Aile Hekimliğine İlişkin Yönetmelik Taslakları, Öneriler İçin Kamuoyuna Açıklandı

Aile hekimliği uygulamasına geçiş süreci içinde uygulanacak olan Aile Hekimliği Pilot Uygulaması hakkında kanun 9.12.2004 tarih ve 25665 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz kounusu kanunun 8. maddesi gereğince hazırlanmış olan yönetmelik taslakları Sağlık Bakanlığı tarafından, Resmi Gazetede yayımlanmadan önce, kamuoyunun görüşüne açılmıştır.

Haber Giriş : 28 Ocak 2005 01:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile hekimliği pilot uygulaması hakkında kanun için tıklayınız.

HAZIRLANAN YÖNETMELİKLER

1 - AİLE HEKİMLİĞİ PİLOT UYGULAMASI KAPSAMINDA SAĞLIK BAKANLIĞINCA ÇALIŞTIRILAN PERSONELE YAPILACAK ÖDEMELER VE SÖZLEŞME ŞARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

(ARALIK 2004, ver:6)

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1. Bu Yönetmelikle, Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği pilot uygulaması kapsamında sözleşme yapmak suretiyle çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yapılacak ödemeler ve sözleşme esasları ile görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yapılacak ödemelere ilişkin esas ve usullerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Kapsam
Madde 2. Bu Yönetmelik, Aile Hekimliği Pilot Uygulaması çerçevesinde çalıştırılan tüm aile hekimlerini ve aile sağlığı elemanlarını kapsar.

Dayanak
Madde 3. Bu Yönetmelik, 24.11.2004 tarih ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4. Bu Yönetmelikte kullanılan terimlerden;
Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
Kanun: 24.11.2004 tarih ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanunu,
Aile Hekimi: Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre sözleşmeli çalıştırılan veya Bakanlıkça görevlendirilen aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabipleri,
Aile Sağlığı Elemanı: Aile hekimi ile birlikte hizmet veren hemşire, ebe, sağlık memuru gibi sözleşmeli çalıştırılan veya Bakanlıkça görevlendirilen personeli,
Aile Sağlığı Merkezi: Aile hekiminin hizmet verdiği birimi,
Yerel Sağlık İdaresi: İl ve ilçelerde örgütlenmiş sağlık idare birimlerini,
Tavan Ücret: Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile görevlendirilen personele yapılacak ödemeler ve uygulanacak kesintilerin hesaplamalarında kullanılan; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (b) bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personel için öngörülen brüt tavan ücreti,
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Sözleşmeli aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarında aranacak genel şartlar
Madde 5. Türkiye'de mesleğini icra etmeye yetkili, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'ne göre aile hekimliği uzmanı olanlar ile Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan diğer uzman tabip ve tabipler aile hekimi olabilirler. Sağlık meslek liseleri veya yüksek öğrenim kurumlarının ebelik, hemşirelik veya sağlık memurluğu (toplum sağlığı) bölümlerinden mezun olanlar aile sağlığı elemanı olabilirler. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesi (A) bendinin 4, 5 ve 7'nci alt bentlerinde belirlenen şartları taşımaları gereklidir.

Sözleşme süresi
Madde 6. Sözleşmeli çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile yapılacak sözleşmelerin süresi bir yıl olup, bütçe yılı itibariyle düzenlenir.

Kazanç getirici başka iş yapma yasağı
Madde 7. Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, bu görevleri dışında, bilimsel faaliyetler hariç olmak üzere mesleklerinin icrasından menfaat temin edemezler. Hizmet akdi suretiyle veya esnaf veya tacir sayılmayı gerektiren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına bu yönetmelikte belirlenen ödemelerin dışında, başka bir ad altında herhangi bir ödeme yapılamaz. Bu statüde çalışanlara, sözleşme koşullarına uyulmaması nedeniyle yetkili merci tarafından veya sözleşme esasları dışında herhangi bir nedenle çalışanlar tarafından sözleşmenin sona erdirilmesi durumunda, herhangi bir ödeme yapılmaz. Bakanlıkça görevlendirilen aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına, 209 sayılı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına Bağlı Sağlık Kuruluşları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun uyarınca verilen ek ödeme yerine Kanun ve bu Yönetmelikte düzenlenen ödemeler yapılır. Bu personel diğer malî ve özlük hakları yönünden kendi mevzuatına tabîdir.

Sözleşme imzalamaya yetkili merci
Madde 8. Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile sözleşme imzalamaya vali veya görevlendireceği merci yetkilidir.

İzin ve rapor
Madde 9. Görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları izin ve rapor kullanımı yönünden kendi mevzuatlarına tabîdirler.

Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları her malî yılda resmî tatiller dâhil 30 gün yıllık izin kullanabilir. Doğum öncesi ve sonrası izinler 8'er haftadır. Yıl içinde tek hekimin uygun görmesi ile toplam 20 güne kadar hastalık izni kullanabilirler. Yıl içinde toplam 20 günden fazla hastalık izni için sağlık kurulu raporu gereklidir. Bu personele mazeretine binaen 5 gün daha izin verilebilir.

Yıllık izin ve hastalık izinlerinde sözleşmeli aile hekimi, bu Yönetmeliğin 5'inci maddesinde belirtilen şartları taşıyan tabip veya tabiplerle veya aile sağlığı elemanları ile anlaşarak, hizmetin görülmesini sağlar. Bu anlaşma yerel sağlık idaresince uygun görülmesi halinde uygulanır.

Bu mümkün olmadığı taktirde, yerel sağlık idaresi diğer aile hekimleri, aile sağlığı elemanları veya Bakanlık personelini vekil aile hekimi veya vekil aile sağlığı elemanı olarak görevlendirir. İzne ayrılan sözleşmeli aile hekimi veya aile sağlığı elemanına kişi başına yapılacak net ödeme hesaplanır. Hesaplanan miktarın % 50'si sözleşmeli aile hekimi veya aile sağlığı elemanına, kalan % 50'si vekile ödenir. Ödenmesi gereken gezici sağlık hizmetleri yardımının ise tamamı, çalışılan gün ile hesaplanarak vekil aile hekimi veya hekimlerine ödenir. Bu bent uyarınca görevlendirilen Bakanlık personeline bu suretle çalıştığı günler için 209 sayılı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına Bağlı Sağlık Kuruluşları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun öngördüğü ek ödeme yapılmaz.

Görevlendirme suretiyle çalışan aile hekimi veya aile sağlığı elemanlarının izin veya rapor kullanması hâlinde yerine Bakanlıkça vekil görevlendirilir. Görevlendirilen personele çalışılan gün sayısına göre bu yönetmelik gereği yapılacak ödemeler vekil personele yapılır. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının Bakanlıkça veya acil hâllerde Valilikçe eğitim ile doğal afet, kaza gibi olağanüstü hâllerde başka yerde görevlendirilmesi hâlinde her türlü ödemeleri tam ödenir ve hizmetin devamı için yerel sağlık idaresince gerekli tedbirleralınır.

Askerlik veya doğum nedeni ile sözleşmesini usulünce sona erdirenler, terhis tarihinden itibaren bir ay veya doğum tarihinden itibaren 14 ay içinde müracaatları üzerine, ayrılmadan önceki çalıştıkları ilde, ilk boşalacak aile hekimliğine sıralama dışı başlatılırlar. İzin vermeye ve raporları izne çevirmeye, mülkî sınırlar içinde, yerel sağlık idarelerinin teklifi üzerine mülkî idare amirleri yetkilidir.

Çalışma saatleri
Madde 10. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının haftalık çalışma süresi kırk saattir. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, acil hâller hariç, haftada kırk saatten az olmamak kaydı ile ilgili aile hekiminin talebi ve yerel sağlık idaresinin onayı ile belirlenen çalışma saatleri içinde çalışırlar. Çalışma saatleri haftanın tüm günlerine yayılabilir. Görev tanımlarında belirlenen nöbet, acil yardım hizmetleri, olağanüstü hâllerde yapacakları hizmetler, toplum sağlığı ve benzeri hizmetlerde aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, çalışma saatleri dışında veya hafta tatili ve resmî tatillerde de çalıştırılabilirler. Bu çalışmalar için Yönetmeliğin 17 nci maddesinin (a) bendinde belirlenen ödemeler yapılır.

Denetim
Madde 11. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygunluk ve diğer konularda Bakan, ilgili mülkî idare amirleri ve yerel sağlık idare amirleri veya bunların görevlendireceği personelin denetimine tabîdir. Şikayet ve/veya ihbar üzerine denetim yapmaya yetkili amir, gerekli inceleme ve tespitleri doğrudan kendisi yapabileceği gibi, soruşturmacı da görevlendirebilir. Mevzuat ve sözleşme şartlarına aykırılık tespit edildiği taktirde, genel hükümler ve bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Sözleşme giderleri
Madde 12. Sözleşme düzenlenmesinin gerektirdiği her türlü giderler Bakanlıkça karşılanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sözleşmenin Sona Ermesi ve Erdirilmesi
Sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi
Madde 13. Ölüm, malûllük ve emeklilik hâllerinde sözleşme, herhangi bir işleme gerek olmadan sona erer.

Sözleşmenin yetkili merci tarafından sona erdirilmesi
Madde 14. Aşağıdaki hâllerde sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının sözleşmeleri, ilgili Vali tarafından herhangi bir ihbar veya ikaza gerek duyulmadan sona erdirilir:

a) Aile hekimine kayıtlı kişi sayısının aralıksız iki aydan fazla (aylık yapılan üçüncü bildirimde) 1000'in altına düşmesi,
b) Çalışanın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin 4, 5 ve 7'nci alt bentlerinde belirlenen şartlar ile bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşımadığının anlaşılması veya bu şartları sonradan kaybetmesi,
c) Bu Yönetmeliğin 7'nci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunulduğunun tespit edilmesi,
d) Verilen süre içinde mal bildiriminde bulunulmaması,
e) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (E) bendinde yer alan suçların işlendiğinin mahkeme kararıyla sabit olması,
f) Kurumundan aylıksız veya ücretsiz izinli sayılanlar hakkında yüksek disiplin kurullarınca devlet memurluğundan çıkarma veya sözleşmenin sona erdirilmesi kararı verilmesi,
g) Özürsüz olarak kesintisiz 10 gün görev başında bulunmaması.

Sözleşmenin Çalışan tarafından sona erdirilmesi
Madde 15. Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, iki ay önceden bildirmek kaydıyla sözleşmenin sona erdirilmesini talep edebilirler. Bu süreyi doldurmadan görev yerini terk eden personel, bir yıl süreyle aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olamaz.

Sözleşmenin ihtaren sona erdirilmesi
Madde 16. Aşağıdaki fiilleri işleyen sözleşmeli aile hekimleri ve ilgili durumlarda aile sağlığı elemanlarına, tespitin mülkî idare amirliği ve yerel sağlık idareleri tarafından yapılması hâlinde mülkî idare amirliğince, tespitin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması hâlinde Bakanlıkça, doğrudan yazılı ihtar yapılır. Bakanlıkça yapılan ihtarlar, işlem yapılmak üzere ilgili valiliğe süresi içinde bildirilir. Yıl içinde bu maddenin aynı alt bendindeki fiillerin iki defa, farklı alt bentlerindeki fiillerin üç defa işlenmesi hâlinde sözleşme, ilgili vali tarafından sona erdirilir:

a) Görev tanımında belirtilen işleri yapmamak veya eksik yapmak ve bu eksiklikleri verilen sürede gidermemek,
b) Aile Sağlığı Merkezinin zorunlu fizikî veya teknik şartlarındaki eksiklikleri verilen makul sürede gidermemek,
c) Meslek ilkelerine aykırı davranmak,
d) Bir yıl içinde aralıklı olarak özürsüz 10 gün görev başında bulunmamak,
e) Görevin yerine getirilmesi için gereken belgeleri usulüne uygun tutmamak ve bu eksiklikleri verilen sürede gidermemek,
f) Denetimlerde işbirliği yapmamak, istenilen verileri ibraz etmemek, eksiklikleri verilen makul sürede gidermemek,
g) Koruyucu hekimlik uygulamalarında verilen görevleri yerine getirmemek, eksiklikleri verilen makul sürede gidermemek,
h) Koruyucu hekimlik uygulamalarından aşı, gebelik veya çocuk-bebek takip oranlarını, mücbir sebepler veya ihbar düzenlenen hâller dışında, % 80'in altına düşürmek,
i) Verilen eğitimlerin belirlenmiş devamsızlık sürelerini aşmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ödemelerde Uygulanacak Esas ve Usuller
Aile hekimine yapılacak ödemenin unsurları
Madde 17. Aile hekimliği uygulamasında sözleşmeli veya görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile hekimine yapılacak ödeme şu unsurlardan oluşur:
a) Kayıtlı Kişi Başı Ödeme: Sözleşmeli Aile Hekimine, nöbet, acil yardım hizmetleri, olağanüstü hâllerde yapacakları hizmetler, toplum sağlığı ve benzeri hizmetleri için; ilk bin kişiye kadar, kayıtlı kişi sayısına bakılmaksızın aile hekimliği uzmanı ise 2.000 YTL, uzman tabip ve tabip ise 1.500 YTL aylık brüt olarak ödenir. Ayrıca bin kişinin üzerindeki her kayıtlı kişi başına 1 YTL, aile hekimine aylık brüt olarak ödenir.

Görevlendirme suretiyle tam gün çalıştırılan aile hekimlerine kişi başına brüt olarak 40 YKr, bunlardan serbest olarak da çalışan aile hekimlerine ise 20 YKr ödeme yapılır. Eğer kayıtlı kişi sayısı 4000'den fazla ise, fazla olan kısım için sözleşmeli veya görevlendirme ile çalıştırılan aile hekimlerine herhangi bir ödeme yapılmaz.

b) Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Tazminatı: Sözleşmeli çalıştırılan aile hekimine çalıştığı bölgeye göre sosyo-ekonomik gelişmişlik tazminatı ödenir. Bu ödemede 15 Nisan 2004 tarihli ve 25434 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 2004/6996 Karar Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer alan IV sayılı Kalkınmada Öncelikli Yöreler Cetveli esas alınır. Buna göre Cetvelin 7'nci bölgesinde görev yapan sözleşmeli aile hekimlerine tavan ücretin % 60'ı, 6'ncı bölgesinde görev yapanlara tavan ücretin % 50'si, 5'inci bölgesinde görev yapanlara tavan ücretin % 30'u, 4'üncü bölgesinde görev yapanlara tavan ücretin % 20'si ve 1, 2 ve 3'üncü bölgelerinde görev yapanlara tavan ücretin % 10'u aylık olarak ödenir.

c) Aile Sağlığı Merkezi Giderleri Yardımı: Sözleşmeli çalıştırılan aile hekimine hizmet verdiği merkezin kira, amortisman, elektrik, su, yakıt, telefon, internet, bilgi-işlem, temizlik, büro malzemeleri, küçük onarım ve tıbbi sarf malzemeleri gibi giderleri için tavan ücretin % 100'ü aylık olarak ödenir. Bu ödeme için herhangi bir belge veya fatura talep edilmez..

d) Gezici Sağlık Hizmetleri Yardımı: Sözleşmeli aile hekimine kırsalda verdiği gezici sağlık hizmeti karşılığında tavan ücretin % 40'ına kadar bir ödeme aylık olarak yapılır. Kayıtlı kişilerinin tamamı il veya ilçe merkezlerinde ikamet eden aile hekimlerine bu ödeme yapılmaz. Gezici sağlık hizmetleri kapsamında ikamet eden kayıtlı kişi sayısı 500'den az ise gezici sağlık hizmetleri yardımı ödenmez. 500 kişiden 1000 kişiyekadar gezici sağlık hizmetleri kapsamında ikamet eden kayıtlı kişi varsa tavan ücretin % 10'u, 1000 ile 1500 arası tavan ücretin % 20'si, 1500 ile 2000 arası tavan ücretin % 30'u ve 2000'den fazla ise % 40'ı aile hekimine gezici sağlık hizmetleri yardımı olarak ödenir. Görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile hekimlerine, Bakanlıkça taşıt ve giderleri temin edilmediği taktirde, bu bentte öngörülen gezici sağlık hizmetleri yardımı aynen uygulanır.

e) Tetkik ve Sarf Malzemeleri Yardımı: Sözleşmeli çalıştırılan aile hekimine ihtiyaç duyduğu tetkikleri yaptırtmak ve bu tetkikler için gerekli sarf malzemelerini temin etmek amacıyla tavan ücretin % 100'üne kadar aylık ödeme yapılır. Yerel sağlık idarelerinin gösterdiği laboratuarlarda yaptırılan bu tetkikler için belge karşılığında ödeme yapılır; belgelendirilemeyen kısım için herhangi bir ödeme yapılamaz. Görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile hekimlerine, tetkik ve sarf malzemeleri giderleri Bakanlıkça karşılanmadığı taktirde, bu bentte öngörülen tetkik ve sarf malzemeleri yardımı aynen uygulanır.

Sözleşmeli çalıştırılan aile hekimine bu madde uyarınca ödenecek aylık toplam brüt ödeme ile (a) bendi uyarınca hesaplanan Devletçe karşılanacak sosyal güvenlik kurumları keseneklerinin toplamı, tavan ücretin altı katını aşamaz.

Bu maddenin (a) bendi hariç diğer bentleri gereği yapılacak ödemelerden damga vergisi dışında başka kesinti yapılmaz.

Aile hekimi ödemesinden yapılacak kesintiler
Madde 18. Aile hekiminin, kendisine kayıtlı kişi sayısının aylık olarak % 15'ine kadar kişiyi ikinci basamak sağlık kuruluşlarına sevk etmesi hâlinde yapılacak ödemelerden herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu oran, % 15 ile % 20 arasında olursa müteakip ay sözleşme ile çalıştırılan aile hekimi için tavan ücretin altı katının ve görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile hekimi için tavan ücretin iki katının, bunlardan serbest çalışanlar için tavan ücretin bir katının % 1'i aile hekimine yapılan net ödemeden kesilir. Sevk oranı % 20 ile % 25 arasında olursa kesinti % 2 ve oran % 25'i aştığı taktirde % 5 olarak uygulanır.

Koruyucu hekimlik hizmetlerinde aşı takibi, gebe takibi ve çocuk-bebek takibi için ayrı ayrı kesinti oranları uygulanır. Bu takiplerde başarı oranı % 90 ile % 95 arasında gerçekleşirse, müteakip ay sözleşme ile çalıştırılan aile hekimi için tavan ücretin altı katının ve görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile hekimi için tavan ücretin iki katının, bunlardan serbest çalışanlar için tavan ücretin bir katının %1'i aile hekimine yapılan net ödemeden kesilir. Başarı oranı % 80 ve 89 arasında olursa söz konusu kesinti % 2 olarak, daha da aşağı düşerse % 5 olarak uygulanır. Ancak, mülkî idare amirinin takdir edeceği bir köyün yolunun kar nedeniyle kapanması gibi mücbir sebepler ile aşı yaptırılmaması ve gebelik takibi yaptırılmaması gibi ihbar düzenlenen hâllerde yerine getirilemeyen hizmetler bu hesaplamalarda dikkate alınmaz.

Aile sağlık elemanlarına yapılacak ödemeler
Madde 19. Sözleşmeli olarak çalıştırılan aile sağlık elemanlarına nöbet, acil yardım hizmetleri, olağanüstü hâllerde yapacakları hizmetler, toplum sağlığı ve benzeri hizmetleri için, ilk bin kişiye kadar kayıtlı kişi sayısına bakılmaksızın 800 YTL, bin kişinin üzerinde herkayıtlı kişi başına 40 YKr brüt olarak ödenir. 4000'den fazla kayıtlı kişi için herhangi bir ödeme yapılmaz. Sözleşmeli olarak çalıştırılan aile sağlık elemanlarına çalıştıkları bölgelere göre sosyo-ekonomik gelişmişlik tazminatı ödenir. Buna göre, bu Yönetmeliğin 17'nci maddesinin (b) bendinde sözü edilen IV sayılı cetvelin 6 ve 7'nci bölgelerinde çalışanlara tavan ücretin % 20'si, 4 ve 5'inci bölgelerinde çalışanlara tavan ücretin % 10'u ve 1, 2 ve 3'üncü bölgelerinde çalışanlara tavan ücretin % 5'i ödenir. Sosyo-ekonomik gelişmişlik tazminatı sadece damga vergisine tabîdir. Sözleşmeli olarak çalıştırılan aile sağlık elemanlarına yapılacak kişi başı ödeme ve devletçe karşılanacak sosyal güvenlik kurumları kesenekleri ile sosyo-ekonomik gelişmişlik tazminatının toplamı, tavan ücretin % 150'sini aşamaz. Görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile sağlık elemanlarına kayıtlı kişi başına, 4000 kişiye kadar, 20 YKr ödeme yapılır. Bu Yönetmeliğin 18'inci maddesine göre yapılacak kesinti oranları, sözleşme suretiyle çalıştırılan aile sağlığı elemanlarına tavan ücretin 1.5 katı ve görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile sağlığı elemanlarına tavan ücretin % 75'i üzerinden hesaplanarak aynen uygulanır.

Ödeme zamanı
Madde 20. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yapılacak ödemeler, çalışılan ay sonuçlarının yerel sağlık idarelerine bildiriminden itibaren 15 gün içerisinde yapılır.

Ödemelerdeki artışlar
Madde 21. Bu Yönetmeliğin 17 ve 19'uncu maddelerinde öngörülen ödeme miktarları, her yıl, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (b) bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personele ödenecek tavan ücrette yapılan artış miktarı kadar arttırılır.
Yürürlük
Madde 22. Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 23. Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


2- AİLE HEKİMLİĞİ PİLOT UYGULAMASI HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI
(OCAK 2005, ver: 1.7)

BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam,Dayanak

Amaç ve kapsam
Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının çalışma usul ve esasları, çalışılan yer, kurum ve statülerine göre öncelik sıralaması, aile hekimliği uygulamasına geçişe ve nakillere ilişkin puanlama sistemi ve sayıları, aile sağlığı merkezi olarak kullanılacak yerlerde aranacak fiziki ve teknik şartlar; meslek ilkeleri, iş tanımları, performans ve hizmet kalite standartları, hasta sevk evrakı, reçete, rapor ve diğer kullanılacak belgelerin şekli ve içeriği, kayıtların tutulması ile çalışma ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak
Madde 2- Bu Yönetmelik, 24.11.2004 tarih ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkındaki Kanunun 8 inci maddesine dayanılarak çıkarılmıştır.

Tanımlar
Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık; Sağlık Bakanlığını,
Kanun; 24.11.2004 tarih ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanunu,
İl/ilçe sağlık idaresi birimi; toplum sağlığına ve çevreye yönelik sağlık hizmetleri ve idari görevler ile eğitim, izleme, değerlendirme, denetim ve koordinasyon faaliyetleriniyürüten, illerde İl Sağlık Müdürlüğünü ve ilçelerde Sağlık Grup Başkanlığını, Aile hekimi; kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre sözleşmeli çalıştırılan veya Bakanlıkça görevlendirilen aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabipleri,
Aile Sağlığı Elemanı; aile hekimi ile birlikte hizmet veren hemşire, ebe, sağlık memuru gibi sözleşmeli çalıştırılan veya Bakanlıkça görevlendirilen personeli, Aile sağlığı merkezi; bir veya daha fazla aile hekiminin hizmet verdikleri sağlık kuruluşlarını,
Birinci basamak sağlık hizmeti; toplum sağlığına yönelik hizmetler ile kişisel koruyucu, tanı koyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini kapsayan kişilerin sağlık sisteminden ilk alış noktasında verilen hizmeti,
İkinci basamak sağlık hizmeti; hastaların tanı ve tedavisinin, ilk başvuru yapılan birinci basamak sağlık hizmetleri tarafından sağlanamadığı durumlarda, sevk edildiği sağlık kuruluşu tarafından verilen sağlık hizmetini,
Üçüncü basamak sağlık hizmeti; ikinci basamak sağlık hizmetlerinin kapsamında yer almayıp, ileri tetkik gerektiren ve tedavisi özellik arz eden hastaların sevk edildiği bir üst sağlık kuruluşunda verilen sağlık hizmetini,
İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Çalışma Usul ve Esasları
Aile hekiminin görevleri
Madde 4- Aile hekimi, aile sağlığı merkezini yönetmek, birlikte çalıştığı ekibi denetlemek, hizmet içi eğitimlerini sağlamak ve Bakanlıkca yürütülen özel sağlık programlarının gerektirdiği kişiye yönelik sağlık hizmetlerini yürütmekle yükümlüdür. Aile hekimi, kendisine kayıtlı kişileri bir bütün olarak ele alıp, kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini bir ekip anlayışı içinde sunar.

Aile hekimi;
a) Çalıştığı bölgenin sağlık planlamasının yapılmasında İlçe Sağlık İdaresi ile işbirliği yapmak,
b)Hekimlik uygulaması sırasında karşılaştığı toplum ve çevre sağlığını ilgilendiren durumları İl/İlçe Sağlık İdaresi birimine bildirmek,
c)Kişiye yönelik rehberlik, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini vermek, kişilerin periyodik muayenelerini (meme kanseri, rahim kanseri taraması vb.), ruh sağlığı hizmetlerini ve yaşlı sağlığı hizmetlerini yerine getirmek,
ç)İlk kayıtta ev ziyareti ile kendisine bağlı kişilerin sağlık durumlarının tespitini yapmak ve Bakanlığın öngördüğü sıklıkta ev ziyaretlerini tekrarlamak,
d)Çalıştığı mekanda ve gerektiğinde evde birinci basamak kişiye yönelik koruyucu sağlık, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini vermek,
e)Kişiye yönelik Bakanlıkca yürütülen özel sağlık programlarını yürütmek,
f)Birinci basamakta tanı ve tedavisi yapılamayan hastaları sevk etmek, sevk edilen hastaların geri bildirilen muayene, tetkik, tanı, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirmek, ikinci ve üçüncü basamak tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile evde bakımın koordinasyonunu yapmak,
g)Temel laboratuar hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak,
h)Aile sağlığı uygulamaları ile ilgili kayıt tutmak ve gerekli bildirimleri yapmak,
ı)İlk yardım ve acil müdahale hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak,
i)Gerektiğinde kişiyi kısa süreli gözlem altına alarak tetkik ve tedavisini yapmak,
j)Gerektiğinde aldığı uzmanlık eğitimi ve bu eğitim sırasında yaptığı rotasyonlar çerçevesinde hastayı yatırarak tetkik ve tedavisini yapmak,
k)Kronik hastalığı olan kişilerin gerekli sıklıkta takibini yapmak,
l)Özürlü kişilere yönelik sağlık hizmetlerini yürütmek,
m)Doğum öncesi, doğum sonrası loğusa ve bebeğe beraber izlem yapmak,
İle yetkili ve görevlidir.

Aile sağlığı elemanının görevleri
Madde 5- Aile sağlığı elemanı, aile hekiminin denetim ve gözetimi altında kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin bir ekip anlayışı içinde sunulması ile birlikte, hasta kayıtları ve istatistik tutulması gibi işlemleri de yapmakla yükümlüdür. Aile hekiminin yukarda sayılan görevlerini yerine getirmesinde yardımcı olur.
Aile sağlığı elemanı;
a)Aile sağlığı merkezine başvuran kişilerin vital bulgularını almak ve kaydetmek,
b)Hekim gözetiminde tavsiye edilen ilaçları uygulamak,
c)Pansuman hizmetlerini yürütmek,
ç)Tıbbi alet, malzeme ve cihazların dezenfekte edilmiş şekilde hizmete hazır bulundurulmasını sağlamak,
d)İlk yardım ve acil müdahale hizmetlerinde hekime yardımcı olmak veya bu hizmetleri bizzat yürütmek,
e)Poliklinik hizmetlerinde bulunmak, hastaların başka bir sağlık kuruluşuna sevki durumunda sevk işlemlerini yürütmek, tıbbi sekreter bulunmadığı hallerde sevk edilen hastaların sevk edildiği kurumdaki randevularını takip etmek,
f)Laboratuar tetkikleri için numune(kan, balgam, gaita vb) almak,
g)Gerektiğinde basit laboratuar tetkiklerini (CBC, TİT, gaita, gebelik, kan grubu, kan şekeri v.b) yapmak,
h)Gerektiğinde aldığı numuneleri ilgili laboratuara ulaştırmak veya teslim etmek,
ı)Gezici hizmetler, sağlığı geliştirici sağlık eğitimi, koruyucu hizmetler ile ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini vermek,
i)Hizmetlerin yürütülmesi sürecinde aile hekiminin verdiği diğer görevleri yerine getirmek,
İle yetkili ve görevlidir.
Aile sağlığı elemanı, bu hizmetleri bağlı bulunduğu aile hekimi ile birlikte ekip anlayışı içinde yürütür.

Hizmetlerin yürütülmesi
Madde 6- Gezici sağlık hizmeti veren aile hekimlerinin, bölgelerindeki dağınık yerleşim birimlerine periyodik olarak ulaşmaları ve bu şekilde hizmet vermeleri esastır. Bunu sağlamak için aile hekimi, coğrafi durum, iklim koşulları, ulaşım şartları ve kendisine bağlı olan yerleşim birimlerinin sayısını dikkate alarak hizmeti aksatmayacak şekilde ziyaret yapar ve programını köy/mahalle muhtarlarına en geç bir önceki haftanın son iş günü saat 12.00'ye kadar duyurulmasını sağlar.Bu ziyaretlerin uygun görülen kısmı aile sağlığı elemanınca da yapılabilir.

Aşılama hizmetleri
Madde 7- Genişletilmiş bağışıklama programı ve gebe aşıları aile hekimi tarafından yürütülür.

Acil sağlık hizmetleri
Madde 8- Hastaneye başvuruyu gerektiren ve aile hekiminin müdahil olamadığı acil urumlarda, hasta veya başvurulan acil servis mümkün olan en kısa süre içerisinde aile hekimine bilgi verir.

Kişilerin aile hekimini seçebileceği bölgeler
Madde 9- Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde, kişilerin birinci basamak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için aile hekimlerine kaydolması esastır. Kişilerin aile hekimlerine kaydı, başlangıçta İl sağlık müdürlüğü tarafından oturdukları bölge göz önünde bulundurularak yapılır. Daha sonra kişiler aile hekimlerini, bulundukları bölge içinde kalmak suretiyle serbestçe seçebilir ve isterse altı aydan daha kısa sürede olmamak kaydı ile değiştirebilir.

Herhangi bir nedenle bölgedeki aile hekimleri tarafından kayıt edilemeyen kişi, İl Sağlık Müdürü tarafından listesinde en az kişi kaydı olan aile hekiminin listesine eklenir. İlçelerde, İlçe sağlık idaresi biriminin sorumlu olduğu bölge tek bölgedir.

Büyükşehir statüsünde olmayan illerde, il merkez ilçesi tek bölgedir. Büyükşehirlerde ise, Büyükşehir belediyesine bağlı her ilçe ayrı bir bölge olarak teşekkül ettirilir.Büyükşehir sınırlarındaki ilçelerde, kişi isterse bulunduğu ilçe dışından aile hekimini seçebilir.

Gezici sağlık hizmet bölgesinde oturan kişiler, gezici sağlık hizmet almak üzere başka bir hekime kayıt olamazlar. Ancak, başka bir hekime kayıt olmak isterler ise, kayıt oldukları hekimin aile sağlığı biriminden hizmet alırlar. Bu durumda, kayıt olunan yeni aile hekimi, gezici sağlık hizmet vermek ile yükümlü tutulamaz.

Sürekli ikamet ettiği ilden uzakta kalacak kişi veya geçici süre ile Türkiye'de ikamet edecek olan kişi, zorunlu durumlarda kendisine yakın konumdaki bir aile hekiminden kayıt yaptırmaksızın sağlık hizmeti alır veya hastaneye sevk edilir. Bu durumdaki sevk, aile hekiminin sevk sayısına işlenmez. Aile hekimi bu konumdaki kişiler için herhangi bir ücret
talep edemez.

Bu durumda hekim, bölgesi dışından muayene ettiği kişilere ait nüfus bilgilerini içeren muayene beyan formunu doldurur ve ay sonunda, performans kriterine ek puan olarak yansıtılmak üzere ilçe sağlık idaresine bildirir.

Meslek ilkeleri
Madde 10-Aile hekimi ve aile sağlığı elemanı 19.02.1960 tarih ve 10436 sayılı Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymak ve hasta haklarına saygı göstermekle yükümlüdür.

Çalışma saatleri
Madde 11- Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları tam gün esasına göre çalışırlar. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanı acil haller ve nöbet hariç, haftada 40 saat aktif olarak görev yapar.

Mesai saatleri ve günleri, çalışma yerinin koşulları da dikkate alınmak suretiyle çalıştığı bölgedeki kişilerin ihtiyaçlarına uygun olarak hekim tarafından belirlenir ve bulunduğu yerin il/ilçe sağlık idaresi birimince onaylanır. Çalışılan günler ve saatler aile sağlığı merkezinin görünür bir yerine asılarak kişilerin bilgilenmesi sağlanır. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanları, yangın, deprem, sel felaketi gibi olağanüstü durum ve hallerde çalışma saatleri ile bağlı olmaksızın çalıştırılabilirler.

İzinler
Madde 12- Görevlendirme suretiyle çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları izin ve rapor kullanımı yönünden kendi mevzuatlarına tabîdirler. Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının izin ve rapor kullanımı ?Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkındaki Yönetmelik? ile belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Performans ve Hizmet Kalite Standartları
Performans standartları
Madde 13-Aile hekimlerinin performans değerlendirmesinde vermiş oldukları kişisel koruyucu sağlık hizmetleri ve sevk oranları dikkate alınır.

Sevk oranlarının tespiti ?Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkındaki Yönetmelik?te belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.

Bebek, gebe izlemi ve aşı oranlarının hesaplanmasına dair usul ve esaslar Bakanlıkca belirlenir.

Hizmet kalite standartları
Madde 14- Aile hekimi ve aile sağlığı elemanı, Bakanlıkca belirlenen birinci, ikinci aşama ve aile hekimliğine yönelik hizmet içi eğitimlerin en az % 80'inine katılarak hizmet kalite standartlarının yükseltilmesini sağlamakla yükümlüdür.

Öngörülen sevk oranını aşan hekimler, sevk ettiği vakaların niteliğine göre hizmet içi eğitime alınırlar.

Standartların ücretlendirmeye etkisi
Madde 15- Bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen performans kriterleri ücretlendirmede esas alınır. Bu kriterlerin ücretlendirmeye etkisi ?Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkındaki Yönetmelik? ile düzenlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yer,Kurum ve Statülerine Göre Öncelik Sıralaması ile Nakillere İlişkin Puanlama Sistemi ve Sayıları

Öncelik sıralaması
Madde 16- Kamuda çalışıyor olmak, aile hekimliği uzmanı olmak ve halen birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışıyor olmak öncelikli olarak göreve başlatılma nedenidir.

Öncelik sıralamasına ilişkin usul ve esaslar, bu Yönetmeliğe ekli EK-1 sayılı listede belirtilmiştir.

Puanlama sistemi
Madde 17- Aile hekimliğine başlatılmada Bakanlık tarafından yayımlanmış olan Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde öngörülen puanlama sistemi uygulanır.

Atama ve Nakil Yönetmeliği çerçevesinde hesaplanan puanlara, aşağıda belirtilen puanlar ayrıca eklenir;
1-Aile hekimliği eğitimlerinde görev alan eğiticilere; birinci aşama eğitimler için, eğitim seansı başına 100 puan, ikinci aşama eğitimler için gün başına 10 puan,
2- Aile hekimlerine; ikinci aşama eğitimleri tamamlandıktan sonra, öngörülen hizmet içi eğitimlerin katılınılan her günü için 1 puan,
3- İl dışından gelip kendisine kayıtlı olmadığı halde muayene olan ve yönergedeki usulüne uygun olarak bildirilen her 1 hasta için 1 puan verilir.

Sayıların tespiti
Madde 18- Aile hekimliği pilot uygulamasına geçişte belirli bir bölgede çalışacak aile hekimi sayısı Bakanlıkca ortalama 2500-3000 kişiye bir hekim düşecek şekilde, il merkezi ve ilin geri kalanı için ayrı ayrı tespit edilir. Büyükşehir belediyesine bağlı ilçelerin her biri ayrı ilçe kabul edilir. Aile hekimi çalışma bölgeleri yerel, idari, coğrafi ve nüfus esaslarına göre belirlenir ve ilan edilir. Hekim sayısı belirlenen standartları aşamaz.

Her aile hekiminin yanında en az bir aile sağlığı elemanı çalışır. Aile sağlığı elemanı, çalışma koşullarının özelliğine göre ebe, hemşire veya sağlık memuru (toplum sağlığı) olabilir.

Bu elemanların hangileri olacağı merkezde çalışan hekimlerin ihtiyacına göre kanun ve yönetmelikteki esaslar ve yukarıdaki kıstaslara göre öncelikle kendileri tarafından belirlenir ve İl Sağlık Müdürlüğüne sözleşme imzalanmadan önce bildirilir.

Aile sağlığı elemanlarının seçiminde de aile hekiminin seçimindeki usuller geçerlidir. Kayıtlı kişi sayısının 2 aydan uzun süre 1000'in altında seyretmesi nedeni ile sözleşmesi sona erdirilen aile hekimi yerine sıradaki hekim atanır. Sözleşmesi sona erdirilen hekim, aile hekimi olarak çalışmak isterse başka bir bölge için başvuruda bulunabilir. Ancak atanmak için tekrar sırasının gelmesini beklemek zorundadır.

İKİNCİ KISIM
Fiziki ve Teknik Şartlar ile Kullanılacak Belgelerin Şekli İçeriği ve Kayıtların Tutulması

BİRİNCİ BÖLÜM
Fiziki ve Teknik Şartlar

Aile sağlığı merkezi
Madde 19- Aile sağlığı merkezi, Bakanlıkca öngörülen nüfus kriterleri esas alınmak suretiyle sözleşme yapmış bir ya da daha fazla aile hekimleri tarafından açılabilir. Aynı aile sağlığı merkezinde görev yapan her bir aile hekimi ayrı ayrı sözleşme yapmak zorundadır.

Fiziki şartlar
Madde 20- Aile sağlığı merkezleri aşağıda belirtilen asgari fiziki şartları sağlamalıdır.
a) Bina güvenli, uygun havalandırma ve aydınlatma imkanlarına sahip olmalıdır.
b) Bekleme ve sekreter kayıt salonu olmalıdır.
c) Her hekim için en az 6 metrekare muayene odası olmalıdır.
d)Muayene odasından başka bir girişim odası bulunmalıdır. Bu odada aşı, enjeksiyon, küçük cerrahi müdahalelerin yapılmasına uygun muayene ve müdahale masası, jinekolojik muayene masası ve bu muayene ve müdahalelerin ve acil müdahale malzemelerinin, dezenfeksiyon ve sterilizasyon cihazlarının bulunması gereklidir. Bu oda ayrıca ön muayene odası olarak da vital bulguların ve boy-kilo gibi ölçümlerin yapılması için kullanılabilir.

e)Çalıştırılması plânlanıyorsa, laboratuar cihazlarının bulundurulacağı ve çalıştırılacağı uygun bir oda bulunmalıdır.
f)Hasta kayıtlarının tutulacağı, dosyalama, istatistik tutma, resmi kurum ve sigorta kurumlarına yapılacak bildirimlerin hazırlanması gibi çalışmaların yapılacağı arka büro veya bir bölme bulunmalıdır.

g)Hastaların kullanabileceği bir lavabo ve tuvalet olmalıdır.

Muayene odası dışında bahsedilen diğer odalar müşterek kullanılabilir. Bu madde ile belirlenen fiziki şartlar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut yapılar için aranmaz.

Teknik şartlar
Madde 21- Aile sağlığı merkezinde aşağıda belirtilen tıbbi cihaz ve malzemelerin bulundurulması zorunludur.
a)Stetoskop
b)Tansiyon aleti (en az iki boy olmak üzere muhtelif ebatta manşonlu,)
c)Otoskop
ç)Oftalmoskop
d)Termometre
e)Dil basacağı(tek kullanımlık)
f)Işık kaynağı
g)Küçük cerrahi seti (1 portegü, 1 makas, 1 penset, 1 bistüri sapı,)
h) Paravan
ı)Muayene masası
i) Refleks çekici
j) Mezura
k)Snellen eşeli
l) Enjektör(tek kullanımlık,yeteri kadar)
m) Tartı (bebek boy, çocuk ve erişkin boy)
n) Boy ölçer (bebek boy, çocuk ve erişkin boy)
o) Pansuman seti
ö) Jinekolojik muayene seti
p) Keskin atık kabı
r)Hava yolu (S-tüp, laringoskop, pediatrik ve erişkin entübasyon tüpü)
s)Ambu (erişkin ve çocuk için)
ş)Oksijen tüpü (portabl)
t)Seyyar lamba
u)Buzdolabı
ü) Jinekolojik muayene masası ve RİA seti
v)İlâç ve malzeme dolabı
y) Bakanlık tarafından 17.04.1985 tarih ve 4789 sayılı özel polikliniklerin açılış işleyiş ve denetimi hakkındaki genelgede belirlenen temel acil ilâçlar ve aşılar

Birden fazla aile hekiminin bir arada çalıştığı aile sağlığı merkezlerinde, yukardaki tıbbi cihaz ve malzemelerden a-j maddelerinde belirtilen hariç, her hekim için ayrı ayrı aranmaz.

Tetkik ve tahlil İşlemleri
Madde 22- Aile hekimi, tanı ve takip için gerekli görülen basit laboratuar tetkiklerini mümkünse kendi çalıştığı birimde yapar.
Diğer laboratuar hizmetleri Sağlık Grup Başkanlığı bünyesinde sürdürülür veya İl Sağlık Müdürlüğünün uygun gördüğü sağlık kuruluşunun laboratuarında yaptırılır.

Aile hekimlerinin kullanmak zorunda oldukları teknik, tıbbi cihaz, bilgisayar donanımları ile kırsal alanda görev yapan aile hekimleri için gerekli olan motorlu araç, esas olarak aile hekimleri tarafından temin edilir. Pilot uygulama esnasında Bakanlık tarafından destek sağlanabilir.

Aile sağlığı merkezinin temini
Madde 23- Aile hekimleri öncelikle, eğer varsa, bölgedeki Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumlara bağlı uygun sağlık kuruluşlarında hizmet verirler. Bu imkanların sağlanamaması halinde hekimler çalışacağı bölgede kendi donatacakları uygun standartları taşıyan mekanlarda hizmet verirler.

Aile hekimi birden fazla belde veya köye gezici sağlık hizmeti vermek zorunda ise İl Sağlık Müdürlüğünce uygun görülen merkezi konumdaki yerleşim biriminde ikamet eder. Aile hekiminin gezici sağlık hizmeti vereceği belde ve köylerin tespitinde aynı güzergahta ve birbirine yakın konumda olması gibi coğrafi özellikler göz önünde bulundurulur. Bağlı olan yerleşim biriminde sağlık evi var ise, aile hekimi bu sağlık evinde hasta kabul edebilir. Birinci basamak sağlık hizmeti verilecek binaların planlanmasında; sağlık hizmetlerinin çeşidine ve niteliğine uygun olmak, hizmeti sunan ve kullananların memnuniyetini sağlamak, fonksiyonel ve yapısal olarak belirlenen asgari standartları sağlamak ve hizmetten yararlanan nüfusun kolayca ulaşabileceği yerde olmak esastır.

İKİNCİ BÖLÜM
Kullanılacak Belgelerin Şekli ve İçeriği
Sevk evrakı ve reçete düzenlenmesi
Madde 24- Aile hekimi aynı zamanda sağlık hizmetlerinin bütünüyle kullanımından sorumlu hekimdir. Aile hekimi, hastasının ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti veren bir kuruluşa başvurmasına gerek olup olmadığına karar verir. Hastayı gerekiyorsa sevk eder veverilen hizmetleri geri bildirim vasıtası ile izler ve hizmet birimleri arasında gerekli koordinasyonu sağlar.

Hastanede doğum yapılması halinde, taburcu işlemleri yapılır iken annenin ve bebeğin sağlık durumlarını bildiren ve hastanede yapılanları açıklayan epikrizleri ilgili uzmanlar tarafından ayrı ayrı doldurulur ve imzalanarak aile hekimine teslim edilmek üzere hasta veya hasta yakınına verilir.

Epikrizin verilmemesi halinde işlem yapılması için aile hekimi durumu Sağlık Grup Başkanlığına bildirir. Bu epikrizi doldurup aile hekimine teslim edilmek üzere hasta yakına vermeyen ekimler hakkında 657 sayılı Devlet memurları Kanununun ilgili hükümleri uyarınca işlem tesis edilir.

Birinci basamaktan ikinci ve üçüncü basamağa sevk sadece aile hekimi tarafından yapılır. Kayıtların tek elde toplanıp denetlenmesi için birinci basamakta reçete yazılması ve hastalık raporu tanziminde sadece aile hekimi yetkilidir.Olağanüstü haller ile toplum sağlığını tehdit eden ve kemoproflaksi gerektiren bulaşıcı ve salgın hastalık hallerinde, İlçe Sağlık İdaresi birimindeki hekim tarafından, reçete düzenlenmesini gerektiren özel durumbelirtilmek suretiyle reçete düzenlenebilir. Bu durumda ilgili aile hekimi en kısa sürede bilgilendirilir.

İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşları ve muayenehane uzman hekimlerince düzenlenen ayaktan takip ve tedavi protokollerinin aile hekimince kayıt ve takibi gereklidir. İlgili uzmanlık dalında hastanın tetkik ve tedavisi tamamlandıktan sonra aile hekimine geri bildirim aynı sevk formu üzerinden veya forma ekli epikriz vasıtasıyla yapılır. Aile hekimi, hastasını bir üst basamağa sevk etmesi halinde uygun sevk formuna sevkgerekçelerini, yapılan tetkik sonuçlarını ve hastanın temel sağlık bilgilerini yazmak zorundadır.

Hasta sevk evrakı, reçete, rapor ve diğer kullanılacak belgeler ektedir. Hasta sevk evrakı, bu Yönetmeliğe ekli EK-2 formatına uygun olarak iki nüshahalinde hazırlanır ve iki nüshası da hastaya verilir.

Sağlık güvenlik kurumuna tabi kişilerin reçeteleri ilgili kurumun sağlık karnelerine yazılır. Kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkisinin bulunmaması halinde ise, bu Yönetmeliğe ekli EK-3 formatına uygun şekilde bir nüsha halinde reçete tanzim edilir vehastaya verilir. Bu durumda ilaç bilgileri dozajları ile birlikte kişi dosyasına işlenir.

İş yeri hekimlerinin aile hekimleri ile ilişkisi
Madde 25- İşyeri hekimi, işyerindeki çalışana sevk, reçete, rapor gerektiğinde kişiyi bilgilendirir ve bilgilendirme notu ile aile hekimine gönderir. Kişiler aile hekimlerince takipedilmek durumundadır. İşyerinde oluşacak acil durumlarda hastaya gerekli müdahale işyeri hekimi tarafından yapılır ve gerekirse hastane acil servisine sevk edilerek en kısa süre içerisinde aile hekimi bilgilendirilir.

Rapor düzenlenmesi ve kullanılacak diğer belgeler
Madde 26- Rapor, bu Yönetmeliğe ekli EK-4 formatına uygun olarak iki nüsha halinde hazırlanır ve bir nüshası hasta dosyasına eklenerek, diğer nüshası hastaya verilir. Diğer kullanılacak belgeler, bu Yönetmeliğe ekli EK-5 formatına uygun olarak hazırlanır ve hasta dosyasında konulur. Bildirim formu iki nüsha halinde hazırlanır ve bir nüshası hasta dosyasına eklenir, diğer nüshası dijital ortamda veya diğer iletişim vasıtası ile le İlçe Sağlık İdaresi'ne iletilir. Ayrıca Bakanlıkca belirlenen bildirimi zorunlu hastalıklarla ilgili formlar da doldurularak gönderilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kayıtların Tutulması ve Denetim
Tutulacak kayıtlar
Madde 27-Aile hekimlerinin kullandığı basılı veya elektronik ortamda tutulan kayıtlar, kişilerin sağlık dosyaları ile raporlar, sevk belgesi ve reçete gibi belgeler resmi kayıt ve evrak niteliğindedir.
Aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarını kendileri ile ilgili kayıtları İl Sağlık İdaresi biriminde tutulur.

Kayıtlı kişi sayısı, yapılan hizmetlerin listesi, muayene edilen ve sevk edilen hastasayısı, teşhisler ( kodları ile birlikte), aşı, gebe ve loğusa izlemi, bebek ve çocuk izlemi, aile plânlaması ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili Bakanlık tarafından belirlenen benzeri veriler belirli aralıklarla düzenli olarak Bakanlığa bildirilir.

Kayıtların tutulma şekli ve muhafazası
Madde 28- Aile hekimi kendisine kayıtlı kişilerin kişisel sağlık dosyalarını tutmakla yükümlüdür. Kayıtların güvenliği ve mahremiyeti aile hekiminin sorumluluğundadır.

Kayıtların devri
Madde 29- Aile hekimi tarafından tutulan kayıt ve belgeler, hekimin ayrılması veya kişinin hekim değiştirmesi halinde eksiksiz olarak tedaviden sorumlu olacak hekime devredilir ve İlçe Sağlık İdaresi birimi bilgilendirilir.

Bulunduğu bölgeden ayrılan aile hekimi öncelikle kayıtlı kişilerini İl sağlık Müdürlüğünce bekleme listesinden görevlendirilen bir aile hekimine devretmek zorundadır. Göreve yeni başlayan aile hekimi eski personel ile hizmet vermeye başlar. İsterse hizmet verdiği mekanı Müdürlüğün uygun görüşü ile değiştirebilir.

Acil bir sebeple görevinden ayrılmak zorunda kalan aile hekiminin kayıtları ilgili Sağlık Grup Başkanlığı tarafından devralınır ve görevlendirilen hekime devredilir.

Denetim
Madde 30- Aile Hekimleri ve aile sağlığı elemanları, mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygunluk ve diğer konularda Bakan, ilgili mülkî idare amirleri ve yerel sağlık idare amirleri veya bunların görevlendireceği personelin denetimine tabîdir. Denetim yapmaya yetkili amir, mevzuat ve sözleşme şartlarına aykırılığı doğrudan kendisi tespit edebileceği gibi, tespiti yapmak üzere soruşturmacı da görevlendirebilir. Mevzuat ve sözleşme şartlarına aykırılık tespit edildiği taktirde, genel hükümler ve ?Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkındaki Yönetmelik? hükümleri uygulanır.

ÜÇÜNCÜ KISIM
Son Hükümler

Yürürlük
Madde 31- Bu Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 32- Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

Taslaklar ile ilgili görüş bildirmek isteyenler [email protected] elektronik posta adresine görüşlerini bildirebilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber