Kafes'e giden yol

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Kasım 2009 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savcılar ?Kafes Eylem Planı? kapsamında kasım ayında yaptıkları işlemler de dahil, 37 kişiyi sorguladılar. Bu kişilerden 10'u tutuklandı

Ergenekon soruşturması kapsamında İSTEK Vakfı'na ait Poyrazköy'deki boş arazide yapılan kazılarla ilgili ele geçen deliller ve azınlık cemaatlerine yönelik suikast iddialarına ilişkin yürütülen ?Kafes? soruşturması, önceki gün 2 albay ve bir yarbayın tutuklanmasıyla yeni bir dönemece girdi. Poyrazköy'de bulunan mühimmatla birlikte sık sık gündeme gelen suikast iddialarıyla ilgili süreç aslında 12 Ocak'ta emekli Albay Levent Göktaş'ın gözaltına alınmasıyla başlayan süreç şu aşamalardan geçti:

12 Ocak 2009: Ergenekon soruşturması kapsamında Avukat Hüseyin Buzoğlu ve emekli Albay Mustafa Levent Göktaş gözaltına alındı. Avukat Buzoğlu serbest bırakılırken Göktaş tutuklandı.

3 Şubat 2009: Beykoz'da köylülerin ihbarı üzerine ormanlık alanda işaretlenmiş bir ağıcın altında yapılan kazıda su termosu içerisinde gizlenmiş her biri 500 gram ağırlığında 27 adet TNT kalıbı ve 100 gr C4 patlayıcı bulundu.

29 Şubat 2009: Beykoz'da jandarma tarafından bulunan mühimmatın Ergenekon tutuklusu Emekli Albay Levent Göktaş'a bağlı, Emekli Binbaşı Levent Bektaş, Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay ve Yarbay Mustafa Turhan Ecevit'in de aralarında bulunduğu hücreye ait olduğu anlatan bir ihbar mektubu alındı.

14 Nisan 2009: Savcılığıa başka bir ihbar mektubu daha geldi. Mektupta Emekli Binbaşı Levent Bektaş, Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay, ve Yarbay Mustafa Turhan Ecevit'in, Göktaş'ın serbest bırakılmaması halinde Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara yönelik bir suikast planı yaptıkları anlatılıyordu.

21 Nisan 2009: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddia olunan Ergenekon silahlı terör örgütü soruşturması kapsamında Beykoz ilçesi Poyrazköy Keçilik mevkiinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen arama kararlarına istinaden kazı çalışması yapılmasına karar verildi. Kazı sonucunda 15 dolu law silahı, 7 adet boş law silahı, 14 el bombasının da aralarında bulunduğu çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

25 Nisan 2009: Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Binbaşı Emre Onat ve emekli Binbaşı Levent Bektaş tutuklandı. Tutuklanan emekli Binbaşı Levent Bektaş'tan elde edildiği iddia edilen şifreli iki adet CD'nin çözümlenmesine çalışıldı. CD'lerden elde edilen bilgiler ışığında ise Ermeni cemaatlerine yönelik suikast ve bombalama planlarını barındıran ?Kafes Eylem Planı?na ulaşıldı.

27 Nisan 2009: Yurtdışında görevde bulunan Yarbay Mustafa Ecevit tutuklandı.

23 Mayıs 2009: TSK mensubu olduğunu iddia eden bir kişi tarafından savcılara ihbar mektubu gönderildi. Mektupta Kurmay Albay A.T. liderliğinde, Astsubay Kıdemli Başçavuş H.C., Astsubay Kıdemli Başçavuş S.D. ve Astsubay Kıdemli Başçavuş F.A'nın tutuklanan deniz subayları ile aynı illegal yapıda yer aldığı iddia edildi. Bu kişilerin ev ve işyerlerinde Ergenekon hakkında çok önemli belgeleri sakladıkları da mektupta anlatıldı.

Kafes soruşturması halen yürütülmekte olan Ergenekon soruşturması çerçevesinde ancak farklı suikastlar içeren planlar olması nedeniyle savcılar ayrıca yürütmeye karar verdiler. İstanbul Cumhuriyet savcıları Murat Yönder ve Ercan Şafak, 37 kişiyi sorguladılar. Bu kişilerden 10'u tutuklandı. Savcıların soruşturmasının, Taraf gazetesinin haberinin yayınlanmasından önce kamuoyunun bilgisinin olmaması ise adli çevrelerde evrakların emniyete gitmemesi olarak değerlendiriliyor.

10 kişi tutuklu

Emekli Albay Levent Bektaş, Albay Mücahit Erakyol, emekli Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Binbaşı Emre Onat, Deniz Binbaşı Emre Günay, Albay Levent Gülmen, Yarbay Mustafa Türkan Ecevit, Deniz Astsubay Başçavuş Halil Cura, Yarbay Halil Özsaraç, Deniz Astsubay Başçavuş Sadettin Doğan. (Yarbay Emre Sezenler ise itiraz üzerine tahliye edildi.)

DOSYA NASIL AYRILDI?

28 Mayıs 2009: Mektupta ismi geçen kişilerin ev ve işyerlerinde arama yapıldı. Astsubay H.C. ile BTP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Ağar arasındaki ilişkileri ortaya koyan çok önemli dokümanların da bu aramalarda ele geçirildiği iddia edildi.

5 Kasım 2009: ?Kafes Eylem Planı?nda yer alan danışma kurulu ve hücreler başlığı altındaki isim listesini göz önünde bulunduran İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 Kasım'dan 19 Kasım 2009 tarihine kadar 24 askeri personelin ifadesini aldı.

19 Kasım 2009: ?Kafes Eylem Planı? Taraf gazetesinde yayımlandı.

20 Kasım 2009: 5 askeri personel daha İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na giderek ifade verdi. Böylece 5 Kasım'dan itibaren 29 askeri personel soruşturma kapsamında ifade vermiş oldu. Bu tarihe kadar 29 kişi, savcılık veya mahkeme sorgularının ardından serbest kaldı.

26 Kasım 2009: Ancak 29 kişi arasında yer alan Deniz Piyade Kurmay Albay Mücahit Erakyol, Deniz Kıdemli Albay Levent Gülmen ve Yarbay Halit Özsaran'ın serbest kalmasına savcının yaptığı itiraz yerinde görüldü. 2 albay ve bir yarbay hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

27 Kasım 2009: İstanbul Adliyesi'ne getirilen Deniz Piyade Kurmay Albay Mücahit Erakyol, Deniz Kıdemli Albay Levent Gülmen ve Yarbay Halit Özsaran, tutuklanarak cezaevine kondu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber