Aşırı tüketilen çay vücuda zarar veriyor

Haber Giriş : 28 Kasım 2009 08:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

En çok tükettiğimiz içeceklerden biri olan çayı içerken hem miktarını hem de şekerini iyi ayarlamak gerekiyor. Alman Hastanesi'nden Diyetisyen Esra Aran, çay neden olabileceği sorunlara dikkat çekiyor.

Gün içinde aşırı tüketilen çay; sinir bozukluğu, kabızlık, yüksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilir. Aşırı çay tüketimi, idrar miktarını artırır. Böylece idrarla dışarı atılan üre asidi miktarını azaltır. Romatizma hastalığı olanlara zarar verir. Çayda okzalat fazladır. Bu nedenle böbreğinde kum ve taş olanlara çay zararlıdır. Yüksek tansiyon, karaciğer hastası ve kabızlık çekenler aşırı çay içmemelidir.

ŞEKERİN DOZUNU İYİ AYARLAYIN

Şekerli çay içmek kalp-damar hastalıkları, şişmanlık gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Şekerli ya da şekersiz, aşırı çay tüketimi, vücutta demir emilimini azalttığı kadar, vücutta toksik madde birikmesine de neden olabilir. Çaydan vazgeçe-miyorsanız şeker miktarını azaltabilir ya da şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Günlük tatlandırıcı kullanımında sekiz tableti geçmemeye özen göstermelisiniz. Çayınızı açık içmeye çalışınız.

ÇAYIN YARARI DA VAR

Çay içerken dengeli tüketime ve şeker dozunun iyi ayarlanmasına dikkat etmek gerekiyor. Buna uyulduğunda ise çayın yararları saymakla bitmiyor.

* Kanser riskini azaltır.

* Kolesterolü düşürür.

* Beyni korur.

* Hazmı kolaylaştırır.

* İçerdiği florid nedeniyle diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir.

* Flavonoid; bitkilerden elde edilen, besinlerde doğal olarak bulunan antioksidantdır.

* Kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırır.

* Yapılan birçok araştırmaya göre; günde maksimum iki kupa çay tüketmenin kalp krizine bağlı ölüm riskini azalttığı ortaya çıkmıştır.

TUZUN İYOTLUSU MAKBUL

Vücuttaki iyot eksikliğinin, çocuklarda zeka geriliği ve gelişim bozuklu, hamilelerde düşük olasılığını artırdığını vurgulayan uzmanlar, bunu önlemek için iyotlu tuz kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

ÇAMAŞIRI YÜKSEK ISIDA YIKAYIN

İsveç Uppsala Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın sonuçları, çamaşırları yüksek ısıda yıkamak gerektiğini gösterdi. Uzmanlar, ideal yıkama sıcaklığının en az 60 derece olduğunu söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber