MEB, Din kültürü öğretmeni atarken formasyonlulara öncelik vermeli

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Kasım 2009 00:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ EĞİTİM BAKINLIĞI

(Personel Genel Müdürlüğü)

2009-2 öğretmen atamalarına Milli Eğitim Bakanlığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Meslek dersleri alanlarında taban puan yüksek tutulduğu için formasyonsuz adayları atamıştır. Bu durumda atama bekleyen yüzlerce formasyonlu aday mağdur duruma düşmüştür.Yapılan bu haksızlık yüzlerce faks ve mail ile MEB'e bildirilmiş, MEB ise standart cevaplarla ve durumla alakası olmayan açıklamalar ile yetinmiştir.

MEB KPSS sonuçlarına ait ham verilerin ÖSYM den alındığını ve bu verilere dayalı olarak atama yapılacak her alanda kontenjanın en az 3 katı oranında aday başvurusu alınabilecek şekilde taban puanların belirlendiğini ve Formasyonu bulunan adayların öncelik hakkına sahip oldukları hususu dikkate alınarak başvuruların alındığı belirtmiş, ilgili branşlarda gerekli düzenlemeyi yapmamıştır.

MEB şuan itibariyle atamaları yaptığı 12.07.2004 tarih ve 119 sayılı kurul kararının 9. maddesine göre formasyonsuz adayları atamıştır. Bu maddede formasyonlular ihtiyacı karşılamadığı durumda formasyonsuz adayların 75 ve üzeri kpss puanı aldığı takdirde atanabileceğini belirtiyor,

12.07.2004 tarih ve 119 sayılı Kurul Kararının 9. Maddesinde ise;
"Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Eğitimi Olmayanların Atamaları
Madde 9- Bu Esasların 7 ve 8'inci maddelerinde belirtilen nitelikleri taşıyan potansiyel adaylarla ihtiyacın karşılanamadığı atama dönemleriyle sınırlı olmak ve belirtilen nitelikleri taşıyan adayların atanmalarından sonra gelmek koşuluyla?''

atamalarının yapılabileceği belirtiliyor.Burada önemli ve altı çizilmesi gereken husus "ihtiyacın karşılanmaması halinde" formasyonsuz adayların atanması yapılabilir deniliyor. DKAB ve İHL meslek derleri branşlarında sınava girmiş ve formasyon belgesi olan ve atanma bekleyen adaylar varken formasyonsuz adayları ataması ilgili kurur kararına aykırıdır, çünkü ihtiyacı karşılayacak formasyonlu aday mevcuttur.Mağdur duruma düşen formasyonlu adayların mağduriyetini MEB nasıl gidermeyi düşünmektedir?

KPSS sınavına girmiş ve ihtiyacı karşılayacak formasyonlu aday mevcut iken formasyonsuz adayların atanması kanuni değildir.İleride formasyon belgesi verilmesi gereken adayların atanması ile MEB formasyon belgesi sahibi olan adayları cezalandırmıştır.

MEB'in Pedagojik Formasyon verme yetkisi 2006 yılın da Danıştay 8. Dairesinin kararı ile iptal edilmiştir. Pedagojik Formasyon; öğretmen olabilme ve atanabilmenin ilk şartıdır.2009/2 Öğretmen atamasında taban puan olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında 68, İHL Meslek Dersleri alanında ise 74 olarak belirleyerek MEB işlem hatası yapmıştır. Bu hata ile MEB formasyonlu adaylar mağdur duruma düşürülmüş adeta ?'formasyon belgesi'' olmamak ödüllendirilmiştir.

Aralık ayında yapılacak atamada DKAB ve İHL Meslek Dersleri branşlarında taban puanların formasyonlu adaylara göre belirlenmesini,taban puanlarının düşük tutulmasını istiyoruz.

Kısaca bu atamada, Zaman gazetesinin verdiği haberde din kültürüne 360 kontenjan verilmiştir ve taban puan en az 60, ihl meslek dersleri branşında da en az taban puan 55 olarak belirlenmelidir.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.25/11/2009

Memurlar.net forum İlahiyat fakültesi kategorisi üyeleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber