Dul ve yetim aylıkları

Özellikle, dul veya yetim aylığının hangi durumlarda alınacağı, hangi durumlarda alınamayacağı, hangi durumlarda iki veya üç aylığın birlikte alınacağı konularında anlaşmazlıkların veya yanlış anlamaların olduğu dikkat çektiğinden, bu konuları kanun hükümleri ile birlikte yeniden ele almaktayız. Aşağıda yer alan kısa ve öz değerlendirmelerimizi, 506, 1479, 5434 ve 5510 sayılı Kanunlar ile düzenlenen yasal mevzuat çerçevesinde yapmış bulunmaktayız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Kasım 2009 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığının dul ve yetim aylıkları ile ilgili konuları düzenleyen maddeleri 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren yürürlükte olan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 106. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu hükümlerin yine aynı Kanunun ?5434 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri? başlıklı geçici 4 üncü maddesi ( 1 ) ile uygulandığını görmekteyiz.

Dul ve Yetim aylığı bağlanması 5434 sayılı Kanuna göre farklı şartlarda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre farklı şartlarda olmaktadır.

5510 sayılı Kanuna göre bağlanacak olan aylıklarda esas olan şartlar 34 ve 54 üncü maddelerinde ( 2 ) düzenlendiğini görmekteyiz.

Yasal düzenlemelere göre dul ve yetim aylıklarının bağlanması işlemlerinde farklı kriterlerin esas alınacağı, eski memur, yeni memur kişilerin vefatlarında çocuklarına eski kanun yeni kanun hükümlerinin uygulanacağını görmekteyiz. Bu nedenle yazımızda dul eşlerle birlikte özellikle kız çocukların ne şekilde aylık alacaklarını eski kanun ve yeni kanun açısından hangi şartları taşımaları konusunu ele alacağız.

1- 2008 YILI EKİM AYI BAŞINDAN ÖNCE DEVLET MEMURU OLAN KİŞİLERİN BU TARİHTEN ÖNCE VEFAT ETMİŞ VEYA BU TARİHTEN SONRA VEFAT ETMİŞ OLMA DURUMLARINDA DUL VE YETİMLERİNE BAĞLANMASI GEREKEN DURUMLAR:

-Emekli Sandığı Kanuna göre kendi emekli aylığı var ise yine devlet memuru emeklisi vefat eden eşinden aylık alır, kendi aylığını tam olarak eşinin aylığını ise % 50 olarak alır.

- Kız çocuk Emekli Sandığı Kanuna göre kendi aylığını almakta iken, ayrıca devlet memuru emeklisi vefat eden anne veya babasının aylığını alamaz, ya kendi aylığını almaya devam eder veya kendi aylığından vazgeçip anne veya babasının aylığının birini tercih eder.

- Kız çocuk Emekli Sandığı Kanuna göre vefat eden devlet memuru anne veya babasının aylıklarından birisini alabilir.

- Dul anne vefat eden devlet memuru çocuklarından yalnızca birisini muhtaç olma, yani herhangi bir yerden gelir almama, çalışmama şartı ile aylık alabilir.

- Evlilikleri devam eden baba ve anne, vefat eden devlet memuru çocuklarından aylık bağlanmasını isterler ise, yalnızca tek bir çocuğundan dolayı aylık talebinde bulunabilirler. Her iki veya daha fazla çocuğundan aylık alamazlar. Bu durumda anne evli olduğu için aylık alamaz. Baba ise 65 yaşından küçük ise malul ve muhtaç olması gerekir, 65 yaşından büyük ise malul olma şartı aranmaz, muhtaç olma şartı aranır.

- Devlet memuru emeklisi kişi, memur emekli aylığı ile birlikte bağ-kur emeklisi eşinden dolayı Bağ-Kur dan aylık alır.

- Devlet memuru emeklisi kişi, memur emekli aylığı ile birlikte SSK emeklisi eşinden dolayı SSK'dan aylık alır.

- Devlet memuru emeklisi eşinden dolayı Emekli Sandığından dul aylığı alan kişi, Bağ-Kur kapsamında kendi çalışması var ise bağ-kur dan yaşlılık aylığı alır. Emekli Sandığı dul aylık oranı eşinin aylığının % 75 i olur.

- Vefat eden Devlet memuru emeklisi eşinden Emekli Sandığından dul aylığı alan kişi, Bağ-Kur kapsamında kendi çalışması var ise bağ-kur dan yaşlılık aylığı alır. Emekli Sandığı dul aylık oranı eşinin aylığının % 75 i olur. Aynı zamanda SSK.dan da anne veya babasından dolayı yetim aylığı talebi olur ise SSK.dan aylık alamaz.

- Devlet memuru emeklisi vefat eden babasından dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alan kız çocuk, Bağ-Kur çalışmalarından dolayı yaşlılık aylığını, SSK.lı vefat eden eşinin de dul aylığını alır.

- Devlet memuru emeklisi vefat eden eşinden dolayı Emekli Sandığından dul aylığı alan kişi, bağ-kur çalışmalarından dolayı yaşlılık aylığını alır. SSK.lı vefat eden çocuğundan da yetim talebi olur ise SSK.dan aylık alamaz.

-Devlet memuru emeklisi vefat eden eşinden dolayı Emekli Sandığından dul aylığı alan kişi, Sigortalı vefat eden babasından dolayı SSK.dan aylık alır.

- Bağ-Kur dan eşinden dolayı ölüm aylığı alan kişi, kendi çalışmalarından dolayı 5510 sayılı Kanuna göre aylık alır.

- 506 sayılı Kanuna göre SSK.lı eşinden dolayı ölüm aylığı alan kişi, SSK.lı vefat eden annesinden dolayı aylık alır.

- 506 sayılı Kanuna göre SSK.lı eşinden dolayı ölüm aylığı alan kişi, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre çalışan ve vefat eden babasından dolayı da aylık alır.

- 506 sayılı Kanuna göre eşinden dolayı dul aylığı alan kişi, Emekli Sandığı emeklisi vefat eden babasından aylık alır.

- Ölen anne ve babası bağ-kurlu olan ve bunların ölüm tarihleri 2008 yılı öncesi ise, her ikisinden de aylık alır.

- Devlet memuru ölen eşinden dolayı dul aylığı alan kişi, Bağ-kur emeklisi anne veya babasından dolayı ölüm aylığı alır.

- Devlet memuru olarak çalışan veya devlet memuru emeklisi kişi vefat eden eşinin aylığının % 50 sini alır. Çocuğu da aynı zamanda babasından dolayı aylık alır.

- Devlet memuru emeklisi eşinden dolayı aylık alan kişi, Devlet memuru vefat eden anne veya babasından dolayı her iki aylığı alamaz. Eşinin veya anne veya babasının aylığının birisini tercih etmesi gerekir.

- Anne veya babasından dolayı 5434 sayılı Kanuna göre Emekli Sandığından yetim aylığı alan kız çocuk, evlenirse, devlet memuru olur ise yetim aylığını alamaz.

- Anne veya babasından dolayı 5434 sayılı Kanuna göre Emekli Sandığından yetim aylığı alan kız çocuk, sigortalı veya bağ-kur lu çalışırsa veya buralardan aylık alırsa anne veya babasından dolayı yetim aylığını da alır.

2- 2008 YILI EKİM AYI BAŞINDAN ÖNCE DEVLET MEMURLUĞUNDA GEÇEN HİZMETİ BULUNMAYAN, İLK DEFA 2008 YILI EKİM AYINDAN SONRA DEVLET MEMURU OLMUŞ KİŞİLERİN VEFAT ETMİŞ OLMA DURUMLARINDA DUL VE YETİMLERİNE BAĞLANMASI GEREKEN DURUMLAR- 5510 SAYILI KANUNUN 34, 54 ÜNCÜ MADDELERİNE GÖRE DEĞERLENDİRME-:

- Kendi memur emekli aylığını alır, vefat eden devlet memuru eşinin aylığının % 50 sini alır.

- Dul eş aylık bağlanmayan çocuğu da yok ise, aylık, gelir almaması ve çalışmaması durumunda vefat eden eşinin aylığının % 75 ini alır.

- Kız çocuk kendi çalışmalarından dolayı aylık alır, vefat eden anne veya babasından aylık alamaz.

- Kız çocuk SSK, Bağ-Kur, Devlet memuru, yabancı ülkelerde çalışıyor ise vefat eden anne veya babasından aylık alamaz.

- Evli durumda olan anne, vefat eden çocuğundan aylık alamaz.

- Aylık ve gelir alan anne veya baba vefat eden çocuğundan aylık alamaz.

- Aylık ve gelir alan baba, vefat eden çocuğundan aylık alamaz.

- Anne ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklar bu aylıklardan yüksek olan aylığın tamamını, az olan aylığın ise yarısını alır.

- Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan anne ve baba fazla ödemeye imkan veren ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamını, düşük olan aylığın yarısını alır.

- Vefat eden eşinden aylığa hak kazanan kişi vefat eden anne veya babasından aylık almaya hak kazandığında, ya eşinin aylığını ya da anne veya babasından bağlanacak aylığı tercih ederek aylık alır. Eşinin ve anne veya babasının aylığını birlikte alamaz.

NOT: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının Gelir ve aylıkların birleşmesi işlemlerine yönelik yayınlamış olduğu 2009/70 sayılı genelge için tıklayınız.

Bu genelgede SSK. Veya Bağ-Kur çalışanlarının vefatlarının 2008 yılı Ekim ayı başı öncesi veya sonrası şeklinde bir ayrım yapılmak suretiyle aylık bağlanmasında eski kanunların mı (506, 1479 sayılı Kanunlar) yoksa yeni kanunun mu (5510 sayılı Kanun) uygulanacağı konusunun açıklandığı dikkat çekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber