Domuz gribi, en çok çocukları vurdu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 13:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bursa'da grip salgını ve A tipi grip şüphesi sebebiyle Dörtçelik Çocuk Hastanesi'ne son bir haftada 20 bini aşkın çocuk müracaat etti. Daha önceden günde bin civarında olan hasta başvurusunun günde 3 bin-3 bin 500'e ulaşması sebebiyle doktorlar çocuklara müdahale etmekte güçlük çekiyor.

Özlüce Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Çekirge Çocuk Hastanesi'nde acil servisindeki doktorlardan her biri günde 300 civarında çocuğa bakıyor. Poliklinik yapan doktorların baktıkları çocuk sayısı da ortalama 100'ü bulmaya başladı. 350 yataklı hastanenin tam kapasite hizmet verdiği belirtilirken, kentin doğusuna hizmet verecek ikinci çocuk hastanesinin açılmasıyla sıkıntının bir nebze olsa hafifleyeceği belirtiliyor.

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde 9 yoğun bakım hastasının hayatını kaybettiği yangının ardından, bu hastanenin yanı başındaki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin açılışı gecikti. Aynı tarzda yapılan yeni hastanede tesisattaki eksikliğin tespit edilmesi ve proje tadilatı nedeniyle açılışın gecikmesi kentin yükünü çeken Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve ona bağlı birim olarak çalışan Çekirge Çocuk Hastanesi doktorlarını zor durumda bıraktı. Sıkıntılardan bir tanesi de Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nde görev yapan uzman 6 çocuk doktorunun aile hekimi olarak sağlık ocaklarına tayin edilmesi oldu.

Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nde ve ona bağlı çalışan Çekirge Çocuk Hastanesi'nde 6 pratisyen ve 4 çocuk uzmanı acilde görev yapıyor. Son günlerde ortalama 2 bin 500 çocuğun acile, bin civarında çocuğun da polikliniklere müracaat etmesiyle zaman zaman kargaşa ve ebeveynlerin çocuklarını tedavi ettirmek için saatlerce beklemesi gibi sorunlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Polikliniklerdeki 14 doktorun daha önce 40-50 olan hasta ortalaması, bugünlerde iki kat artarak 80-100 rakamına ulaşırken, acildeki doktorların da ortalama 200-250 çocuğa baktığı belirtildi.

Dörtçelik Çocuk Hastanesi'ndeki 350 yatağın da tamamen dolu olduğu, yüzde yüz doluluk oranıyla hastanenin hizmet verdiği öğrenildi. Kentin doğu yakasında Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi yanındaki Kadın Doğum Ve Çocuk Hastanesi'nin hizmete açılmasıyla Çekirge'deki birimin kapatılacağı ancak bir nebze de olsa yükün hafifleyeceği ifade edildi.

Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri ise, bir panik havası estirildiğini ancak bu paniğin yersiz olduğunu belirtirken, "Hastalıktan korunmak için en geçerli yöntem hijyen kurallarına riayet etmek. Vatandaşlarımız hasta yakınlarını ziyaret etmek yerine telefonla görüşmeli. Gripten korunmak için dengeli beslenme, koruyucu aşı, maske kullanımına dikkat edilmesi ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması gerekiyor. Basit bir soğuk algınlığı rahatsızlığı olan vatandaşlarımız da domuz gribi endişesiyle hastanelerin acil

servislerini dolduruyor. Bu sebeple sağlık görevlileri zor anlar yaşıyor. Vatandaşlarımızdan sakin olmalarını ve panik yapmamalarını rica ediyoruz" dedi.

İHSAN ALTIKARDEŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber