'İller Bankası 'Anonim Şirket' olacak'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2009 19:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Kayseri'de yaptığı açıklamada İller Bankası'nın ?Anonim şirkete' dönüşeceğini, kırsal alandaki kendine özgü yapıların muhafaza edileceğini, çıkacak yeni yasa ile kaçak insatın hafızalardan silineceğini açıkladı.

Gaziantep'ten karayoluyla Kayseri'ye gelen ve valiliği ziyaret eden Bakan Mustafa Demir, yöresel mimari ve yapı malzemelerinin kullanılması konusunda üniversitelerle işbirliği yaptıklarını bunun ilk pilot uygulamasının Kayseri'de yapılacağını söyledi. Yöresel mimari konusunda kitap hazırladıklarını, bunu hayata geçireceklerini belirten Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, şöyle dedi:

?İl Özel İdareleri, bayındırlık ve İskan müdürlükleri ve meslek odaları ile üniversitelerin kattılarıyla, kırsal bölgelerde özel yapıları kullanıma kazandıracağız. Kayseri'de başlattığımız pilot uygulamayla bu tür projelere mimarlık ve mühendislik desteği vereceğiz. Mimarlık fakültesi öğretim üyelerinden de yararlanacağız. Türkiye'deki geleneksel mimari ve malzemeleri böylece kırsalda hayata geçirmiş olacağız. Babalarımızın yaptığı binaları evlatları olarak güvenli şekilde kullanacağız.?

Bakan Demir, kaçak yapı konusunda bir yasanın çıkacağını. böylece kaçak yapılaşmada ruhsat ve ruhsat eklerine aykırı yapıların ortadan kalkacağını belirterek, ?Kaçak yapılaşmayı tamamen ortadan kaldıracak yasa tasarısı Meclis'tedir. Yasa çıktığı takdirde kaçak yapılaşma ortadan kalkıp, hafızalardan silinecektir. Kaçak yapılaşma yeni yasayla elektronik ortamda izlenerek, ortadan kalkacaktır. Noksanlarını gidermeyen, kaçak inşaata kalkışanlar ikinci yapıyı yapamayacaktır. Ustalarda geleneksel yapı konusunda eğitilecek ve kendilerine geçici belge verilecek. Daha sonrada alt yapı oluşturulacak? diye konuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kendisiyle birlikte kente gelen ve kayserili olan İller bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy'u işaret ederek, ?İller bankası Genel Müdürümüz de burada. Şu anda bankanın teşkilat kanununda yapılacak değiyiklik TBMM Alt Komisyonu'nda. İller Bankası yerel ve genel idarelere içme suyu, altyapı, arıtma tesisi gibi alt ve üst yapı konusundaki işlevini anonim şirket olarak sürdürecek. Yurt dışı ve içinden sağlanacak kaynaklarla altyapı hizmetlerini farklı şekilde yürütecek? diye devam etti.

İller Bankası Genel müdürü Hidayet Atasoy da, İller Bankası'nın yeniden yapılanma ve anonim şirket olma yolundaki sürecinin başladığını, TBMM Alt Komisyonu'nda konunun ele alındığını belirterek, şöyle konuştu:

?5 bin 411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca yeniden yapılanıyoruz. İller Bankası, anonim şirket olup, belediyelere finans sağlamayı sürdürecek. Yasa ile ?Anonim Şirket' statüsünde çalışan memurlarımız sözleşmeli olacak. Mali koşulları iyileşecek. İller Bankası olarak ulusal ve uluslararası finans piyasalarında olacağız. Böylece yeni kaynaklar yaratıp, belediyelerin gelirlerinde artış sağlayacağız. TBMM Plan bütçe komisyonundaki yasa tasarısının 2010 yılının ilk aylarında çıkacağını tahmin ediyoruz.?

Bakan Demir Kayseri Valiliği'ni ziyareti ardından, Develi İlçesi'ndeki Saray Halı A.Ş. tesislerini gezecek. Saray Tarım ve Hayvancılık İşletmesi'nde incelemede bulunacak Bakan Demir, geceyi işletmenin konukevinde geçirecek. Bakan Demir, pazar günü saat 09.30'da Kayseri'den Ankara'ya dönecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber