12 bin 988 kişiye 'sizi dinledik' mektubu

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

bulgu ya da suç unsuruna rastlamadığı kişilere mektup göndererek dinleme kayıtlarının imha edildiğini bildirdi.

İSTANBUL - Hürriyet gazetesinin haberine göre Türkiye'yi sarsan dinleme olaylarıyla ilgili olarak 12 bin 988 telefon abonesine, dinlendikleri, görüşmelerinde suç unsuru bulunmadığı için kayıtların imha edildiği açıklandı.

Son üç yıl içinde dinlenmesine izin verilen telefon sayısı ise 113 bin 270.

Türkiye'de dinleme izni verilen 69 hakim ve savcıdan 56'sı Ergenekon soruşturması kapsamında dinlenmişti. Görüşmeleri dinlenen 56 savcı ve hakimin 46'sı temize çıktı. Adalet Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, dinlemeler sırasında haklarında hiç bir bulgu elde edilemeyen 46 hakim ve savcının dinleme tutanaklarının imha edilmesine çok yakında başlanacak.

İçlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in de bulunduğu, telefonları dinlenen hakim ve savcılara gönderilecek mektupta, ?Telefonlarınız dinlendi. Suç unsuruna rastlanmadığı için dinleme kayıtlarınız imha edildi? yazısı bulunacak.

Kuşkuya kapılanların ?Dinleniyor muyum? diye yaptıkları başvuruya, polis ve savcılık, soruşturmanın gizliliğini gerekçe göstererek cevap vermiyor. Bu soru, ?Bilgi edinme Yasası? kapsamında da değerlendirilmiyor.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre, telefonu dinlenen ve herhangi bir suç unsuruna rastlanmayan kişi hakkında, takipsizlik kararının verilmesinin ardından geçen 15 gün içinde, savcılığın telefonlarının dinlenlendiğine ilişkin bildirim yapması gerekiyor. Savcılık bildirimde bulunmamışsa, görevini kötüye kullanmakla suçlanabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber