Gebeler ?cep'ten uzak dursun

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Danimarka'da yapılan bir araştırmaya göre gebelikte cep telefonu kullanan annelerin çocuklarında okul çağında hiperaktivite ve duygusal bozukluk görülme sıklığı artıyor

ÖZLEM YURTÇU

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Narter Yeşildağlar, gebelikte mümkünse cep telefonu kullanılmaması gerektiğini belirterek ?Cep telefonları ve yaydığı elektromanyetik alanlar konusunda memeli hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalarda herhangi bir organ kaybının oluşmadığı gözlenmiş. Oysa bu konuda organ kaybından farklı olarak, başka şeylere bakmak

gerekiyor.

Örneğin, okul çağında duygusal dengenin normal olup olmadığının anlaşılması gibi. Ancak ne yazık ki, böyle çalışmalar için çok uzun süre gerekiyor. Bir başka deyişle, gebeliğinde cep telefonu kullanan kadınların kullanmayanlarla karşılaştırılmaları ve doğan bebeklerin tüm çocukluk çağı boyunca izlenmeleri önem taşıyor. Dünyada bahsettiğimiz özellikleri taşıyan bu konuda yapılmış tek çalışma Danimarka'daki araştırma? dedi.

MOBİL TELEFON YOK RİSK VAR

ABD ve Danimarka ortak çalışması olan araştırmaya 90'ların sonunda başlandığına değinen Doç. Dr. Yeşildağlar şu unsurlara dikkat çekti: Çalışma 2006'ya kadar sürdürülmüş. O yıllarda mobil telefon kullanımı yaygın değilken yapılmış olması çalışmanın önemini artırıyor. 13 binden fazla kadının izlendiği çalışmada, gebeliklerinde mobil telefon kullanan ve kullanmayan kadınlar karşılaştırılmış. Şu anda böyle bir çalışmayı yapmak mümkün değil, çünkü neredeyse bütün kadınlar cep telefonu kullanıyor. Çalışmaya dahil edilen gebeliklerden doğan çocuklar okul çağına kadar izlenmiş. Çalışmanın sonuçları geçen sene yayınlandı. En çarpıcı sonuç, mobil telefon kullanan gebelerin okul yaşına gelen çocuklarında ciddi bir problem olarak hiperaktiflik ve duygusal dengesizliklerin gözlenmesi. Çalışmanın sonuçları, konunun çok ciddi biçimde ele alınması gerektiğini gözler önüne seriyor? diye konuşuyor.

KABLOSUZ İNTERNET DE ?ŞÜPHELİ'

Gebelerin cep telefonu dışında dikkat etmesi gereken manyetik alanlara da değinen Doç. Dr. Narter Yeşildağlar, kablosuz internete de dikkat çekerek şunları söylüyor: Artık her evde kablosuz internet bağlantısı var. Bu nedenle büyük sitelerde ve ev içlerinde elektromanyetik alanların ölçülmesini öneriyoruz. Bunun dışında yüksek gerilimin olduğu, yüksek antenlerin bulunduğu bazı noktaların da dikkatli bir şekilde araştırılması lazım. Örneğin İstanbul'da özellikle Çamlıca ve Kınalıada çevresinde ev içi ve ev dışı ortamlarda mutlaka ölçüm yapılması lazım. Mümkünse cep telefonları yatak odasına konmamalı. Cep telefonun uykunun kalitesini bozduğuna dair çalışmalar var. Konuşma süreleri çok az tutulmalı. Gebe olmayanlar günde en fazla 30 dakika konuşma sınırını aşmamalı, gebeler ise sadece çok gerekli durumlarda konuşmalı. Gebeler yüksek gerilim ve yüksek antenlerin bulunduğu yerlerin yakınında çok bulunmamalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber