Cumhurbaşkanı Gül: Ne zaman çözüm gündeme gelse provokasyonlar oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokratik açılım süreciyle terörü bitirmeye çalışan Türkiye, Tokat'tan gelen 7 erin şehit edildiği haberiyle yıkıldı. Reşadiye ilçesinin Sazak köyü yakınlarında önceki gün jandarma ekiplerine teröristlerin ateş açması sonucu çıkan çatışmada 7 asker şehit düşerken, 3 asker yaralandı.

Son iki haftada meydana gelen eylemleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaşananların 'provokasyon' olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, sorunun demokratik yollardan çözümünün gündeme geldiği zamanlarda bu tür provokasyonların olduğuna dikkat çekti.

Bütün Türkiye'yi üzen hain pusu, şehit yakınlarının yüreğine ateş düşürdü. Şehit jandarma er Cengiz Sarıbaş'ın amcası Salim Sarıbaş, terörün kökünün kazınması için demokratik açılıma destek verilmesini istedi. "25 senedir bu savaş nasıl bitmez? Terör, silahla halledilemez." diyen Sarıbaş, herkesi elini taşın altına koyup terörü bitirmeye çağırdı. Adıyamanlı er Onur Bozdemir, Hataylı Fatih Yonca, Muşlu Ferit Demir, Ordulu Kemal Bide'nin evinde de benzer acılar yaşandı. Hükümete seslenen acılı aileler kanın durdurulmasını isterken, toplumun tüm kesimleri karanlık olayın aydınlatılarak, sorumlularının ortaya çıkarılması çağrısında bulundu.

Önceki gün gerçekleşen saldırıyı henüz hiçbir örgüt sahiplenmedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi Başbakan Tayyip Erdoğan da kanlı eylemin yeri ve zamanlamasına dikkat çekti. Başbakan'ın millete karşı bir provokasyonun olduğunu söylemesi, akla geçmiş yıllardaki benzer saldırıları getirdi. Özellikle son iki yılda Güneydoğu merkezli yaşanan gelişmelerde dikkat çekici benzerlikler bulunuyor.

ÖNCE GERİLİM, SONRA KANLI EYLEM

Güneydoğu günlerce gösterilerle karıştı. Eylülde Beşağaç katliamı yapıldı. 12 köylü hunharca öldürüldü. Ekim ayında Şırnak baskını yaşandı. 21 Ekim'de ise Dağlıca baskını gerçekleşti ve 12 asker şehit edildi.

Ergenekon soruşturması çerçevesinde ele geçirilen belgelerde ise Dağlıca baskınının Türk-Kürt çatışması çıkarmak için tertiplendiği ortaya çıktı.

Ülkenin doğu ve güneydoğusu gösterilerle karıştı. Olaylar günlerce sürdü ve ülke gerildi. Çok geçmeden kanlı bir saldırı haberi geldi. 4 Kasım günü yaşanan Aktütün baskınında 15 asker şehit edildi, 23 asker yaralandı.

Aktütün baskınından sonra çıkan belgelerde de tıpkı Dağlıca'daki gibi saldırının göz göre göre geldiği belirlendi. Tüm istihbarat ihbarlarına rağmen olayın gerçekleştiği bölgede tedbir alınmadığı anlaşıldı.

Gösteriler günlerdir sürüyor. Ülkenin gerildiği bir dönemde önceki gün kutuplaşmayı artıracak bir saldırı daha yaşandı. Hiçbir örgütün üstlenmediği Reşadiye'deki hain pusuda 7 asker şehit oldu.

Cumhurbaşkanı: Olay tamamen provokasyon

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tokat'ta 7 güvenlik görevlisinin şehit edilmesi de dahil, sokak gösterileri ve son dönemde yaşanan benzer olayların 'provokasyon' olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, 'sorunun demokratik yollardan çözümünün gündeme geldiği zamanlarda bu tür provokasyonların yaşandığını' anlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Çankaya Köşkü'nde SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün ve beraberindeki heyeti kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede SHP lideri Ergün, demokratik açılım çalışmalarına destek verdiklerini açıkladı. Edinilen bilgilere göre Ergün, başörtüsü yasağının kaldırılmasını, 1982 Anayasası'nın tümüyle değiştirilmesini, Alevi açılımının hayata geçirilmesini ve Kürt açılımının da yaşanan bütün provokasyonlara rağmen devam ettirilmesini istedi. Cumhurbaşkanı, kendisinin de benzer düşüncelerde olduğunu ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Ne zaman sorunun demokratik yollardan çözümü gündeme gelse bu tür provokasyonlar oluyor." ifadesini kullandığı aktarıldı.

Terörün bitmesi için herkes elini taşın altına koysun

Demokratik açılım süreciyle terörü bitirmeye çalışan Türkiye, Tokat'ta şehit düşen 7 erin haberiyle yıkıldı. Reşadiye ilçesinin Sazak köyü yakınlarında önceki gün devriye görevi yapan jandarma ekiplerine teröristlerin ateş açması sonucu çıkan çatışmada 7 asker şehit düşerken, 3 asker yaralandı. Tüm Türk halkını üzen hain pusu, şehit yakınlarının yüreğini kor gibi yaktı. Şehit jandarma er Cengiz Sarıbaş'ın amcası Salim Sarıbaş, terörün kökünün kazınması için demokratik açılıma destek verilmesini istedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye seslenen Sarıbaş, "Terör silahla halledilemez. Bahçeli ve Deniz Baykal'a çok önemli görevler düşüyor. Herkesin elini taşın altına koyup elbirliğiyle bu terörü bitirmemiz lazım." dedi.

'25 yıldır bu savaş nasıl bitmez?' diye soran acılı amca, şunları söyledi: "Demek ki silahla çözülmüyor. Baykal ve Bahçeli, bu işle ilgili geride duruyorlar. Tarih bunları yazacak sonra, pişman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber