Ekmeğe zam kapıda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatı konusunda 2010 yılı Ocak ayında maliyet hesaplaması yapacaklarını, "bu süreci birkaç ay taşıyabilirse taşıyacaklarını, aksi takdirde bu maliyetin ekmeğe en az şekilde yansıması konusunda hassasiyet göstereceklerini" kaydetti.

Balcı, Federasyon Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, ekmek satış yerleri, ekmekte GDO konusu ve israfa ilişkin açıklamalar yaptı.

Ekmekte GDO'lu ürünün söz konusu olmadığını belirten Balcı, "Türkiye'de üretilen buğdaylar GDO'lu değil, Arjantin ve ABD'deki buğdaylarda GDO söz konusu. Buğday ithalatı olmadığı için ekmekte GDO'nun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

2008 yılı Şubat ayında ekmeğin kilogram satış fiyatının 2,5 lira olduğunu, bu tarihe kadar bu fiyatta değişiklik olmadığını kaydeden Balcı, bu süre içerisindeki maliyet farklarını fırıncı esnafının göğüslediğini savundu. Balcı, 2010 yılı Ocak ayında maliyet hesabı yapacaklarını, bu süreci birkaç ay taşıyabilirse taşıyacaklarını, aksi takdirde bu maliyetin ekmeğe en az şekilde yansıması konusunda hassasiyet göstereceklerini söyledi.

Ekmek zammından bir süre sonra bazı fırıncıların belirlenen fiyattan daha düşük fiyata ekmek sattığının hatırlatılması üzerine ise Balcı, "Belirlenen fiyat, fırıncı esnafının makul karla satması gereken azami fiyattır, bunun altında satış yapan esnafa müdahale etmemiz söz konusu değil" dedi.

Ekmek israfına da değinen Balcı, "Türkiye'de günlük 82 milyon adet ekmek üretiliyor, bunun 77 milyonu tüketiliyor, her gün 5 milyon adet ekmek israf ediliyor. Bu şekilde yılda 1 milyar 260 milyon lira israf söz konusu oluyor" diye konuştu.

Balcı, israf edilen günlük 5 milyon ekmeğin 2 milyonunun fırınlarda israf edildiğini söyleyerek, hedeflerinin ekmek israfını 3 milyona çekmek olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber