Kaçmaz gibi baskını gerçekleştiren Hakim Hayri Keskin'in de telefonlarının Ergenekon kapsamında dinlenen 56 isim arasında yer aldığı, dosyaları kapatılan 46 kişi arasında da yer almadıkları daha sonra ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber