Ödenmeyen tazminatın bedeli: 297 BİN EURO

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Aralık 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

GÜVEN ÖZALP Brüksel

Trafik kazası geçirip felç olan adama ödenmeyen tazminat, Türkiye'ye 297 bin euro ceza olarak döndü! AİHM, Türkiye'yi mahkûm etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), geçirdiği trafik kazası sonrası felç olan 1982 doğumlu Osman Yılmaz'a mahkeme kararlarına karşın tazminat ödenmemesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olarak gördü. Türkiye, AİHM kararı gereği Yılmaz'a mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 297 bin euro ödeme yapacak.

Yargıtay'dan dönmüştü

1 Eylül 2000'de çalıştığı şirket adına yaptığı bir seyahat sırasında trafik kazası geçiren Yılmaz felç oldu. Kaza sonrası Yılmaz'a yüzde 100 iş göremez raporu verildi. Çalıştığı şirket ve kazaya sebep olan çalışan hakkında tazminat talebiyle yargıya başvuran Yılmaz'ın şikâyeti kabul edildi ve iş mahkemesi 150 bin TL tutarında ödeme yapılmasına karar verdi.

Mahkeme masrafının ödenmesiyle ilgili teknik bir sorunla başlayan süreçte, karara yapılan itirazlar sonucunda, gerekmesi halinde ödemenin zorla yaptırılması yönündeki karar bozulunca dosya Yargıtay'a kadar çıktı. Yargıtay, Yılmaz'ın şikâyetini kabul etmeyince dava 2005'te AİHM'ye taşındı. AİHM, yaptığı değerlendirme sonucunda davacının adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Öte yandan AİHM, yükseköğrenim konusunda alınan bir kararı protesto edenlere yönelik polis müdahalesiyle ilgili olan ve 2005'te Strasbourg'a gelen davada da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) kötü müdahale ve işkenceyi yasaklayan maddesinin ihlal edildiğine karar vererek Türkiye'yi mahkûm etti. Bu dava için Ankara'nın yapacağı ödeme ise 31 bin euro düzeyinde.

Türkiye'yle ilgili dört ayrı davada ise ödenecek tazminat miktarı yaklaşık 72 bin euro olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber