Davutoğlu'na göre 10 yıl sonraki Türkiye

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'de yayımlanan Newsweek dergisine konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 10 yıl sonrasındaki Türkiye'yi, ekonomik olarak AB'ye entegrasyonunu sağlamış ve tam üye olmuş olarak gördüğünü söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerikan dergisi Newsweek'in internet sayfasında, ?Başbakan Erdoğan'ın İran ziyaretinden sonra Türkiye'nin birçok müttefiki merak ediyor. Türkiye kimin tarafında?? sorusuna yanıt verdi. Davutoğlu, şunları söyledi: ?Biz bir Avrupa ve Asya ülkesiyiz. Dolayısıyla Türk dış politikası, çok bölgeyi içine almalı ve çok boyutlu olmalı. Aynı zamanda Avrupa tarihinin de bir parçasıyız. Ortadoğu ve Balkanlar'daki 20'den fazla ülkenin tarihi, sadece Türk arşivleri kullanılarak yazılabilir. Bosna'da olandan daha fazla Boşnak nüfusa, Arnavutluk'ta olandan daha fazla Arnavut nüfusa sahibiz. Kürtler ve Araplar da var. Bu tarihi bağlardan dolayı, tüm bu ülkelerin bizden belli beklentileri bulunuyor.

Türkiye nerede?

NATO üyeliğimiz ve AB ile müzakere süreci, Türkiye'nin stratejik önceliği. Ancak, bu güçlü ilişkiler, Ortadoğu'yu, Asya, Orta Asya'yı, Kuzey Afrika'yı ya da Afrika'yı ihmal edebileceğimiz anlamına gelmiyor.?

Davutoğlu, ?10 yıl sonra Türkiye'yi ve kendinizi nerede görüyorsunuz?? sorusunu da şöyle yanıtladı:

?Tüm komşularıyla ekonomik entegrasyonunu hayata geçirmiş ve sağlam ilişkiler kurmuş bir ülke görüyorum. Ayrıca, AB'nin bir üyesi olmuş kilit konumda olan bir ülke görüyorum. Bu hedeflerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü olan 2023'e kadar ulaşılamaz hedefler olduğunu düşünmüyorum.?

Bakan Davutoğlu, Darfur'la ilgili bir soruyu da ?Ömer El Beşir Türkiye'ye geldiğinde Cumhurbaşkanımız onu en samimi ve açık yolla eleştirdi. Sudan ile ahlaken sorumlu bir ilişki geliştirmeyi başardığımızı düşünüyoruz? yanıtını verdi.

Davutoğlu, Newsweek'in haberine şu düzeltmeyi yaptı: ?AB üyeliği için 2023'ü beklemeyeceğiz. 2023'te üyelik gerçekleşmiş olacak diye orada zikrettik. Yoksa 2023'ü bekleyelim, 2023'te üye olalım anlamında değil, çok daha önce bu üyeliğin gerçekleşeceğini düşünüyoruz.?

?Davutoğlu adını sık sık duymaya hazır olun'

Newsweek dergisi, internet sayfasında Davutoğlu için, ?Adını çok daha fazla duymaya hazır olun? ifadesini kullandı.

Makalede, Davutoğlu'na dair şu gözlemler aktarıldı:

* Davutoğlu, İzmit depremi sırasında, ?Stratejik Derinlik' başlıklı kitabının taslağını kurtarabilmek için hayatını riske attı. Artçı şoklara rağmen kaçtığı evine bilgisayar diskini kurtarabilmek için geri döndü.

* Siyasetçi olmaya pek istekli değildi. Üniversite kariyerini sürdürmek istedi ancak, Dağlıca baskını olunca ?Şu anda bırakamam' dedi. Dışişleri Bakanlığı'nı üstlendi.

* Gezgin bakan, sadece ekim ayında 13 ülkeye gitti. Arap medyasından eşi görülmemiş övgüler aldı. El Hayat gazetesinde bir köşe yazarı, ona Lübnan'ın sorunlarını çözmeye yardımcı olması için yalvardı.

* Bir aile dostu, Davutoğlu'nun, kitabını çalışırken, üç gün boyunca koltuğundan kalkmadığını söyledi. Eski bir öğrenci de, Davutoğlu'nun günde 8 saat uyumanın lüks olduğunu düşündüğünü belirtti. l Davutoğlu, lisede öğrendiği Almancaya ek olarak, üniversitede tüm İngilizce programlarına katıldı. Ürdün'de Arapça öğrendi. Kahire Üniversitesi'nde doktora tezi üzerinde çalıştı ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde öğretmenken Bahasa dilini öğrendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber