Bu sporlar felç riskini azaltıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 10:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tenis oynamak ya da jogging (yavaş ve tempolu koşu) erkekleri felç riskinden koruyor. Ancak golf ve diğer hafif egzersizler aynı etkiyi göstermiyor.

The Telegraph'ta yayınlanan habere göre, Columbia Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, sadece yoğun egzersizin erkeklerde felç olasılığını azalttığı bulundu. Araştırmacılar, jogging, yüzme ya da tenis oynamanın erkeklerde felç riskini üçte iki oranında azalttığını açıkladılar. Ancak golf oynayan, yavaş tempoda yürüyüş yapan ve bowling oynayan erkeklerde riskin azalmadığı görüldü.

Neurology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, üçüncü ölüm nedeni olan felç, İngiltere'de her yıl 150 bin kişiyi etkilerken, 67 bin kişinin de ölümüne yol açıyor. Egzersizin felç riskini azalttığı düşünülüyor. Çünkü kan basıncını yavaşlatıyor ve iyi yağların seviyesini geliştiriyor. Sigara, alkol ve çok fazla tuz tüketimi ise kan basıncını yükseltiyor ve felç riskini artırıyor.

Yoğun egzersizin sadece erkeklerde felç riskini azalttığı tespit edilen araştırma, ortalama yaşları 69 olan 3 bin 298 kişiyi kapsıyor. 9 yıldan fazla devam eden araştırmada, 238 kişi felç geçirdi. Yüzme, jogging ya da tennis gibi yoğun egzersiz yapan erkeklerin yapmayanlara oranla felç geçirme riskinin yaklaşık yüzde 63 daha az olduğu görüldü.

Diğer bazı araştırmalardan farklı olarak, yeni yapılan bu araştırma golf oynama, yürüyüş ya da bowling gibi hafif fiziksel uğraşların hiçbir yararının olmadığını gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber