Aşıya izin veren aileleri tebrik etmek lazım

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN İstanbul

Prof. Dr. Hande Harmancı, Türkiye'de okul çocuklarının aşılanması konusunda ailelerin gösterdiği çekinceyle ilgili olarak, ?Sınıfında aşı olacak bir veya iki çocuk en şanslı çocuklar olacak. Çünkü doğruyu yapıyorlar? dedi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Global İnfluenza Programı Pandemi Hazırlık Koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı, hafta sonu geldiği İstanbul'da, yakın çevresinden taksi şoförüne kadar pek çok kişinin soru yağmuruna uğramış. ?Birkaç gün önce WHO, tüm dünyada 65 milyon doz aşı uygulandığını, beklenenin dışında hiçbir yan etki görülmediğini açıkladı? diyen Harmancı, ?Hatta beklenenden daha düşük bir yan etki profili var? diye ekliyor.

?Çok güvenli bir aşı'

Harmancı, çocukların aşılanmasıyla ilgili olarak da şöyle konuşuyor: ?Çocuklarımızı korumak istiyorsak aşı yaptıralım, çünkü bu aşı çok güvenli bir aşı. Hiç bu kadar korku ve önyargıyı hak etmiyor. Çocuklarımızı bu güvenli aşıdan nasıl mahrum edebiliyoruz?

Aşıya bağlı felçten korkuluyor. Hastalığın yan etkisi olarak Guillain Barre Sendromu'na yakalanma riski aşıya bağlı oluşabilecek riskten daha fazla.?

?Vatandaş inanmıyor'

Tüm açıklananlara rağmen Türkiye'deki anne babaların çocuklarına aşı yaptırma konusunda tereddüt yaşamasının kendisini üzdüğünü belirten Harmancı, şunları söyledi:

?Bütün bu veriler, elde ettiğimiz tüm gerçekler bunu gösterirken demek ki gerçeklerin halk tarafından kabul edilmesinde bir sorun var. Bu da bizim alanımızın dışına çıkıyor. Vatandaş söylenenleri neden duymuyor, niye inanmıyor, bu psikoloji, sosyal psikolojinin alanına giriyor. Bu benim üzüldüğüm nokta. Oysa aşılar hakikaten çok güvenli.?

Pek çok kişinin aşı yaptırmak yerine antiviral ilaçları evinde stoklamaya gitmesine de son derece karşı olduğunu ifade eden Harmancı, şöyle diyor: ?WHO, en baştan beri koruyucu olarak antiviral ilaçların alınmasını önermiyor. Zaten bu ilaçların dünyada belli bir üretim kapasitesi var. 15 kutu evde stokladınız ama hasta olmadınız diyelim. O ilaçları ihtiyacı olan 15 kişinin kullanımına sokmamış oluyorsunuz. Bunun vicdani sorumluluğunu çekmez mi insan?

?Direnç gelişiyor'

En önemlisi bu ilaçlar koruyucu olarak kullanıldığı takdirde direnç geliştirme riski artıyor. Şu an elimizdeki en güçlü iki ilaca direnç gelişirse hastalığa karşı ne kullanacağız??

Az öpüşerek bayramlaşın

Yaklaşan bayram nedeniyle hastalığın Türkiye'de artacağı endişesi taşıyan Harmancı, bu yıl bayram ziyaretlerinin kısıtlı tutulmasını ve az öpüşerek bayramlaşılmasını önerdi. Harmancı, pek çok kişinin ?Hastalık gerçekten bu kadar önemli mi?? diye sorduğunu belirterek, ?Çok önemli çünkü çocuklar ölüyor, hamileler ölüyor, altta yatan bir hastalığı olmayan genç insanlar ölüyor? diye konuştu.

Hamilelerde risk 4-5 kat fazla

Türkiye'ye gelince en çok hamilelerin aşı olalım mı olmayalım mı, sorularıyla karşılaştığını belirten Harmancı, ?Hamilelerde 4 - 5 kat daha fazla ağır hastalık riski var. Bugüne kadar uygulanan aşılarda beklenmedik bir yan etkiye rastlanmadı. Anne ve bebek için risk yok. Şüphe olmayan güvenli bir yöntemin karşısında öldüren bir hastalık var. Bu ikisi arasında hangisini seçeyim diye soru sormak çok yerinde değil. Hamilelerin aşı olmasında fayda var? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber