Polislik hakkını söke söke aldı!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Polis Meslek Eğitim Merkezi sınavında başarılı olmasına karşın soruşturmada eski kocasının daha önce yargılandığı ortaya çıkınca öğrenci adaylığı sona erdirilen B.E. dava açtı. B.E.'yi haklı bulan mahkeme, işlemin yürütmesini durdurdu

Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) sınavında başarılı olan bir kadın, güvenlik soruşturması sırasında boşandığı kocası hakkında açılan dava gerekçe gösterilerek adaylığına son verilince dava açtı. Kadını haklı bulan İdare Mahkemesi, eski eşinin, boşandıktan sonra karıştığı iddia edilen suç dolayısıyla kadında kusur bulunamayacağına karar vererek işlemin yürütmesini durdurdu.

Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin kararına göre B.E., sınavlarda başarılı olarak öğrenci adayı olmaya hak kazandı. Güvenlik soruşturmasında kadının boşandığı kocasının da arasında olduğu bir grubun, İstanbul'daki Dünya Su Forumu'nu protesto ederken 16 Mart 2009'da gözaltına alındığı, ?2911 Sayılı Kanuna Muhalefet' ve ?Görevli Memura Fiili Saldırı'dan hakkında işlem yapılan bu kişilerin Beyoğlu 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz olarak yargılandıkları ortaya çıktı. Bu sebeple B.E.'nin öğrenci adaylığı sona erdirildi. Buna Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği'ndeki polis adaylarının eşleri hakkındaki hükümler gerekçe gösterildi.

Özlük hakları sonraya kaldı

B.E., yürütmenin durdurulması, işlemin iptali ve işlem nedeniyle yoksun kaldığı maaş ve özlük haklarının faiziyle ödenmesi için İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açtı. Ankara 4. İdare Mahkemesi, B.E.'nin adaylıktan çıkarılmasının ?hukuka aykırılığının açık olduğu' gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. Kararda, B.E.'nin 10 Şubat 2009'da boşandığı belirtildi. B.E.'nin eski eşinin 16 Mart 2009'da adli kovuşturmaya tabi tutulduğu, 6 ay sürecek polis meslek eğitiminin ise Haziran 2009'da başladığı vurgulanan kararda cezaların şahsiliği ilkesi anımsatıldı. Kararda, eski eşinin, boşandıktan sonra karıştığı iddia edilen suç dolayısıyla, kadında kusur bulunamayacağı ifade edildi. İşlemin iptali ve yoksun kalınan maaş ve özlük haklarının faiziyle ödenmesi istemi daha sonra karara bağlanacak.

Sınavı kazansalar bile...

Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği'nin ?adaylarda aranılacak şartlar' başlıklı 7. maddesinin (f) bendinde, adaylar ile eşleri hakkında bazı suçlar sıralanıyor. Adli veya idari soruşturma veya kovuşturması devam edenler, sınavı kazansalar bile aday olamıyor. (f) Bendi şöyle: ?Kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış veya yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa bile, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak, devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber