Merkez Bankası Vakfı hakkında yasal süreç başladı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Kasım 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Uzlaşalım' diyen Merkez Bankası masada sıfır lira teklifiyle şaşırttı

Maliye'nin rekor miktarda vergi cezası kestiği Merkez Bankası Vakfı, uzlaşma istediği halde pazarlık masasında sıfır lira teklif etti.

2002 ile 2007 yılları arasındaki dönemler için toplam 5 milyar liralık vergi cezası kesilen vakıfla Maliye yetkilileri geçen hafta Gelir İdaresi Başkanlığı'nda (GİB) biraraya geldi. Merkez Bankası Vakfı, yüklü cezayı öngören raporu kabul etmediği için rakam dahi telaffuz etmedi. Bunun üzerine yasal süreç başladı. Vergi dairesi, cezanın hesaplanması için talimat verdi

İdare'den edinilen bilgilere göre vakıf, öncelikli olarak pazarlık masasında vergi cezasının kesildiği konuya ilişkin anlaşmaya yanaşmadı. Raporu kabul etmediği için de herhangi bir şekilde rakam dahi telaffuz etmedi. Uzlaşmalarda genel olarak verginin aslından başlanıyor. Cezalara ilişkin kısımda ise rakam yüzde sıfırdan başlarken genellikle yüzde 10'u geçmiyor. Maliye Bakanlığı gelirler kontrolörleri 2002-2003 yıllarına ait 1 milyar 881 milyon liralık vergi cezası kestiği vakfa 2004-2005-2006 ve 2007 yıllarına ait incelemelerden de yaklaşık 3 milyar TL'ye yakın fatura çıkarmıştı. Son cezanın 1,5 milyar TL'si vergi aslından kaynaklanıyor.

Gelirler kontrolörlerinin inceleme raporunda söz konusu vakfın ticari kazanç elde eden bir fon işletmesi haline dönüştüğü ve vergi ödemesi gerektiği tespiti yapılıyor. İncelemelerde, vakfın sigorta şirketi gibi bireysel emeklilik sistemi hizmeti verdiği sonucuna ulaşıldı. İdare, vakıfları ticari faaliyette bulunmaları halinde ticari işletme olarak değerlendiriyor.

EVLENME VE DOĞUM YARDIMI YAPIYOR

TC Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, Merkez Bankası mensupları tarafından 27 Kasım 1987 tarihinde kuruldu. Merkez Bankası mensupları adına o zamanki Başkan Dr. Rüşdü Saracoğlu kurucular arasında yer aldı. Vakıf, elde ettiği gelir ile Türkiye'nin en büyük finansal kuruluşlarından biri konumunda. Merkez Bankası'ndan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaşı haricinde vakıftan da maaş ödeniyor. Merkez Bankası'nın yüzde 54,7 hissesi Hazine'ye ait bulunurken vakfın sermaye büyüklüğü 6 milyar TL civarında. Vakfın üyelerinin ortalama olarak 400-500 bin TL'lik birikimi bulunuyor. Bazı isimlerde bu rakam 1,5 milyon liraya kadar çıkıyor. Vakıf üzerinden alınan en düşük emekli maaşı 1.600 lira. Bu rakam üst düzey isimlerde 30 bin Türk Lirası'nı aşabiliyor. 70'in üzerindeki emeklinin maaşı ise 10 bin ile 31 bin yeni lira arasında. Vakfın kuruluşundan önce bankadan emekli olanlara her yıl genel kurul tarafından belirlenen miktarda aylık yardım yapılıyor. Sağlık Yardımı Hesabı'ndaki limiti biten üyelerden hayati önemi haiz hastalığı bulunanların tedavi giderleri vakfın Sağlık Fonu'ndan karşılanıyor. Emekli üyelerin yoğun olarak yerleşmiş bulunduğu illerde dinlenme evleri açılıyor. Doğal âfetlerde zarar gören üyelerine yardım yapılıyor. Emekli üye, eş ve çocuklarının vefatları halinde cenaze giderleri karşılanıyor. Üyelerine kendi kaynaklarından kredi veren vakıf, üyelerin zaruri ihtiyaçlarının ucuza temini, evlenme, doğum, çocuklarının öğrenim gibi giderlerini karşılamak amacıyla uygun faizle ödünç vermek veya gerekli diğer girişimlerde bulunabiliyor.

Doğan, 4,8 milyarlık cezada uzlaşma için bugün Ankara'da

Doğan Yayın Holding (DYH) ile Maliye arasındaki dev pazarlık bugün yapılacak. 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezasına ilişkin uzlaşmada taraflar anlaşmanın yolunu arayacak. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, bir başkan yardımcısı ve daire başkanından oluşacak Merkezi Uzlaştırma Komisyonu ile DYH temsilcileri İdare'de bir araya gelecek. Gecikme cezası ile birlikte toplam 4 milyar 823 milyon lirayı bulan rakam için pazarlık aynı gün içerisinde bitirilecek. Uzlaşmayı değerlendiren üst düzey bir yetkili, "Gece geç saatlere kadar sürse de bugün süreci tamamlayacağız. Ya uzlaşırız ya da yasal süreç başlar." dedi. Edinilen bilgilere göre idarenin pazarlık konusunda raporun sağlamlığına olan güveni tam. Herhangi bir şekilde geri adım atılması düşünülmüyor. Uzlaşmanın verginin aslı olan 1 milyar 877 milyon liradan başlaması bekleniyor. Rakamda anlaşma sağlanamaması halinde ise DYH'nin bağlı ortaklarının mahkemeye gitme hakkı bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber