TÜBİTAK'ta kadrolaşma planı: Eleman alımı için duyuru yapılmasın

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kafes Eylem Planı'nda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nu (TÜBİTAK) etsizleştirmeye yönelik girişimlerin bulunduğu ortaya çıktı.

Deniz Binbaşı Levent Bektaş'ın notlarında TÜBİTAK ve savunma sanayii şirketlerindeki kadrolaşmanın önemine dikkat çekiliyor. Belgede şu bilgiler yer alıyor: "SavSan, TÜBİTAK vs. eleman alımlarında kesinlikle boşluk olmasın. Başvuranların listesi oluşturulsun. Referans olabileceklerin listesi hazırlansın. Gerekirse duyuru yapılmadan eleman temin edilsin. Gerçekleşen alımlar hakkında düzenli raporlar bekliyoruz. Ankara ve İstanbul için ayrı ayrı güvenli kanal kuralım."

Ergenekon'un da savunma sanayii ve TÜBİTAK'a özel önem verdiğine işaret ediliyor. Ergenekon davasında savcılar tutuklu sanık Behiç Gürcihan'da şifrelenmiş belgeler ele geçirmişti. Savcılar duruşmada bunun nedenini sordu. Gürcihan, "2000 ya da 2001 yıllarında bir arkadaş ellerinde elektromanyetik silahlarla ilgili teknoloji olduğunu söylemişti. Konu hassastı. Babam o dönemde Genelkurmay Başkanlığı'nda üst birimde bir yöneticiydi. En yakın babam olduğu için ilgili birime ilettim. Bu şifreli kelimelerle konuşacağımı belirterek elektromanyetik silahlarla konuyu ileten kişilerle buluştuk. Onlardan aldığım bilgileri ilgili yerlere rapor olarak sundum. İlettiğim yerdeki yetkililer ilgilenmediklerini söyleyince ilişkimi kestim." karşılığını verdi. Mahkeme başkanının Genelkurmay'da ilettiği birimin neresi olduğunu sorması üzerine Gürcihan, 'İstihbarat Dairesi' dedi.

Yine 56. duruşmada tutuklu sanıklardan emekli Albay Fikri Karadağ'ın bir dönem Özel Kuvvetler komutanı olarak görev yapan savunma firmaları ile ilgilenen Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Başkanı emekli Korgeneral Engin Alan'la ilişkisi gündeme getirildi. Savcıların "Engin Alan ve Melih Tunca'yı tanıyor musunuz? Aranızda ne tür bir ilişki var?" şeklindeki sorusuna, Karadağ, "Engin Alan ile Erzurum'da görev yaptığım sırada tanıştık." şeklinde cevap verdi. Alan, Azerbaycan darbesi sırasında Türkiye'nin Bakü askeri müşaviri olarak görev yapıyordu. Bir süre ASELSAN'da görev yaptı. Halen TSKGV genel müdürü.

Ben Yörük'üm, eşim Mevlânâ soyundan

Kafes Eylem Planı'nda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ve eşi Uluslararası Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Merkezi (UEKAM) Müdürü Prof. Dr. Önder Yetiş'e ait fişleme tarzında bilgiler bulunuyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki cuntanın tuttuğu raporlarda Yetiş ailesi için "Yetişler'i daha iyi tanımalıyız. Rum olduklarını Özden Örnek bildirdi." ifadeleri kullanılıyor. Plandaki bu fişlemeye Yetiş'ten sert tepki geldi. Yetiş, şu ifadeleri kullandı: "Nüket Yetiş'in ailesi Domaniç Yaylası'nın Yörük köylerinden neşet etmiş olup, kökleri Osmanlı İmparatorluğu'nu kuran Kayı boyundan gelmektedir. Önder Yetiş ise aslen Konyalı olup, ecdadı Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin soyundan gelmektedir. Kurum, ne dün ne de bugün, hiçbir makam veya kişiden herhangi bir baskı veya etki söz konusu olmaksızın kanunla kendisine verilmiş olan görevleri başarı ile yürütmektedir." ZAMAN

GÖKSEL GENÇ İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber